Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın en büyük Jüpiter keşfine aracılık eden Juno adlı uzay aracı, göreve başladığı 2016 yılından beri gezegen ile ilgili önemli bilgiler paylaşmaya devam ediyor. Araç, bu kez de gezegenin en büyük uydusu Ganymede üzerinde araştırmalar yapıyordu. Ancak bu sefer YouTube’da da paylaşılan esrarengiz bir veri gönderdi.

NASA, Boeing Starliner için yeni fırlatma tarihi belirledi!

NASA, Boeing Starliner için yeni fırlatma tarihi belirledi!

NASA daha önceden iki kez başarısız olan Boeing Starliner uzay aracı için yeni bir fırlatma tarihi belirledi. İşte tarih...

Juno, Ganymede’in 50 saniyelik ses dosyasını paylaştı

Araştırmalarına devam eden Juno uzay aracı, hem Jüpiter‘in hem de güneş sisteminin en büyük uydusu olan Ganymede ile ilgili ilginç bir veri paylaştı. Southwest Araştırma Enstitüsü’den Juno misyonunda baş araştırmacı olan Scott Bolton, American Geophysical Union‘ın sonbahar toplantısında 50 saniyelik ses kaydının sunumunu yaptı.

Juno’nun Ganymede uçuşundan toplanan ses verisi, Jüpiter ile Dünya’nın atmosferleri arasında önemli karşılaştırmalar yapılmasına olanak tanıyacak. Ses dosyasının kaydını, Juno üzerinde bulunan Waves adlı kayıt cihazı gerçekleştirdi. Kayıt cihazı, gezegenin manyetosferinde üretilen manyetik radyo dalgaları topladı. Daha sonra frekansları, ses izini yapmak için ses aralığına kaydırarak ses dosyasını oluşturdu.

Juno, Ganymede’in ses dosyasını 34. yolculuğu sırasında gerçekleştirdi. Ses kaydının oluşturulduğu esnada araç, uydudan tam olarak 1.038 kilometre uzaklıktaydı Ayrıca araç, saatte 67 bin kilometre hızla gidiyordu. Waves ses kayıt cihazından gönderilen verilerinin detaylı analizi ve modellemesi hala devam ediyor.

Juno, enerjisini Güneş’ten alıyor

NASA’nın 2011 yılında uzaya fırlattığı uzay aracı Juno, 5 yıllık yolculuktan sonra 2016’nın Temmuz ayında Jüpiter’e ulaşmıştı. Dünya ve Jüpiter arasındaki 2,8 milyar kilometrelik uzak mesafeyi otomatik pilotta saatte 260 bin kilometrelik hızla giden uzay aracı Jüpiter ve uyduları hakkında bilgiler toplamaya devam ediyor.

NASA’nın bu çalışmalarını nasıl yorumluyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşınız.