2000’li yılların ortasından, 2010’lu yılların ortasına kadar altın dönemini yaşayan ancak Google Chrome’un önlenemez yükselişi ve Edge’in piyasaya girişiyle dördüncü hatta beşinci tarayıcı konumuna düşen Mozilla Firefox, yaman bir geri dönüş planlıyor. Tarayıcı, yeni dönemde yaptığı yeniliklerle tam 75 kat daha hızlı olduğunu iddia ediyor.
Mozilla Firefox nasıl hızlandı?
Mozilla, Firefox tarayıcısında performans iyileştirmelerine devam ediyor ve bu kez WebAssembly çalışma zamanı üzerine yoğunlaşıyor. Yapılan son güncellemelerle, bazı işlem görevlerinin Firefox’ta %75’ten daha fazla hızlandığı belirtiliyor. Özellikle gelişmiş web uygulamaları ve oyunlarda kullanılan WebAssembly kodlarının derlenmesi, tarayıcıda daha hızlı hale geldi.
WebAssembly, JavaScript yerine daha karmaşık video, ses ve 3D grafik işlemleri için kullanılan bir teknoloji. Adobe Photoshop, SketchUp, Google Earth ve Unity ile geliştirilen oyunlar gibi araçların web sürümlerinde sıklıkla tercih ediliyor. Ancak, Firefox’ta WebAssembly kodlarının derlenmesi sırasında performans sorunları yaşanabiliyor, bu da uygulamaların yanıt sürelerini ve ilk yükleme sürelerini olumsuz etkileyebiliyordu.
Opera One, iPhone’lar için önemli bir yapay zeka özelliği alıyor
Bu iyileştirmeler sayesinde, Firefox tarayıcısında Adobe Photoshop ve Google Earth gibi WebAssembly kullanan uygulamalar artık daha hızlı yükleniyor. Özellikle Photoshop’un çevrimiçi sürümündeki büyük bir WebAssembly modülü, önceden dört dakika sürerken, şimdi yalnızca 14 saniyede derleniyor. Ayrıca, JetStream 2 web testi de artık 0.2 saniyede tamamlanıyor.
Elbette ’75 kat’ çok iddialı bir söylem… Bu anlamda Mozilla’nın söylemlerinde haklı olup olmadığını görmek için tarayıcının yeni sürümünü deneyebilirsiniz.
Yalnız bu 75 kat hızlı derken hangi sürümüne göre ilk çıkan sürüme göre mi?