Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzun süredir Artemis görevi üzerinde çalışıyor. Projenin hedefleri arasında Ay‘a yerleşme ve koloni kurma gibi fikirler de bulunuyor. Bu program doğrultusunda Artemis 1, Artemis 2 ve Artemis 3 adı verilen üç ana görev belirlenmişti.

Geniş zamanlı projenin ilk adımı olan Artemis-1’in tarihi Geçtiğimiz haftalarda 2022’nin Şubat ayı olarak belirlenmişti. Birinci ve ikinci adımların başarıyla tamamlanması halinde 2024’te Artemis-3‘ünyapılması bekleniyordu. Ancak bu ikinci ve üçüncü görevin tarihi ertelendi.

NASA, astronotlara tuvalet ayarlayamadı! İşte ajansın önerisi

NASA, astronotlara tuvalet ayarlayamadı! İşte ajansın önerisi

NASA, Crew-3 görevi öncesi tuvalet sorununu bir türlü çözemiyor. NASA'nın astronotların tuvalet ihtiyacı için önerisi gündem oldu.

Artemis-3 görevi 2025’e ertelendi

Hiç kuşku yok ki Artemis-3, insanlık tarihi için de önemli bir adım. Projenin bu adımıyla ilk kez bir kadın astronot Ay’a ayak basmış olacak. Ancak görünen o ki bu görev bir yıl daha ertelendi. NASA Yöneticisi Bill Nelson, bu gecikme için Blue Origin’in kendileri aleyhine açtığı davayı sorumlu tuttu.

Blue Origin, İnsan İniş Sistemi (HLS) sözleşmesi nedeniyle NASA’ya karşı bir dava açmıştı. Geçtiğimiz hafta yargıç tarafından reddedilmişti. Dava sürecinde NASA ile SpaceX arasındaki iletişim aksamalarının da gecikmede etken rol oynadığı belirtiliyor. Birçok kişiye göre ertelemenin nedenleri bununla da sınırlı değil.Bilindiği üzere NASA ilk olarak Artemis-3 için 2028’i hedefliyordu.

Ancak 2017’de dönemin başkanı Donald Trump, görevi 4 yıl öne çekmişti. Nelson, bu tarihteki bir uçuşun teknik fizibiliteye dayanmadığını, bunun için fon gerektiğini belirtmişti. Senato Bütçe Komitesi, NASA’nın HLS programı için yalnızca 100 milyon dolar ayırmıştı. Gecikmenin bu olaydaki belirsizliklerden de kaynaklanabileceği düşünülüyor.

Nelson: Çok hızlı ilerleyen Çin uzay programıyla karşı karşıyayız

NASA Yöneticisi Bill Nelson, yaptığı konuşmada yine her zaman olduğu gibi Çin’in uzay programındaki yükselişine değindi. Nelson, ”Çin’in uzaya astronot gönderme konusunda giderek daha yetenekli olduğunu görüyoruz” dedi. Ülke bu konuda son dönemde oldukça büyük adımlar atıyor. 5 ay önce Çin, yeni uzay istasyonu çekirdek modülüne 3 astronot göndermişti. Ayrıca Mars‘a da bir gezici indirdi. Çin, ABD dışında Kızıl Gezegen’le temas kuran ilk ülke oldu.

Artemis görevi sizleri heyecanlandırıyor mu? Çin, uzay programları konusunda ABD’den daha başarılı olabilir mi? Lütfen görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşınız.