Bilgisayarda birden fazla ekran kartı kullanmak çoğu zaman bir lüks olarak düşünülmüştür. Sisteminden çok üst seviye grafik performansı almak isteyenlerin tercih edeceği bir çözüm olarak düşünülen çoklu erkan kartı sistemleri aslında sadece bunun için değil, düşük maliyetle iyi performans veren bir sistem kurmak için de kullanılabiliyor.
Günümüzde birçok anakart NVIDIA‘nın SLI, AMD‘nin de ATI CrossFire adını verdiği çoklu ekran kartı sistemlerine destek veriyor.
Aynı sistemde hem NVIDIA, hem ATI ekran kartı
NVIDIA SLI‘da kullandığınız kartların aynı olması gerekirken, ATI CrossFire‘da temel olarak aynı grafik işlemciyi taşıyan aynı serideki iki kartı beraber kullanabiliyorsunuz. Örneğin HD 5870 ile HD 5850 modellerini bir arada kullanmanız mümkün.
MSI 870A Fuzion tüm ekran kartlarını beraber çalıştırabiliyor
Marka ve Model Farkı Gözetmeden
Bu sistemlerin kullanıcılara çok fazla esneklik sağladığı söylenemez. Düşük maliyetle iyi performans veren bir sistem kurmak bu şekilde zor.
Yeni bir ekran kartı aldığınızda onu eski ekran kartınızın yanına takmak istemez miydiniz? Böylece hem eski kartı atmamış, hem de daha fazla performans almış olurdunuz.
MSI‘ın Fuzion adını kullandığı anakartlarında yer alan Lucid Hydra yongası bunu mümkün kılıyor. Marka ve model farkı gözetmeksizin, iki ekran kartının birlikte çalışmasını sağlayan bu yonga ile çok farklı konfigürasyonlar oluşturabiliyorsunuz.
{pagebreak::Video İnceleme}
MSI Fuzion 870A
Bu yongaya sahip anakartlardan biri olan MSI 870A Fuzion‘ı sizler için denedik. MSI GTX 460 Hawk ve ATI Radeon HD 5770 ekran kartlarını beraber kullanarak testler yaptık.
Ezber bozan anakart CeBIT’te ilk kez ortaya çıktı
Eski nesil iki orta seviye ekran kartının birlikte nasıl bir performans gösterdiğine göz atmadan önce MSI 870A Fuzion adlı anakarta yakından bir bakalım.
#2011_02_08_Msi_fusion_870a.mp4 #
{pagebreak::3DMark Vantage High}
{GRAPH::1061}
{GRAPH::1062}
{pagebreak::3DMark Vantage Performance}
{GRAPH::1063}
{GRAPH::1064}
{pagebreak::Unigine Heaven}
{GRAPH::1067}
{GRAPH::1068}
{GRAPH::1069}
{GRAPH::1070}
{pagebreak::FarCry 2}
{GRAPH::1065}
{pagebreak::World in Conflict}
{GRAPH::1066}
{pagebreak::Sonuç Olarak}
Sonuç Olarak
Test için oluşturduğumuz sistemde, bir önceki nesilden orta seviye iki kart kullandık. MSI GTX 460 Hawk ve ATI Radeon HD 5770‘i kullandığımız testlerde sonuçlar birkaç üst seviye kart ile yakın çıktı.
Oluşturduğumuz sistemde bu iki kart, GTX 480, GTX 560 Ti, HD 5970 ve HD 6970 gibi kartlarla çok yakın sonuçlar verdi. Bu kartların hepsinin ya son nesil ya da en üst seviye kartlar olduğu düşünülünce alınan sonucun çok etkileyici olduğu söylenebilir.
Fiyat Karşılaştırması
Peki, performans açısından etkileyici olan bu sistem maddi açıdan ne kadar kârlı? Piyasada HD 5770 modellerinin fiyatları 300 TL civarında değişiyor. GTX 460‘lara baktığımızda ise 1 GB‘lık standart modellerin 350 ile 400 TL arasında değiştiğini görüyoruz. Testte kullandığımız çift fan soğutmalı, fabrika çıkışı hız aşırtmalı MSI GTX 460 Hawk modelinin fiyatı ise 490 TL.
Bu anakart marka ve model gözetmeksizin ekran kartlarını beraber çalıştırabiliyor
Bizim oluşturduğumuz sistemin ekran kartı maliyeti toplam 790 TL ediyor. Standart bir GTX 460 ve HD 5770 kullanırsanız ortalama 700 TL civarında bir para vermeniz gerekiyor.
Test sistemi ile yakın performans veren GTX 480′in fiyatı 600 TL, GTX 560 Ti modelinin fiyatı 350 TL, HD 5970‘in fiyatı 1400 TL ve HD 6970‘in fiyatı 800 TL civarında.
{pagebreak::Kârlı mı, Değil mi?}
Kârlı mı, Değil mi?
Bu açıdan bakıldığında bu sistemin maddi açıdan çok kârlı olmadığı düşünülebilir. Öte yandan, eski ekran kartınızın yerine bir yenisini almak istediğinizde, yeni ile eksiyi beraber kullanma olanağı sunan bu kart aynı maliyetle daha fazla performans sağlayabiliyor. MSI Fuzion anakartlarının sağladığı asıl fayda buradan kaynaklanıyor.
Anakart olarak MSI Fuzion 870A kullanıyorsanız, ileride yeni bir ekran kartı aldığınızda eskisini bırakmak zorunda değilsiniz. Yeni kartınızı, eskinin yanına takıp daha yüksek performans alabilir, eski kartınızı da değerlendirmiş olursunuz.
Eski ekran kartınızı 870A Fuzion ile değerlendirebilirsiniz
Birkaç Sorun
Buna imkan tanıyan Lucid Hydra yongasının kendine özel sürücüsü bulunuyor. Bu sürücü henüz piyasadaki tüm oyunlara ve test yazılımlarına destek vermiyor.
Aslında destek verilen oyun ve yazılım listesi epey geniş olsa da arada bazı eksiklikler göze çarpıyor. Örneğin Crysis ve Crysis Warhead‘in 64-bit sürümleri desteklenmiyor.
Öte yandan, yaptığımız testlerde anakartın test yazılımlarında daha başarılı olduğunu, öte yandan oyunlarda çok büyük fark olmadığını gördük. Bu da sürücülerden kaynaklanıyor. Lucid Hydra sürücüleri daha iyi hale geldikçe bu sorunların üstesinden gelineceğini tahmin ediyoruz.
:: MSI Fuzion 870A’nın sunduğu avantajları beğendiniz mi?