NASA aracı Parker Solar Probe, Güneş’e dokundu!

2

Parker Solar Probe (PSP), NASA‘nın 2018 yılında başlattığı bir misyon. Bu uzay sondası, Güneş‘in dış koronasına yani taç küresine girip onu gözlemlemek amacıyla uzaya gönderildi. 2025 yılına kadar Güneş’e, merkezinden 6.9 milyon kilometre uzaklığa kadar yaklaşmayı hedefleniyor.

Bu hedefe bir hayli yaklaşan uzay aracı, misyon için büyük bir adım attı ve Güneş taç küresine giriş yaptı. Bu Parker Solar Probe’u, Güneş’in üst atmosferinden geçen ilk uzay aracı olmuş oldu. İşte misyonun ayrıntıları…

NASA, James Webb teleskobunun fırlatmasını yine erteledi

NASA’nın Parker Solar Probe aracı, koronaya giriş yaptı

Araç, Nisan ayında manyetik alanların güneş koşullarına hakim olduğu bir bölgede Güneş yüzeyinden 15 Güneş yarıçapı (yaklaşık 10,5 milyon kilometre) içinde geçti. NASA yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, Parker Solar Probe’un ‘Güneş’e dokunması‘nın solar bilimi için anıtsal bir an olduğundan ve dikkate değer bir başarı olmasından bahsetti.

Güneş koronası ya da taç küresi adı verilen atmosferi, kendisine yer çekimi ve manyetik alan sağlar. Dünya’dan yalnızca Güneş Tutulması sırasında görülebilir. Alfvén kritik yüzeyi olarak bilinen bir sınırda, nesneler bu yer çekiminden ve manyetik alandan kaçabilir ve Güneş ile olan bağlarını kalıcı olarak kesebilir.

Bilim insanları, koronanın Güneş yüzeyinden 10 ila 20 Güneş yarıçapı (solar yarıçapı) olduğunu tahmin ediyor. PSP, korona için gerekli olan manyetik ve parçacık koşullarını yaklaşık 18,8 güneş yarıçapı civarında tespit etti. Sınıra birkaç kez girip çıkarak, Alfvén kritik yüzeyinin sivri uçlar içerdiğini ve pürüzsüz bir top şeklinde olmadığını kanıtladı.

PSP, şimdiye kadarki Güneş’e en yakın geçişi yapmış oldu. Aynı zamanda şu anda 430.000 MPH civarındaki herhangi bir insan yapımı nesnenin en yüksek hızına ulaştı. Bilim insanlarının tahminlerine göre bir sonraki yakın uçuşun 2022 Ocak ayında gerçekleşeceğini söylüyor. Ayrıca telekomünikasyonu bozabilecek ve Dünya çevresindeki uydulara zarar vermesi muhtemel uzay hava olaylarını incelemeye yardımcı olacağından bahsettiler.

Sizler NASA’nın Güneş’in atmosferine giriş yapan ilk aracı hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version