Mozilla tarafından sanal gerçeklik ortamlarında kullanılmak üzere oluşturulan Firefox Reality, ilk olarak 2018 sonbaharında piyasaya sürüldü. Ardından çeşitli uygulama mağazaları aracılığıyla Viveport, Oculus, Pico ve Hololens platformlarında kullanıma sunuldu.
Tarayıcı 2 boyutlu gezinme yeteneğine sahip olsa da beklenti, kullanıcıların 360 derecelik panoramik görüntüler ve videolar, 3D modeller ve WebVR oyunları gibi web’in 3D içeriğine göz atabilmesini sağlamasıydı. Fakat ortaya çıkan haberler bunun artık mümkün olmayacağını söylüyor.
Tarayıcı çerezlerine son! İşte Google’ın yeni planı
Mozilla, Firefox Reality tarayıcısının fişini çekiyor
Uzun bir bekleyiş ve karar sürecinin ardından Mozilla, artık resmen Firefox Reality’nin fişini çekme kararı aldığını açıkladı. Fakat bunun yerine VR’da bir web tarayıcısı kullanmak isteyen kullanıcıları, Firefox Reality’nin kaynak kodunu temel alan Igalia’nın yakında çıkacak olan açık kaynaklı tarayıcısı Wolvic’e yönlendiriyor.
Buna ek olarak Wolvic’in, önümüzdeki haftadan itibaren indirilmeye hazır olacağı söyleniyor. Bu yüzden, halihazırda Firefox Reality kullanan kişilerin tamamen vazgeçmesi gerekmeyecek. Bunun yerine yeni tarayıcıya yönlenebilirler. Ayrıca Firefox Reality, Wolvic gelene kadar uygulama marketlerinden kaldırılmayacak.
Konuyla alakalı Igalia tarafından yapılan açılamadaysa şunlar söyleniyor:
Kapsamlı bir işletim sistemi sağlayan XR, bunun bir parçası olmak için web tarayıcılarına ihtiyaç duyuyor. Igalia olarak biz de Web’in XR alanı için birçok yönden önemli olduğuna inanıyoruz. Zaten webde var olan şeylere erişim olmadan yeni bir gerçekliğe girmek oldukça korkunç olurdu.
Ek olarak WebXR, tarayıcının içinden yönlendirilen bilgileri gezinmek, paylaşmak ve deneyimlemek için yeni yollar açar. Bir tarayıcıyı kapsamlı bir işletim sistemi için yeniden tasarlamak yeni bir deneyim. Bu yenilik, tarayıcı seçiminin şu anda sınırlı olduğu anlamına geliyor.
Başlangıçta Wolvic, Oculus, HTC Vive Focus, Pico Interactive, Daydream, Huawei AR Gözlükleri ve açık kaynaklı Lynx cihazlarında çalışacak. Ancak önümüzdeki hafta kullanıma sunulacak tarayıcı, Mozilla’nın daha önce sağladığı bazı özellikleri kendisine aktarmaya çalıştığı için hala beta aşamasında olacak.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!