Mozilla Firefox ve Google arasında yeni bir ana sayfa anlaşmasının imzalandığı açıklandı. Kısa bir süre önce 250 kişiyi işten çıkartan Mozilla, arama motoru devi ile 3 yıl daha beraber çalışacak.
Firefox’u geliştiren Mozilla’da işler yolunda değil!
Mozilla Firefox Google ile nasıl bir anlaşma imzaladı?
Yeni düzenlemenin detayları önümüzdeki kasım ayında açıklanacak. Mozilla ile 2023 yılına kadar çalışmak isteyen Google, Firefox tarayıcısında varsayılan ana sayfa unvanı ile hizmet vermeye devam etmeyi arzuluyor.
Abonelik temelli olan hizmetler sayesinde kendi gelir kaynaklarını oluşturmak isteyen Mozilla, 2014 – 2017 yılları arasında Yahoo ile çalıştı. 22 yıllık şirket ekonomik bağımsızlık konusunda güçlü değil.
Zira Mozilla tarafından elde edilen toplam gelirin en az yüzde 75’i Google ile yapılan ana sayfa anlaşmasına ait. Her ne kadar Mozilla bu durumdan kaçınmaya çalışsa da yoluna bir süre daha Google’dan elde ettiği gelire bağlı bir şekilde devam edecek.
Yeni ana sayfa anlaşması Google’ın Mozilla’ya yıllık 400 milyon dolar ila 450 milyon dolar arasında bir ödeme yapmasını sağlayacak. Böylece Firefox kullanıcıları Google’ı varsayılan arama motoru olarak kullanmaya devam edecek.
Mozilla, toplam gelirinin yüzde 90’ından fazlasını arama motorları sayesinde kazanıyor. Bu bağlamda Google’ın bu konuda oldukça önemli bir rol oynadığını anlayabiliyoruz.
2018 yılında 451 milyon dolar gelir elde eden Mozilla, bu gelirin 430 milyon dolarını arama motorları sayesinde kazandı. 1998 yılında kurulan bu şirketin 2 yıl önceki personel gideri 286 milyon dolar civarındaydı.
Bu anlaşma hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Tek geçerim tarayıcı konusunda! Süper hizmetleri var.
3 yıl sonra Google satın alır zaten
Allah kabul etsin
Biz Google den kaçmaya çalışıyoruz, bunlar gidip anlaşma yapıyor. Google dan başka arama motorları var ve ben onları kullanıyorum. Veri hırsızı Google.
286 milyon dolar personel giderlerini sen karşıla, seni ana sayfasına koysun.
Personel giderleri çok fazla. Verimlilik konusunda biraz yan yatmış gibiler. 100 kişiyle yaptığın işi, aylak takımı çıkarırsan 20 kişiyle de yapabilirsin. Büyümekte olan her şirketin %80’e yakın bir aylak takımı vardır. Ve bu büyümenin önünde duran doğal set gibidir.
ben duckduck go kulanıyorum google dan daha iyi bence
bu gelirleri neyden elde ediyorlar
hiç anlamış değilim
programı kullanan kullancıların
programda ne gibi bir şeyler yaptığını ve buna göre reklam şirketlerine sattığı için mi kazanılıyor. acaba?