Firefox’un geliştiricisi Mozilla, kurucusu Jamie Zawinski başta olmak üzere topluluk üyelerinden gelen tepkiler üzerine kripto para ile bağış almayı durdurdu. Kendisini kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tanımlayan ve 1998 yılında kurulan Mozilla, 2014’ten beri kripto para bağışını kabul etmekteydi.
Her şey, şirketin 31 Aralık’ta resmi Twitter hesabından bir tweet atmasıyla başladı. Bitcoin gibi kripto paralar ile bağış kabul ettiğini hatırlatan Mozilla, kısa süre içinde binlerce tepki aldı. Tepkisini gösteren kişilerden biri de, Mozilla’nın kurucularından Jamie Zawinski oldu. Diğer topluluk üyelerinin de tartışmalara dahil olması üzerine şirket geri adım attı.
Bu arada Mozilla, geçen yıl ne kadar gelir elde ettiğini açıkladı!
Mozilla kurucusu Jamie Zawinski ne dedi?
1999’da şirketten ayrılan Jamie Zawinski, şirketin kripto para ile bağış kabul ettiğini söylediği tweeti yanıtladı. “Bu hesabı her kim yönetiyorsa eminim benim kim olduğum hakkında fikri yoktur” diyen Zawinski, Mozilla’yı kuran kişi olduğunu hatırlatarak çok sert sözler söyledi.
Paylaşımın devamında “Projede parmağı olan herkes, gezegenin yanmasına sebep olan Ponzi dolandırıcılığına ortak olma kararından utanmalıdır” dedi. Bu açıklamanın ardından Zawinski’ye takipçilerinden çok sayıda destek geldi. Mozilla tartışmaların alevlenmesi üzerine açıklama yaparak, merkezi olmayan web teknolojisinin keşfedilmesi gereken önemli bir alan olduğunu söyledi.
Kripto paraları kabul etmeye başladıklarından beri çok şey değiştiğini ifade eden şirket, 6 Ocak’tan itibaren ilgili politikasını gözden geçireceğini duyurdu. İnceleme sonuçlanana kadar ise kripto paralar ile bağış kabul etmeyi durdurduğunu belirtti. Ayrıca, inceleme sürecini açık kaynak ruhuna uygun olarak düzenli bir şekilde paylaşacağını da aktardı.
Ponzi dolandırıcılığı ne demek?
Ponzi dolandırıcılığı; yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan bir dolandırıcılık yöntemi olarak biliniyor. Bu yöntemde ilk yatırım yapanlara, ödeme sisteme sonradan katılanların parasıyla yapılıyor. Böylece ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu ve bu sayede yatırımcılara para kazandırdığı iddia ediliyor.
Sisteme katılımlar bittiği takdirde ise, teorik olarak ortada kâr getiren bir üretim olmadığından yeni yatırım yapanlara para ödenmez. Böylelikle sistem kendi içinde çöker. İşte Jamie Zawinski, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Mozilla’nın kripto para ile ödeme kabul etmesini Ponzi dolandırıcılığına benzetiyor.
Peki ya sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Mozilla’nın kararı ve kurucusunun açıklamaları hakkındaki yorumlarınızı bekliyoruz!