Corona virüs aşısı için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli çalışmalar yapılıyor. Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün bu dijital toplantı düzenledi ve aşı çalışmalarıyla ilgili son gelişmeleri anlattı. İşte ‘Kovid-19 Aşı ve İlaç Projeleri Aylık Değerlendirme Toplantısı’ndan dikkat çeken satır başları.
satılık uçaklar
Sanayi Bakanı Mustafa Varank: 17 proje geliştiriliyor
COVİD-19 Platformu altında geliştirilen toplam 17 proje olduğu belirtildi. Bu geliştirmelerin 9’u ilaç, 8’i ise aşı tarafında. Brezilya’ya 1.500’dan fazla yoğun bakım solum cihazının teslimatı yapıldığının altını çizen Varank, yaklaşık 2.000 cihazın yurt dışına gönderildiğini söyledi.
Varank açıklamasında şu sözlere de yer verdi: “Türkiye, takip eden bir ülke değil, güçlü ekosisteminin sunduğu avantajla başlattığı aşı ve ilaç geliştirme hamlesiyle takip edilen bir ülke. Daha önce ithal ettiğimiz iki farklı ilacın etken maddelerinin yerli üretimi için metotlar geliştirildi.”
TÜBİTAK MAM ile bir start-up şirketi, virüsün tedavisinde kullanılacak yüksek saflıkta antikor içeren bir ürün geliştirecek.
Virüs benzeri parçacıklara dayalı aşıda, COVİD-19 proteinlerini taşıyan sentetik çalışmalar yapılıyor. RNA temelli aşı projesinin tasarımları yapılıyor. Varank’ın açıklamasına göre bu aşı projelerinin 3’ünde hayvan deneyleri başladı.
Varank konuşmasında sağlık çalışanlarına da değindi. Bu işin görünen kahramanlarının sağlık çalışanları olduğunu söyleyen Varank, TÜBİTAK üzerinden desteklenen bir tanı kiti projesinin olduğunu da söyledi. Bu kit, 30 dakikada sonuç alınmasına yardımcı alıyor.
Aşı ve ilaç geliştirme alanındaki projeler için özel bir burs programı da oluşturuldu. 340 öğrenci ve araştırmacı bu bursa başvurdu. Bunların 300’ü ise desteğe hak kazandı.
Mevcut vaka sayısı Türkiye’de son 3 günde yaklaşık 5 bin azalarak 25 bin civarına gerilemiş durumda. Havaların ısınmasıyla belki de önümüzdeki birkaç hafta içinde vaka sayısı yüzün altına bile inebilir.
Mevcut vaka sayısı 21 bin 451’e indi.