NASA, asteroit çarpmalarına karşı teknolojisini test edeceği Dart görevini yarın başlatacak. Yani görevin amacı, gelecekteki tehlikeli bir asteroiti rotasından saptırmak için gerekli olabilecek teknolojiyi görmek. Fırlatma için ajans, yapay uydu Dimorphos asteroit setini belirledi. Bu uydu yarın fırlatılacak olan uzay aracı ile vurulacak.
2005 yılında ABD Kongresi, NASA’yı 140 metreden büyük Dünya’ya yakın asteroitlerin yüzde 90’ını keşfetmeye ve takip etmeye yönlendirdi. Bu kategoride bilinen hiçbir asteroit Dünya için acil bir tehdit oluşturmuyor. Ancak bu nesnelerin yalnızca tahminen yüzde 40’ı gerçekte tespit edildi.
NASA, Dart görevini yarın başlatıyor!
Bilim insanları, gelecekte gezegenimize büyük bir asteroitin çarpmasından endişe ediyor. Bu nedenle araştırmacılar, yapay bir uyduyu vurmak için yeni bir uzay görevini yarın başlatacak. Bilim ekibi, uzay aracıyla Dimorphos isimli cismi vurarak hızının ve yolunun ne kadar değişeceğini görmek istiyor.
Birkaç yüz metre çapında bir asteroit gezegenimizle çarpışırsa kıta çapında bir yıkım meydana gelebilir. Bunu merak eden ve tedbir almak isteyen NASA, ilk yapay çarpışma girişimini (Dart görevi) hazırladı. Ajansın gezegen savunma koordinasyon ofisinden Kelly Fast, “Dart, Dimorphos’un yörüngesinin periyodunu küçük bir miktar değiştirecek.” dedi.
BBC‘nin haberine göre, Çarşamba günü (yarın) sabah saatlerinde Dart uzay aracını taşıyan bir Falcon 9 roketi California’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden havalanacak. 325 milyon dolarlık bu görev, birbirini yakından izleyen bir çift asteroiti hedef alacak. Didymos 780 metre çapa sahipken daha küçük olan Dimorphos ise yaklaşık 160 metre genişliğinde.
Konuyu biraz daha açacak olursak, Dimorphos’un büyüklüğündeki cisimler oldukça tehlikeli. Çünkü patlama oluşturabilir, nüfuslu alanları harap edebilir ve on binlerce can kaybına yol açabilir. Çapı 300 metreden büyük olan asteroitler kıta çapında yıkıma neden olabilirken, 1 kilometreden büyük olanlar dünya çapında etkili olacaktır.
NASA, Dart aracının Dimorphos’a yaklaşık 6,6 km/sn hızla çarpacağını duyurdu. Böylece cismin hızını saniyede bir milimetreden daha küçük bir oranda değiştirmesi gerekiyor. Dolayısıyla Didymos çevresindeki yörüngesini de değiştirmeli. Bu çok küçük saptırma operasyonu ile bir cismi Dünya ile çarpışma rotasından çıkarmak mümkün.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}