NASA, yaşamın kaynağını arama amacı ile 2016 yılında OSIRIS-Rex adlı uzay aracını fırlattı. İki yıl içinde asteroide ulaşan araç, yüzeyden 60 gram numune topladı.
OSIRIS-REX 2029’da Apofis’e ulaşacak
Numune üzerine yapılan incelemelerde göktaşının beklenenden çok daha yumuşak çıkması ve aracın üzerindeki yer aldığı yüzeyin çökmesi sonucunda alınan örneğin bir işe yaramadığı tespit edildi.
İncelenen numune sonrası açıklama yapan Hava Uzay Mühendislik Bilimi Bölümü Profesörü Daniel Scheers, “Asteroidin sanki merkezinde boşluk var, bu boşluğa birkaç futbol sahası sığdırabilirsiniz” diye aktardı.
Tüm bu çalışmalar neticesinde, NASA OSIRIS-REX’i ikinci bir görev için kaos tanrısı olarak bilinen Apofis‘e göndermeyi planlıyor. Bennu asteroitindeki görevini başarılı bir şekilde tamamlayan ve gök taşını iki yıl boyunca inceleyip örnekler toplayan OSIRIS-REX, ikinci görevi için bilim insanlarını heyecanlandırıyor.
Topladığı örnekler ile bu yıl içerisinde Bennu‘dan ayrılması beklenen OSIRIS-REX dünyaya doğru yola çıkacak. Ancak araç, dünya atmosferine giriş yapmadan numune kapsülü bırakacak ve sıradaki diğer görevlerine devam edecek.
OSIRIS-REX’in 2023‘te dünyaya ulaşması bekleniyor. Araç bu görevi de başarılı bir şekilde yürütürse, Apofis görevinin de kabul edilmesi halinde 2029 yılında Apofis yörüngesine giriş yapacağı planlanıyor.
Apofisin Nisan 2029‘da dünyaya, televizyon ve iletişim uydularından daha yakın konumda yer alacağı belirtiyor. 2029 yılında Apofis’e ulaşması beklenen OSIRIS-REX için Nisan 2029’da önemli bir tarih olarak öne çıkıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}