Aralık 2021’de uzaya gönderilen James Webb Uzay Teleskobu, ilk kritiş aşamayı başarı ile geçti. Görevine yaklaşık 4 gün kalan James Webb, iki başarılı yakma işlemi ve güneş enerjisi ile anten kurulumunu tamamladı.
Dev güneş perdesini açmak için çalışmalara başlayan Webb ekibi, ilk verinin 6 ay sonra alınacağını ve teleskobun 10 yıl yörüngede kalacağını açıkladı. Yaklaşık 22 yıldır James Webb Uzay Teleskobu üzerinde çalışma yürüten NASA, uzayın derinliklerindeki sırları açığa çıkarmak için gün sayıyor.
James Webb Uzay Teleskobu, anten kurulumunu tamamladı
Dev güneş perdesi, tenis kortu büyüklüğünde. Bu yüzden kurulum aşamalarının zorlu olacağı belirtiliyor. Herhangi bir yanlış hamlede 10 milyar dolarlık teleskobun kullanılmaz hale gelebilir.
Güneş perdesinin açılması için ilk iki aşamayı başarılı şekilde tamamlayan ekip, güneş perdesini tutacak olan paletlerin yerleştirildiğini duyurdu. Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı ile ortak yayın yapan NASA, Webb ekibinin Salı sabahı ileri paletin konuşlandırılması için çalışmaya başladığını ve süreci 13:20 civarında bitirdiğini açıkladı.
NASA, paletlerin yerleştirilmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Webb, görev operasyonu ekibi, gözlemevinin ön ve arka kısmındaki paletleri yerine oturttuğunu açıklamaktan mutluluk duyuyoruz. Ön paleti istiflediğimiz konumdan olması gereken yere yerleştirmek sadece 20 dakika sürdü. Arka palet ise 18 dakikada yerine yerleştirildi. Gerekli ek adımlar nedeniyle genel işlem süresi her biri için birkaç saati buldu.” ifadelerini kullandı.
Teleskop görev yerine ulaştığında, yaklaşık 13,7 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksinin en uzak ve en eski erişim noktalarını görüntüleyebilecek. James Webb Uzay Teleskobu, görev süresince galaksinin filtrelenmemiş görüntülerini Dünya’ya geri gönderecek.
tek cümle;” dünya bizi kıskanıyor”!!!
ışık hızı ile görüntü hızı aynı şey midir? veya görüntü hızı diye bir şey var mıdır? yani bakıldığında görüntünün o anki görüntü olma ihtimali çok yüksek.
Görüntü hızı diye bir şey yok kardeşim. O dediğin ışık hızının ta kendisi zaten. Teleskop değil çıplak gözle bile gördüğün yıldızların anlık değil, yıllar önceki halini görüyorsun. Misal bize en yakın olan Alfa Centauri 4,3 ışık yılı uzaklıkta. Yani şu anda bize ulaşan görüntüsü onun aslında 4,3 yıl önceki hali. Webb ile ilgili tantana da bu yüzden. Evrenin oluşumu kabul edilen büyük patlamanın (big bang) teorik yaşı olan 13,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki nesneleri görüntüleyebilme kapasitesi olacak çünkü.
Basit olarak, nesneye çarpan ışığın gözümüze ulaşmasıyla görebiliyoruz. Işık ise ortalama 330.000 km/saniye ile hareket ediyor. Yani 330.000 km uzaklıktaki bir nesnenin 1 saniye eski görüntüsünü görüyorsun. Ay yaklaşık bu mesafede, ayın ortalama 1 sn evvelini görüyoruz.
İnsanlık için çok büyük bir aşama iyi ki varsınız sizin bu çabalarınız Evren’i ilk günden bu güne bütün detayları ile görmemizi sağlayabilirse neler olduğunu ve olabileceğini ve Evren’i dahai iyi anlayıp kavrama imkanına kavuşcağız
Kardeşim ben merak ettiğim konu Biz uzayın hangi konumdayiz 13,5 milyar ışık hızı ni görebileceğiniz Z biz uzayın en sonunda olmamız gerekmez mi eğer; uzayın bingbanga yakın bölgesinde de olabiliriz bunları izah edebilir misiniz
Uzay sonsuzdur. Buyuk patlama olayı balondur.
Uzay sonsuzdur. Buyuk patlama balondur.