NASA, yeni oluşan yıldızları incelemek amacıyla stratosfere büyük bir balon yerleştirecek. Bu balon dev yıldızların etrafındaki gazların ayrıntılı 3 boyutlu haritalarının hazırlanmasını sağlayacak. NASA dev balon ile uzayda daha detaylı çıkarımlar yapmak istiyor.
NASA dev balon ile ilginç bir plan yapıyor
NASA üst stratosfere “futbol sahası” büyüklüğünde bir balonla 8.4 metrelik bir teleskop göndermeyi planlıyor. Bir süredir söz konusu proje üzerinde çalışan NASA, ASTHROS üst düzey gözlem için kullanılan teleskobun yaydığı kızılötesi ışığı gözlemleyerek yeni oluşan dev yıldızların etrafındaki gazları incelemek istiyor.
NASA’nın buradaki amacı ise yıldızların oluşumu hakkında daha detaylı bilgiler toplamak ve süpernova patlamalarında ortaya çıkan materyallere dair net fikirler edinmek olduğu belirtiliyor.
Uzay hakkında halâ netleşmeyen ve kafa karıştıran pek çok detay bulunuyor. NASA da bu silik olan kısımları netleştirmek adına uzun yıllardır çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların sonucu olarak en son ASTHROS adlı teleskobun yaklaşık 130 bin feet yüksekliğe ulaşması hedefleniyor.
120 metre genişliğinde helyum şişirilmiş bir balona ihtiyaçları olduğunu aktaran NASA, teleskobun dev bir çanak anten, ayna ve lenslerden oluştuğunu aktarıyor. Bu kızılötesi teleskopların soğuk kalması gerektiği için onları soğutmak için de özel bir sistem yer alıyor.
Teleskop Samanyolu’nda yıldızı oluşturan Carina Nebula da dahil olmak üzere dört hedefi gözlemleyecek. Teleskop yeni oluşan yıldızları çevreleyen gazların hareketini, hızını ve yoğunluğunu ölçecek ve belirli azot iyonlarının varlığını kontrol de edecek. NASA, “Bu azot iyonları, dev yıldızlardan ve süpernova patlamasından gelen rüzgarların yıldızı oluşturan bölgelerdeki gaz bulutlarını yeniden şekillendirdiği yerleri ortaya çıkarabilir.”diyor.
ASTHROS, görevini tamamladıktan sonra yeniden kullanılmak üzere Dünya’ya geri dönecek. Antartika’dan yola çıkarılması planlanan projenin başlatılacağı tarih ise 2023 yılın aralık ayı olarak kayıtlara geçti.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}