MP3 arşivinizi hızlı bir şekilde oluşturabilir hem de düzenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Eğer zaten çığırından çıkmış bir MP3 arşivine sahipseniz ve artık hangi şarkının hangi CD’de ve hatta olduğunu takip edemeyecek durumdaysanız da bir MP3 veritabanı oluşturarak arşivinizin kaydını tutarak arama süresini minimuma düşürebilirsiniz.
Müzik dosyalarnızı mutlaka arşivleyin.
Kendi MP3 arşivinizi oluşturmak ve düzenli tutmak hakkında bilmek istediğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz. Üstelik bunun için kullanacağınız programların hepsi açık kaynak ya da ücretsiz olarak dağıtılan versiyonlar olduğu için ekstra hiç bir ücret ödemek ya da programların sınırlı deneme sürümleri ile boğuşmak zorunda kalmayacaksınız.
{pagebreak:: Müzik CD’leri MP3’e Dönştür}
Müzik CD’leri MP3’e Dönştür
Müzik CD’lerinizi sabit diskinizde saklamak istiyorsanız şu anda yapacağınız en mantıklı işlem, CDex adlı MP3 dönüştürme programını kullanmak.
Müzik CD’sini sürücüye yerleştirdikten sonra CDex adli programı çalıştırın. Oldukça basit ve kullanışlı bir arayüze sahip olan programın ana penceresinden ilk olarak, eğer program otomatik olarak tanımazsa müzik CD’sini taktığınız sürücüyü seçin. MP3 dönüştürme işlemine başlamadan önce yapmanız gereken bir kaç ayar var. Bunlardan en önemlisi ise oluşturduğunuz MP3 dosyalarının isimlendirilmesinde ve arşivlenmesinde kullanılan ID3 bilgilerinin sunucudan yüklenmesidir.
ID3 etiketlerini bırakın Freedb’ye bağlanabilen CDex doldursun.
Bunun için ilk olarak Options/Settings komutu ile ekrana gelen penceredeki Remote CDDB sekmesini açın ve uzaktaki sunucuya bağlanarak CD bilgilerini yükleyebilmek için e-posta adresinizi girin. Ardından CDDB/Read from remote freedb komutunu çalıştırın. Arama sonucunda bulunan kayıtlar ekrana gelen pencere üzerinde listelenir ve buradan kullanmak istediğiniz kaydı seçip OK düğmesine tıklarsanız alınan bilgiler otomatik olarak uygulanır.
{pagebreak::Özel Ayarlar ve MP3’lerin Oluşturulması}
Özel Ayarlar ve MP3’lerin Oluşturulması
İlk olarak programla ilgili ayarlara bakmak için Options Settings komutunu çalıştırın. Takip eden penceredeki Generic sekmesindeki Normalize Volume başlığı altındaki Normalize seçeneğini etkinleştirin. Bu sayede şarkılar arasındaki ses şiddeti farklarını otomatik olarak ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun haricinde eğer çok sayıda dosyayı dönüştürmek için işlemi gece yapmaya karar verdiyseniz “Automatic shutdown after ripping/encoding” seçeneğini işaretleyerek bilgisayarınızın otomatik olarak kapanmasını sağlayabilirsiniz. Filenames sekmesi üzerinden ise dosyaların isimlendirme biçimini belirleyebilir, dosyaların kaydedilecekleri yeri belirleyebilir ve otomatik olarak bir şarkı listesi oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.
Müzik CD’lerinizi dijital ortama aktararak hem daha az yer kaplamasını sağlayın hem de ömrünü uzatın.
Encoder sekmesindeki Thread Priority altından ise Highest’ı seçerek işlem sırasında en üst sıraya koyarak çalışma süresini kısaltabilirsiniz. Local CDDB ve Remore CDDB seçenekleriyle müzik CD’lerine ait bilgilerin saklandığı veritabanlarını yönetebilirsiniz. Tüm ayarları yaptıktan sonra, yapmanız gereken tek şey dönüştürmek istediğiniz şarkıları seçmek ve Convert/Extract CD track(s) to a Compressed Audio File komutunu çalıştırmaktır.
{pagebreak:: Bu Şarkı Hangi CD’deydi Acaba?}
Bu Şarkı Hangi CD’deydi Acaba?
Bu tür bir soruyu kendinize tekrar tekrar sormamak için devamlı büyümekte olan MP3 arşivinizi bir veritabanı yardımıyla düzenli bir şekilde tutmalısınız. Bunun için isterseniz hazırlayacağınız bir Excel dosyasından bile faydalanabilirsiniz. Ancak daha fonksiyonel ve sorunuza daha hızlı cevap alabileceğiniz bir program için de kesinlikle para ödemek zorunda değilsiniz. Lyra Software’in ücretsiz olarak dağıttığı ve Türkçe dil seçeneğinin de olduğu Disc Library programını kullanarak içerisinde ister müzik ister video olsun tüm CD ve DVD’lerinizin bir kataloğunu çıkartabilir ve daha sonra bu medyaları sürücüye yerleştirmeden içerisinde arama yaparak istediğiniz dosyanın hangi CD üzerinde olduğunu rahatlıkla tespit edebilirsiniz.
Artık tek tek CD’ler üzerinde değil DiscLib’deki katalog içerisinde arama yapabilirsiniz.
Bu programı kullanırken veritabanına eklediğiniz CD’lerin üzerine numaralarını yazarak arama işlemini daha da kolaylaştırabilirsiniz. DiscLib, eklediğiniz tüm bilgileri DLC uzantılı bir kütüphane dosyası içerisinde saklar ve bu dosyanın ismini ve yerini kaydetme sırasında belirlemenizi ister. Bu sayede arşivinizi, sadece bu dosyayı göndererek sevdiklerinizle paylaşabilir veya programı birden fazla açarak katalog dosyaları arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.
{pagebreak::Nasıl Kullanılır}
Nasıl Kullanılır
MP3 arşivinizi hazırlamak için ilk olarak yeni bir koleksiyon oluşturmalısınız. Koleksiyon sekmesine farenin sağ tuşuyla tıklayın ve Yeni Koleksiyon komutunu çalıştırın. Ardından bu yeni koleksiyon simgesine sağ tuşla tıkladıktan sonra açılan nesne menüsündeki Özellikler komutunu kullanarak koleksiyonunuzun ismini ve simgesini uygun şekilde değiştirebilirsiniz. Ardından koleksiyona eklemek istediğiniz MP3 CD’sini sürücüye yerleştirin ve Birim/Ekle komutunu çalıştırın.
Türkçe desteği sayesinde kolay bir kullanıma sahip.
Bunun sonucunda ekrana gelen pencereden CD’nin olduğu sürücüyü seçebilir ve programda görüntülenecek ismini değiştirebilirsiniz. Ardından Özellikler sekmesinden de eklemek istediğiniz koleksiyonu, kategorisini seçebilir, bir açıklama girebilir CD’nin konumunu belirleyebilirsiniz. Bu sayede CD’yi bir arkadaşınıza ödünç verdiğinizi veya ofise götürdüğünüzü belirtebilirsiniz.
{pagebreak::Etiketlerinin Tamamlanması}
Etiketlerinin Tamamlanması
Koleksiyon yapan kişilerin en nefret ettikleri şey isimlendirmelerin eksik veya hatalı olmasıdır. Nitekim söz konusu yüzlerce MP3 dosyası olduğunda aradan hatalı ya da eksiklerin ayıklanması ve düzeltilmesi gerçekten zahmetli olabilir. Ancak siz aileden sayıldığınız için Godfather bu konuda sizin yardımınıza koşarak ID3 etiketlerinin hızlı bir şekilde tamamlanmanızı ve dosya isimlerini de uygun şekilde değiştirmenizi sağlar. Oldukça fonksiyonel bir program olan Godfather ile ayrıca şarkı sözlerini aratabilir ve ekleyebilir, yığın modu ile aynı işlemi tek bir seferde birden fazla dosyaya uygulayabilir ve arşivinizi de kataloglayabilirsiniz.
Eğer MP3 arşiviniz artık sözünüzü dinlemiyorsa GodFather’dan yardım istemekten çekinmeyin.
İster müzik CD’lerinizden kendiniz dönüştürmüş, ister internetten satın almış olun sahip olduğunuz geniş MP3 arşivinizin kaydını artık düzenli bir şekilde tutabilir ve istediğiniz şarkıya müzik keyfiniz kesilmeden hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
:: MP3’lerinizi sabit disk’te dağınık mı duruyor ?
ya ben cd yi takıyorum sonra CDex i acıyorum ama cd deki müzikleri görmüyor ne yapıcam acil cvp verin ltf