Geçtiğimiz Ekim ayında Jeff Bezos‘un Blue Origin uzay uçuşu şirketinin düşük Dünya yörüngesinde kendi ticari uzay istasyonunu kurmayı planladığı ortaya çıktı. Ardından Perşembe günü NASA yaptığı duyuruda, istasyonun tasarımını geliştirmek için Uzay Yasası Anlaşmasıyla fon sağlamak için programı seçtiğini duyurdu.
NASA, havacılık ve uzay sanayide özel sektörün büyümesini destekliyor
Blue Origin İleri Düzey Geliştirme Programları Kıdemli Başkan Yardımcısı Brent Sherwood konuyla alakalı yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:
NASA’nın, Dünya yörüngesini çeşitli müşteriler ve endüstriler için daha erişilebilir hale getirmek için devrim niteliğinde bir yaklaşım olan Orbital Reef’in gelişimini desteklemesinden memnunuz.
İstasyon, ISS ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, gelişen düşük G endüstrileri için azaltılmış işletme maliyetleri sunacak. Aynı zamanda yörüngede çoklu kullanımlı uzay iş parkı olarak hizmet edecek.
Blue Origin, bu projede Sierra Space ile ortak çalışıyor. İlk olarak istasyonun tasarımı ve inşasından New Glenn ağır fırlatma sistemini kullanarak asansör lojistiğini yönetmeye kadar her şeyin mimarisine ve altyapısına odaklanıyor. İkinci olarak da LIFE (Large Integrated Flexible Environment) istasyonunun altyapısını geliştirmekle görevlendiriliyor.
Buna ek olarak Boing, operasyon bakım bilimi modülünü tasarlayarak ve Starliner mürettebat kapsülünden yararlanarak yardımcı oluyor. Genesis Engineering Solutions da turistlerin ve çalışanların benzer şekilde içine girebilecekleri tek kişilik bir uzay aracı üzerinde çalışıyor.
Orbital Reef ekibi, 2030’larda daha fazla genişlemenin gerçekleşmesiyle ilk modüllerini on yıllık sürecin sonuna kadar yörüngede görmek istiyor. Ancak Orbital Reef, NASA’nın ticari LEO ağındaki tek balık değil. Northrop Grumman da Perşembe günü yaptığı açıklamada, LEO’da en az 15 yıl kalacak “serbestçe uçan” uzay istasyonu tasarlamak için 126 milyon dolarlık bir Uzay Yasası Anlaşması imzaladığını duyurdu.
Northrop Grumman’ın Sivil Havacılıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Steve Krein konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı:
İstasyonumuz, Uluslararası Uzay İstasyonu tabanlı LEO görevlerinden, NASA’nın tüm masrafları üstlenmediği, ancak birçok müşteriden biri olarak hizmet verdiği sürdürülebilir ticari tabanlı görevlere sorunsuz bir geçiş sağlayacaktır.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce NASA projeleri kendi yapmak yerine özel sektörü kullanmakta haklı mı? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}