Amerika‘nın Las Vegas kentinde yapılan Uluslararası Akustik ve Sinyal İşleme Konferansı‘nda açıklanan bir teknikle, araştırmacılar, 20 saniyelik bir klarnet solosunu 1 KB‘a kadar indirdiler. Tabii ki bu MP3 veya WMA gibi kayıplı sıkıştırma tekniğiyle elde edilmiş değer değil. Buradaki teknoloji, müziği yeniden oluşturma temeline dayanıyor. Yani gelişmiş bir MIDI teknolojisi gibi, müzik aletinin sesine, kullanılış şeklinden elde edilen değişkenler uygulanarak, canlı icraya yakın bir ses tekrar elde ediliyor. Bu sistemde MIDI’den farklı olarak notaların süresi ve gamı haricinde, basılış tarzları, şiddetleri ve daha birçok farklı çalgıya özgü değişkenler de dikkate alınıyor.
Daha Yolu Var
Tabii ki doğrudan kaydın çalınması kalitesine henüz erişmemiş olan bu teknik, daha geliştirilme aşamasında. Acaba yakın zamanda konserleri kaydedip dinlemek yerine, sayısallaştırıp tekrar üretmek yoluna mı gideceğiz?
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
Ne Düşünüyorsunuz?
Buna benzer bir teknoloji de sabit diskler de gündeme gelmişdi galiba. benzer dediğim yani gelenekselin dışında bir teknoloji .
dna sistemindeki gibi bilgilerin depolanması gibi birşeydi . hatırlarsanız…
AAC++ da buna benzer bir yeniden üretim teknolojisi kullanıyor. Ãœretilen üst seviye frekanslar altseviye frekanslara göre örneklenmiş kodlar sayesinde yeniden üretiliyor.
Diğer bir değişle bass seslerin sayısal değerlerine göre tiz sesler için bir ara kod üretiliyor bu ara kod parça çalınırken bass seslerle karşılaştırılarak tiz sesler yeniden üretiliyor. Azalan bant genişliği bize daha fazla sıkıştırma olarak dönüyor….