Uzay ajansı NASA, uçuş yazılımı ve test donanımlarının teslimatındaki gecikmeler nedeniyle Psyche asteroit keşif görevini askıya aldığını açıkladı. Başlangıçta bu yıl için planlanan metal asteroit misyonu, devasa asteroidin incelenmesi ve kaynaklarının kullanılmasını ele alacak.
Metal yüklü asteroit: Psyche misyonu askıya alındı
NASA’dan gelen son açıklamada, Psyche için geliştirilen uzay aracının, 11 Ekim’deki fırlatışından önce beklenmedik gecikmeler yaşadığını söyledi. Uçuş yazılımını test etmek için yeterli zamanın olmayacağını dile getiren ajans, fırlatmanın belirsiz bir zamana ertelendiğini açıkladı.
NASA, Ay’a çıkış için gün sayıyor!
NASA, uzun zamandır Ay'a geri dönmek için çalışmalarını sürdürüyor. Uzay ajansı artık Artemis I görevi için araştırmalarının sonuna geldi.Ajans, uçuş için bir zaman çizelgesi de oluşturmuştu. Uzay aracı 11 Ekim tarihinde fırlatılmış olsaydı, 2026’da Psyche’ye ulaşacaktı. Fakat metal asteroidi inceleme misyonunun ne zaman başlayacağı henüz belli değil. Yeni araştırmanın 2023 veya 2024’e sarkacağı ve aracın 2029 veya 2030’da Psyche’ye varacağı tahmin ediliyor.
NASA yöneticisi Laurie Leshin tarafından verilen demeçte, “Fırlatmayı erteleme kararı kolay değildi, ancak doğru karar olduğuna inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
ABD’li uzay ajansının devasa görevi, metal açısından zengin bir asteroidi ilk kez ayrıntılı olarak keşfetmeyi amaçlıyor. 16 Psyche olarak asteroidin tam değeri şu anda belirsiz, ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar doğrultusunda değerinin 10 kentilyon doları bulabileceği düşünülüyor.
Ayrıca NASA’nın keşif görevi için bütçesel sorunlar yaşadığını da göz ardı etmemek lazım. Psyche misyonuna ayrılan 985 milyon dolarlık bütçenin 717 milyon doları harcandı, ancak buna rağmen görevin ne zaman yapılacağı belirsiz.
Psyche keşif görevindeki gecikme, başka bir gezegenler arası programın da ertelenmesine yol açtı. Janus isimli iki sonda, Psyche’ye gidecek uzay aracıyla birlikte 1996 FG3 ve 1991 VH asteroitlerini inceleyecekti. Ancak bu iki araştırma görevi de askıya alınmış oldu.
Siz NASA ve Psyche araştırma görevi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Siz NASA ve Psyche araştırma görevi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Dostum hic iyi seyler dusunmuyorum…
Ben birşey düşünmüyorum ama boş yatırım çıkabilir
Uzaktan zaten ne tür metaller olduğu ve tahmini değeri tespit edilmiş. Gidilince kesinlik kazanacak ve boş boş seyretmeye devam edeceğiz. Madeni çıkartıp geri getirecek teknoloji yada gidiş dönüş yakıtı yok maalesef…
Bu kadar değerli materyallerin dünyaya gelmesi demek, bu materyallerin ciddi bir değer kaybına yol açması anlamına gelir
O kadar parayı bu boş iş işin harcayacağınaza, sömürdüğünüz topraklara ve insanlara harcasaydınız ya zalimler. Hem o nasıl bir değer biçmek bir astreoid için. Ne yapacaktınız, parçalayıp parçalayıp yukardan aşağı mı atacaktınız:)
Bunlar bu gidişle üzerinde değerli metaller var diye asteroidi üzerimize çekip dünyanın anasını bile ağlatırlar
Dinazorların sonu geldiği gibi insanlığında sonunu kendi elleriyle hazırlayacaklar
Gereksiz paralar harcanıyor , bu kaynakların dünyaya harcanması gerekli ama gel gör ki , Dünya ya iyi bakmak yerine kaçacak yer arıyoruz , yorumum asteroit için değil , dünyada açlıktan ölen , denizde kirlilikten ölen canlılar var.
Başlıkta kentrilyon yanlış yazılmış. Hiç kontrol etmiyor musunuz ya
Merhaba Emir, Türk Dil Kurumu’nun sitesine göz atarsan, doğru kelimenin kentilyon olduğunu görebilirsin.
Fakir heryerde fakir kenttrilyonun bile ne kadar ve dogru yazildigini bilmiyor moment kafa ilk once bi arastir bilmiyorsan ssonra yazarsin
teknoloji uzayda rahatça dolaşmaya elverişli kılınmadığı sürece verilmiş onca para bir hiç uğruna yapılmış demek bunun yerine aç insanların duyurulması bakılması öncelik taşımalı
İlerde teknoloji gelişince gidilirde getirilirde. O astroiddeki madenlerin değeri bugünkü toplam dünya ekonomisinin bile yüzlerce katı. Yalnız onu getiren ülke öyle bir zenginliğe kavuşur ki o saaten son bütün geri kalan dünyaya köpek çeker. Keşke imkan olsada biz getirsek.
Yorumları okudum ve herkesin kendine göre doğruları var. Ancak gitgide yaşanmaz hale gelen gezegenimizde, yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç var. Zira fosil yakıtlarının sonu geliyor. Artı, gezegenler arası yolculuk için bilinen enerji kaynakları maalesef işe yaramaz. Bu astroit de bulunan değerli madenler, uzay araştırmaları için enerji kaynağı olabilir. Bu yüzden bu keşifler hem gerekli, hemde zorunlu. Yarın bir gün dünyanın ne hale geleceği (bu gidişle) belli.
Gelisyirdigim projelerle ben yardimci olurdum
Eğer sahiden oradaki madenlerin değeri açıkladığı rakalmlarda ise, bu dünyada yapılan bir çok çalışmanın önünü açabilir, bir çok yeni keşiflere olanak sağlayabilir ve çok taze, çok inanılmaz fırsatlar sunabilir insan oğluna. Bilim dünyası kensine çok uzun süreli yeni bir meşgale bulur ki aslında bu sayede dünya yeni çağa çok büyük ve keain bir adım atmış olur. Ancak bu diskin bir yüzü, diğer yüzü ise bu yapılacak keşif (ki dünyaya getirebileceklerinden şüphem yok, yani gönderilecek sonra geri dönük kapsülleri içerdiğine eminim.) Aslında bir de dünyada yeni savaşlara da yol açabileceği de bir gerçek. Dünya devletlerinin açgözlülüğü aşikar bir durum ve her kes tarafından çok iyi bilinen bir şey.
İlerde teknoloji gelişince gidilirde getirilirde. O astroiddeki madenlerin değeri bugünkü toplam dünya ekonomisinin bile yüzlerce katı. Yalnız onu getiren ülke öyle bir zenginliğe kavuşur ki o saaten son bütün geri kalan dünyaya köpek çeker. Keşke imkan olsada biz getirsek.
Nasa dunyaya turuva ati sokmassa iyi olur getirilecek metaller biyolojik tarama ve denetimden gecirlmeli zaten basimizda yeterince virusler var
Asırlardır dünyayı sömüren batı, şimdi de gözünü uzaya dikmiş gözüküyor.