Puan: 8.4/10

 Napoleon Bonaparte ismiyle de tanınan, Napoleon I, 1769 yılında doğdu. Kökleri İtalyan Asillerine dayanıyordu. Kimse, onun eylemlerinin 19.yüzyıl Avrupası’nı şekillendireceğini tahmin edemezdi. Başarıları, efsanevi hale büründü. Önce birinci koalisyonu, sonra da ikinci koalisyonu mağlup etmeyi başardı. İlk koalisyonu yerle bir ettikten 5 yıl sonra, Fransa’da İmparator ilan edildi.

Ne var ki kısa boylu, tıknaz imparator bu kadarla yetinmeyecekti. Napoleon Savaşları olarak bilinen çatışmalar, Avrupa’nın tüm devletlerini içine alacak ve Yaşlı Kıta’yı sonsuza kadar değiştirecekti.

{pagebreak::Ben tek siz hepiniz}

Ben tek, siz hepiniz

Rome Total War ve  Empire Total War, eleştirmenlerden harika dereceler kopartırken, yüksek satış rakamlarına ulaşmayı da ihmal etmediler. Bu da, Total War serisinin, altıncı yapımının piyasaya çıkmasını garantiledi. Napoleon Total War, çalışmak için önceki sürümlere ihtiyaç duymayan bir ürün.


19.yüzyılda geçen Napoleon:Total War’da, ikisi Fransız imparatorun gençlik yıllarındaki askeri kariyerini konu alan dört senaryo bulunuyor. İlki 1796’da geçen İtalyan senaryosu, ikincisi 1798’da Mısır işgalini yaşamanızı sağlayan Fransız senaryosu. Elbette Koalisyon senaryolarını da seçebiliyorsunuz: Koalisyon devletleri İngiltere, Rusya, Prusya ve Avusturya İmparatorluğu’nda oluşuyor.

 Öncelikle savaşlara değinelim. İsterseniz, arkanıza rastlanıp, “Auto Resolve” seçeneğini tıklarsınız. İsterseniz savaşı bizzat yönetirsiniz. İki şekilde de keyif alacağınız kesin. Savaş meydanları karşınıza pek çok olasılık ile çıkıyor: Basit saldır, savun mekanizmalarında ileride bir yapı var. Söz gelimi, müteffikler yetişene kadar küçük bir tepeyi savunmanız gerekebiliyor.


Burada dikkat etmeniz bir nokta var. Generaliniz hiçbir şekilde ölmemeli. Çünkü, gerçek savaşa benzer etkileri oluyor ve koyun sürüsü gibi dağılan, mantık özürlü askerleriniz var. Napoleon ise, her zamanki gibi uyanık. Baktı ki; savaşın sonu hayır değil, doğrudan başkente kaçıyor.

{pagebreak::Limanları ele geçiren savaşı kazanır}

Limanları ele geçiren savaşı kazanır!

Yapımda limanları ele geçirmek, özellikle önem arz ediyor. O zamanlar dört bir yanda uçak mevcut olmadığı için, müteffiklerinizin yolu denizden geçiyor. Limanları kaybederseniz, oyunu bitirmek gibi boş hayallere kapılmayın.


Deniz savaşları, Napoleon: Total War’ın ağır topu konumunda. Hemen hemen her şey, çatışmanın akıbetini değiştirebiliyor. Hafif gövdeli bir geminiz olduğunu düşünün. Hava açıksa, hız ve manevra anlamında avantaj sizde demektir. Fakat fırtına başlarsa, gemi rüzgar ve yağmurdan etkilenip paramparça olabilir. Donanmanızı dengeli oluşturmanız şart.

{pagebreak::Çevre koşullarından faydalanın}

Çevre koşullarından faydalanın

Hava koşulları sadece deniz savaşlarını değil, tüm muharebeleri etkiliyor. Defansif pozisyondaysanız, sisin avantajlarından sonuna kadar yararlanabiliyorsunuz. Elbette bu düşmanın da işine gelebilir. Aman ölümcül sise dikkat.


Grafiksel olarak, Napoleon: Total War kendini ileriye taşımış. Karakter animasyonlarına özellikle önem gösterilmiş. Yakınlaştırdığınızda general suratının ana hatlarını görebilirsiniz. Yapım, Total War serisinin en kalabalık haritalarına sahip. Tabi ki 50.000 kişiyi yönetmiyorsunuz; ona hiçbir bilgisayarın işlemcisi veya grafik yongası dayanmaz ama sizi takip eden çok sayıda asker var.

{pagebreak::Osmanlı İmparatorluğu da unutulmamış}

Osmanlı İmparatorluğu da unutulmamış

Bir de hoş sürpriz var. Eğer internet üzerinden, çoklu oyuncu seçeneğini tercih ederseniz; Osmanlı İmparatorluğu’nu, Mısır haritası üzerinde seçme şansınız mevcut. Yalnızca deniz savaşları senaryolarında seçilen Danimarka-Norveç ikilisi, İsveç, Hollanda, Portekiz ve İspanya’da seçenekler arasında.


Ses efektlerine birkaç kelam etmeden duramayacağız: Napoleon: Total War, kardeşlerinden açık ara önde. Ölen atın çığlığı kulağınızda yankılanıyor. Sesler ve müzikler kusursuz. Yapımın tek ciddi eksiği ise, askerlerin yapay zekası. İnanın, askerlerinizden daha zeki Japon balıkları mevcuttur. Sonuçta Napoleon Total War, verilen paraya fazlasıyla değen bir ürün.

:: Napoleon Total War’ı beğendiniz mi? Önceki Total War oyunlarını denediniz mi?