Bu akşam Mars Keşif Programı kapsamında Perseverance Rover‘ın inişine az bir süre kala NASA Earth Twitter hesabı, ikinci kez Salda Gölü’nü paylaştı.

İlk kez 31 Temmuz 2020’de aynı tarz bir paylaşım yapan NASA, Salda Gölü’nün Mars hakkında büyük fikirler verebileceğini belirtiyor.

h4

Salda Gölü, Mars hakkında fikir verecek

Perseverance’ın ilk fırlatılışında da Salda gölünü paylaşan NASA, bugün keşif aracının inişini gerçekleştirmesine saatler kala tekrar Salda gölünü paylaştı.

NASA‘nın “Türkiye’de bir göl bize Mars’ı anlatabilir” başlıklı makalesinde araştırmacıların Mars’taki Jezero Krateri‘ne iniş gerçekleştirecek keşif aracının iniş senaryosu hazırlanmasında, Salda Gölü’nün yapısından yola çıkıldığı paylaşıldı.

https://twitter.com/NASAEarth/status/1362162873326329857

Makalede “Türkiye’nin güneybatısındaki bir gölün, Mars’taki bir çarpma krateri ile çok fazla ortak yanı olduğunu düşünmeyebilirsiniz, ancak iki havza benzer mineraloji ve jeoloji içerir. Aslında Salda Gölü, bir zamanlar bir göl içerdiği düşünülen Jezero Krateri’nde bulunanlara benzer karbonat mineralleri ve biriktirme özellikleri (deltalar) içeren dünyadaki bilinen tek göldür.” bilgisi paylaşıldı.

Purdue Üniversitesi’nde gezegen bilimci ve Perseverance bilim ekibinin üyesi olan Briony Horgan ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden meslektaşları, kıyı şeritlerini ve çevresini incelemek için 2019 yazında Salda Gölü’ne gitmişti. Jezero’da yaşam arayışına rehberlik etmek için Salda Gölü’ndeki mikrobiyal ve jeolojik süreçlerin ortaya çıkarılması ile Perseverance Rover aracının inişine ve diğer geliştirmelerine büyük rehberlik etti.