ABD uzay ajansı Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), devasa güneş fırtınalarını incelemek için karar verdiği yeni misyonunu açıkladı. The Sun Radio Interferometer Space Experiment (SunRISE), Güneş’in, parçacık fırtınaları olarak bilinen dev hava fırtınalarını nasıl ürettiğini ve serbest bıraktığını inceleyecek.
Misyon, güneş sisteminin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak. NASA bir basın açıklamasında, bulguların Mars veya Ay’a giderken astronotları güneş fırtınalarından koruyacağını söyledi.
Mini fırın büyüklüğünde olan CubeSat sistemi Güneş’i mercek altına alacak
SunRISE, beraberinde çalışan 6 CubeSat sistemi ile büyük bir radyo teleskopu olarak çalışacak. CubeSat’ların her biri güneş enerjisi ile çalışıyor. Hepsi birer ekmek kızartma makinesi büyüklüğünde diyebiliriz. Bu cihazlar, güneşten kaynaklanan düşük frekanslı emisyonların radyo görüntülerini gözlemleyecek. Böylece, Güneş’teki parçacık fırtınasının başlangıç yerini bulmak için 3D haritalar oluşturulacak.
Yeni Uzay İstasyonu parçalarını SpaceX taşıyacak
60 milyon dolarlık bütçe
NASA, misyonu oluşturmak, tasarlamak ve başlatmak için tam olarak 62,6 milyon dolar verdi. Michigan Üniversitesi’nden Justin Kasper’ın başkanlık ettiği misyon, NASA’nın Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı tarafından yönetilecek. Görevin lansman tarihi ise 1 Temmuz 2023 olarak belirlendi. NASA’nın Heliofizik Bölümü direktörü Nicky Fox, “Güneş’in uzay hava olaylarıyla nasıl patladığını ne kadar iyi bilirsek, astronotlar üzerindeki etkileri o kadar azaltabiliriz” dedi.
NASA, Ağustos 2017’de SunRISE ile birlikte başka bir Mission of Opportunity önerisini 11 aylık bir görev çalışması için listeye aldı. 2019’daki çalışmanın ardından, uzay ajansı bir yıl daha ek bir formülasyon çalışmasını onayladı. Mission of Opportunity, NASA’nın Kaşifler Programı adı verilen en eski ve sürekli programının bir parçasıdır. Lansman tarihine daha bir seneden fazla süre olan 60 milyon dolarlık proje, hedefine ulaşacak mı hep beraber göreceğiz.