Yaklaşık 10 yıl önce bir anda hayatımıza giren MP3 dosyaları teknolojik ömrünü doldurmak üzere. Müzik dosyalarını sıkıştırıp dijital hale getiren bu teknolojinin sonu onu icat eden Bach firmasının ellerinden olacak.
Music DNA adlı bu format, selefine göre daha kaliteli olacak ve hafızalar üzerinde çok daha az yer kaplayacak. Firma üzerinde çalıştığı teknoloji sayesinde bir müzik dosyasının içine, şarkı sözlerini, sanatçı hakkında bilgiyi hatta resim çalışmalarını bile yükleyebilecek.
Ancak şu anda üç büyük müzik firması tarafından desteklenen Music DNA’ın esas amacı kullanıcıları mutu etmek değil tersine büyük çoğunluğun keyfini kaçırmak. Bach, sponsorlarından aldığı büyük yatırımlarla geliştirdiği bu teknolojiyle korsan sorununu çözmeyi hedefliyor.
Daha iyi teknolojiler her zaman tüketici için iyi olmayabiliyor
Korsana karşı balyoz saldırısı yapacaklar
Üstelik bunu gerçekten acımasız yollardan deneyecek. Bu müzik dosyaları internette bağlandığınız an kendilerini update edecekler, yani parçanın ekstra içerikleri belki de remix versiyonları sanki bir yazılımmış gibi sürekli arka planda güncellenecek.
Ancak, bunu yaparken bir yanda da sistemin yasallığı kontrol edilecek. Bu şekilde müzik firmaları, güncelleme yaparken sahip olduğunuz diğer müzik formatlarının da yasal olup olmadığını gözlemleyebilir.
Sistemin yaratıcılarından Stefan Kohlmeyer, sürekli kendini yenileyen bu müzik dosyasının normal MP3‘lere kıyasla çok daha pahalıya satılabileceğini de açıkladı.
Kohlmeyer sistemlerinin kalitesini ve fiyatını örneklendirirken MP3’ü kaset Music DNA’yı ise CD teknolojisi olarak adlandırdı. Dijital ürünlerin haklarını savunan DRM yasalarına göre, tüketicininbilgisayarında yasadışı ürünler bulan firmalar bu dosyaları silebilir ya da hepsini kullanılamaz hale getirebilir.
:: Sizce bu teknoloji korsana çözüm olacak mı? Bir tüketici olarak olayı nasıl yorumluyorsunuz?
Bence bu yeni nesil format MP3 formatını tahtından kolayına indiremez ,üstelik işin içine yasal, bir başka deyişle para girince bir çok kullanıcının kapısından geri dönecektir.
Tıpkı windows un wma dosyalarına koruma eklemesi gibi buda fiyasko olur. MP3 dosyaları 4-5 mb lik ortalama bir boyuta sahip olduğunu ve internet hızının her geçen gün dahda hızlandığını düşünürsek boyut olarakta pek sıkıntı yaratan bir format değil. bana göre daha uzunca bir süre mp3 lerler yaşantımıza devam edeceğiz 🙂
bu kadar nahoş özelliklerle gelen bir teknoloji nasıl kullanıcıların tercihi olacak merak ettim doğrusu.
dikkat etsinler de batmasınlar…
zurrani
Anlaşılan, yeni nesil Mp3’ler virüs gibi davranacak. Eğer, o anda müzik arşivimi dinliyorsam, dosyalarıma zarar verebilecek. Bu durumda, internet bağlantısını sökmekten ve mp3 arşivini yedeklemekten başka çare yok.