Intel, geçtiğimiz Eylül ayı içinde bizleri yeni işlemciler ve yeni bir yonga seti ile tanıştırmıştı. Lynnfield kod adlı bu işlemciler, yapısal olarak önceki işlemcilerden farklılık gösteriyorlardı.
Bu yapısal değişikliklerin başında ise işlemcilerin bünyesinde tümleşik bellek kontrolcüsü olmasıydı. Bu durum da, bu işlemcilere uyumlu olan P55 yonga setinin biraz farklı olmasına yol açtı.
P55 yonga seti, kendinden önceki yonga setlerine nazaran oldukça farklı özellikler gösteriyor. Öncelikle bu yeni yonga seti önceki modellere göre çok daha basit bir yapıya ve tasarıma sahip.
Lynnfield işlemcileri ile birlikte P55 yonga seti piyasaya çıktı
Kuzey köprüsü nerede?
P55 yonga setinin en büyük özelliği, görmeye alışık olduğumuz kuzey ve güney köprülerine sahip olan tasarımın değiştirilmiş olması.
X58 yonga setinde bulunan IOH (Input Output Hub) ve ICH (Input Output Control Hub) yongalarının yerine P55’te DMI (Digital Media Interface) üzerinden bağlanan tek bir devre bulunuyor. Böylece kuzey köprüsünün işlevinin büyük bir kısımının işlemci tarafından yapılması sağlanmış.
{pagebreak::MSI ve P55}
MSI ve P55
P55 yonga setinin piyasaya çıkmasından sonra, dünyanın en önemli anakart üreticileri kendi modellerini piyasaya sürmeye başladı. MSI da bunların başta gelenlerinden biriydi.
Yonga setlerinin sahip olduğu belli limitler olduğu için, anakart üreticileri rakiplerinden farklı olmak için çok kısıtlı bir alanda kalıyorlar.
P55 yonga setinin çalışma prensibi
Yonga seti sınırları
MSI, P55 yonga setli ilk serisini piyasaya sürdükten sonra, Big Bang adını verdiği üst seviye P55 serisini piyasaya sürdü.
Bu seriye ait olan Big Bang Trinergy, sahip oldğu ekstra özelliklerle gerçekten de P55 yonga seti ile yapılabileceklerin sınırlarını zorlayan bir anakart olmuş.
{pagebreak::Dış görünüm}
Dış görünüm
Performans ve teknik özelliklerden bahsetmeden önce, son kullanıcıya büyük bir etkisi olmasa da ürünün görünümünden de bahsetmek gerek.
Siyah ve mavi renkler anakarta ayrı bir hava katıyor
MSI, sahip olduğu donanımla gösteriş yapmak isteyenleri gayet memnun edecek bir anakart tasarlamış.
Siyah ve mavi renklerin hakim olduğu anakartın üzerinde bulunan mavi LED ışıklar, dokunmatik tuşlar ve diğer ufak ayrıntılar, şeffaf kapağı olan kasa kullananları memnun edecek.
{pagebreak::Fuzion ve Trinergy}
Fuzion ve Trinergy
MSI’in Big Bang serisi anakartlarında iki farklı model bulunuyor. Bunlardan biri Fuzion, diğeri ise testimize konu olan Trinergy.Fuzion’da daha önce sizlere tanıttığımız Lucid Hydra adlı yonga yer alıyor.
Trinergy’nin özelliği ise NVIDIA NF200 yongasına sahip olması. Bu yonga sayesinde anakartın üzerinde üç tane PCIe X16 slotu yer alıyor ve NVIDIA ekran kartları ile üçlü SLI yapma imkanına sahip oluyorsunuz.
Yani bu anakartın üzerine üç tane NVIDIA ekran kartını aynı anda takabiliyorsunuz. Bunun dışında, Crossfire desteği de unutulmuş değil. Anakartta iki adet ekran kartını aynı anda kullanabiliyorsunuz.
Trinergy, üç yollu SLI’a destek veriyor
Ses kartı yanında
Big Bang Trinergy’nin tek ekstra özelliği bu değil elbette. Anakartın kutusunu açtığınızda hoş bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Bunun sebebi ise ürünle birlikte bir adet ses kartının gelmesi.
Quantum Wave adlı bu ses kartı THX TruStudio PC ve Creative EAX Advanced HD5 teknolojilerine destek veriyor. Bu kartı, anakartın üzerinde bulunan PCIe x1 slotuna yerleştiriyorsunuz.
{pagebreak::Overclock}
Overclock
Big Bang Trinergy overclock yapmak isteyen fakat nasıl yapacağını bilmeyenler için büyük fırsat sunuyor. OC Genie adlı bir özelliğe sahip olan anakart, tek bir tuşla sisteminizin performansını artırabilmenizi sağlıyor.
Bunu kullanmak için, sistem kapalıyken bu tuşa basıp daha sonra bilgisayarınızı açmalısınız. Bu tuşa ilk bastıktan sonra sistemi açtığınızda, bir 10-15 saniye bekliyorsunuz. Bu sürede anakartın üzerinde bulunan OC Genie yongası sistemin performansını güvenli bir şekilde artırıyor.
OC Genie ile tek tuşla overclock yapılabiliyor
OC Genie
Bunun dışında, sistemin durumunu görmek için ekstra bir gösterge de bulunuyor.
Yazılım tabanlı bu tip overclock yöntemleri genelde sistem performansına çok az etki etse de, MSI’ın OC Genie teknolojisi bu geleneği bozuyor. Bu teknoloji ile hem kolay, hem güvenli, hem de iyi bir seviyede overclock yapabiliyorsunuz.
{pagebreak::Slotlar, giriş ve çıkışlar}
Slotlar, giriş ve çıkışlar
Üzerinde 10 adet SATA, iki adet de eSATA portu bulunduran Big Bang Trinergy, giriş çıkışlar açısından da oldukça zengin. Bunlar haricinde arka tarafında sekiz adet USB portu, iki adet Ethernet girişi ve FireWire girişi yer alıyor.
Big Bang Trinergy’de dört adet bellek slotu bulunuyor. Bu bellek slotları 2133 MHz’e kadar DDR3 belleklere destek verebiliyorlar.
P55 yonga setinin en karakteristik özelliği olan LGA 1156 sokete yer veren anakarta buna uyumlu Intel Lynnfield ve Clarkdale işlemcileri yerleştirilebiliyor.
Anakartta Super Pipe adlı pasif soğutma sistemi yer alıyor
Soğutma ve güç tasarrufu
MSI, Big Bang Trinergy’de soğutma çözümüne yer vermeyi de ihmal etmemiş. Super Pipe adı verilen pasif soğutma sistemi kullanılan anakartta ayrıca güç tasarrufuna da önem veriliyor.
MSI, daha önceki anakartlarında da yer verdiği Dr.Mos teknolojisine Big Bang Trinergy’de de yer vermiş. Bunun dışında Green Power tuşu ile de daha az güç tüketimi yapılıyor.
{pagebreak::Test sistemi}
Test sistemi
Big Bang Trinergy Test Sistemi
Anakart: MSI Big Bang Trinergy
İşlemci: Intel Core i5 750
Bellek: Kingston 1600 MHz DDR3 2×2 GB
Ekran kartı: ATI Radeon HD 5770
Güç kaynağı: Cooler Master 1000 W
Sabit disk: Western Digital 320 GB
H55 Test Sistemi
Anakart: Gigabyte H55M-UD2H
İşlemci: Intel Core i5 670
Bellek: Kingston 1600 MHz DDR3 1×2 GB
Ekran kartı: Yok
Güç kaynağı: Cooler Master 1000 W
Sabit disk: Western Digital 320 GB
P55 Test Sistemi
Anakart: MSI P55-GD65
İşlemci: Intel Core i7 850
Bellek: Kingston 1600 MHz DDR3 2×2 GB
Ekran kartı: PowerColor Radeon HD 4870
Güç kaynağı: Cooler Master 1000 W
Sabit disk: Western Digital 320 GB
{pagebreak::PCMark Vantage}
{GRAPH::490}
{GRAPH::491}
{GRAPH::492}
{GRAPH::493}
{GRAPH::494}
{GRAPH::495}
{GRAPH::505}
{GRAPH::506}
{pagebreak::Cinebench}
{GRAPH::497}
{GRAPH::498}
{pagebreak::SiSoft Sandra}
{GRAPH::499}
{GRAPH::500}
{GRAPH::501}
{GRAPH::502}
{GRAPH::503}
{GRAPH::504}
{pagebreak::3DMark Vantage}
{GRAPH::496}
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
MSI, P55 yonga seti ilk çıktığı zaman piyasaya sürdüğü seri ile beğeni toplamıştı. Big Bang Trinergy aslına bakılırsa önceki serideki P55-GD80 modeli baz alınarak tasarlanmış.
Ancak iki model arasında çok fark olduğunu söylemek gerek. Big Bang Trinergy, sahip olduğu özellikler açısından oldukça üstün bir anakart.
Çok fazla ekstra ve gerçekten çok faydalı özelliğe sahip olan MSI Big Bang Trinergy, P55 yonga setli anakartlar arasında göze çarpıyor. MSI’ın bu anakartla gerçekten çok iyi bir iş yaptığını söyleyebiliriz.