Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz Nanoteknoloji, hayatımızda büyük bir öneme sahip. Birçok kişinin bilgi sahibi olmadığı halde yaşam standartını arttıran en önemli etkenlerden biri olan Nanoteknoloji nedir? Kullanım alanları nelerdir? İşte ülkelerin ciddi kaynaklar ayırdığı bu teknolojinin detayları!
Nedir bu Nanoteknoloji?
Aslında Nanoteknoloji, son dönemlerde popüler hale gelse de hikayesi 1970‘li yıllara kadar dayanıyor. İlk kez, 1974 yılında araştırmacı Norio Taniguchi tarafından kullanılan terim, o dönem çok yaygın değildi. Ancak 1986 yılından itibaren araştırmalara konu olmaya başlayan Nano teknoloji, daha sonra ülkelerin yatırım yaptığı hayatın her alanında kullanılan bir terim haline geldi.
Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin ayrıca bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tam olarak makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir. Nano teknoloji, 1 ile 100 nanometre şeklindeki yapıların belirli bir amaca servis etmesi için tasarlanması ve kullanılmasına denmektedir.
Nanoteknoloji kullanım alanları?
Kullanım alanı neredeyse sınırsız nanoteknoloji, hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Teknoloji, Tıp, malzeme bilimi ve tekstil gibi onlarca alanda daha kullanılıyor.
Tıp
Bazı nanopartiküller ilaçlar, nörodejeneratif hastalıkların veya kanserin erken teşhisi ve tedavisi için ciddi kolaylık sağlar. Bu teknoloji, sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri yok etme özelliğine sahip. Öte yandan Nanoteknoloji, gen uygulamaları, diş tedavisi ve ortopedi gibi alanlarda da sıklıkla kullanılıyor.
Enerji
Nanoteknoloji, güneş panellerinin verimliliğini ve maliyet etkinliğini artırmak, yeni tür piller oluşturmak, daha iyi kataliz kullanarak yakıt üretiminin verimliliğini artırmak ve daha iyi aydınlatma sistemleri oluşturmak için çeşitli enerji alanlarında kullanılmaktadır.
Otomotiv
Nanomühendislik malzemeleri, daha uzun süreler giden güçlü şarjlı araç pilleri ve daha temiz duman üreten egzozlar, yakıt katkı maddeleri, yakıt hücreleri ve geliştirilmiş katalitik dönüştürücüler gibi bir çok üründe mevcut.
Çevre
Araştırmacılar, kirli suyu içme suyuna dönüştüren uygun fiyatlı nano yapılı filtreler üzerinde çalışıyor. Bu filtreler, arsenik gibi zehirli eser elementleri ve yağ gibi viskoz sıvı kirliliklerini de temizleyebiliyor.
Öte yandan, ağırlığının 20 katı yağı emebilen nanofabrik maddeler ile fabrikalardan deniz sularına dökülen yağ gibi maddeler kolaylıkla temizlenebiliyor. Bu sayede çevre kirliliği minimuma indiriliyor. Bunun dışında doğada kendiliğinden kaybolan plastik ambalajlarda da Nanoteknoloji kullanılıyor.
Elektronik
Birçok TV, akıllı telefon ve tablet gibi elektronik cihaz, Nanoteknolojinin nimetlerinden faydalanmaktadır. Bu cihazların çoğu, Organik ışık yayan diyotlar (OLED) olarak bilinen nano yapılı polimer filmleri içerir. Bu ekranlar kullanıcılara diğerlerin aksine daha parlak ve daha iyi bir görüntü kalitesi sunmaktadır. Öte yandan bu ekranların oldukça hafif olması da kullanıcıların tercih etmesi için önemli bir etken.
Tekstil
Kumaşlarda kullanılan nano ölçekli katkı maddeleri, lekelenmeye, kırışmaya ve bakteri üremesine engellemeye yardımcı oluyor. Bunun dışında, motosiklet kaskları gibi sert ve dayanıklı ürünlerin yanı sıra, spor malzemelerinden suyu iten yani hiçbir şekilde kirlenmeyen nano parçacıklı giysilere kadar birçok alanda başarı ile kullanılıyor.
Kozmetik
Bayanların kullandığı nemlendiriciler, saç bakım ürünleri, makyaj ve güneş kremi dahil birçok kozmetik ürün Nanoteknolojinin bir sonucudur. Neredeyse tüm büyük kozmetik üreticileri, yıllardır ürünlerinde nanomalzemeler kullanıyor.
Hayatımızda neredeyse her alanda başarı ile hizmet veren Nanoteknoloji, önümüzdeki yıllarda şüphesiz daha popüler olacaktır.
Geleceğin mesleği zaten nanoteknoloji.
bip kanalınız da olsaydı çok güzel olurdu 🙂
abi sizin burada kullandığınız şeyleri başka site kullanıyor
https://www.sontakip.net/nanoteknoloji-nedir-nelerde-kullanilir/