Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Perşembe günü yaptığı açıklamada Mars’taki bir “köstebeğin” yaklaşık iki yıl önce Kızıl Gezegene indikten sonra görevine son verdiğini duyurdu.
InSight’ın birçok denemesi başarısız sonuçlandı
Kazıcı, matkap ve sonda olarak da adlandırılan “köstebek”, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) tarafından inşa edildi. Sonrasında ise “köstebek” NASA‘nın InSight aracı olarak konuşlandırıldı.
Kızıl Gezegen‘in sıcaklığını ölçmek için Mars toprağına 16 fitlik bir delik açmaya çalışan InSight, görevini başarılı bir şekilde sürdüremedi. Kazıcı, görevinin birinci ayında 14 inç delik açtı ve sonrasında sıkışıp kaldı.
Yaşanılan olaydan sonra Ekim 2019‘da NASA mühendisleri, 14 inçlik bir alanı yeniden doldurmaya yardımcı olmak ve kazıcıyı bir sonraki 16 fit kazma girişimine yönlendirmek için bir robotik kepçe kullanarak kazıcıyı tekrar yoluna koymak için plan yaptı. Ancak bu planda işe yaramadı.
İkinci kez başarılı sonuç alamayan NASA, Şubat 2020‘de InSight uzay aracını robotik kolu ile sondayı itmesi için yönlendirmeye çalıştı. Tekrar işe yaramayan plan sonucunda NASA, 9 Ocak 2021‘de InSight‘ın robotik kolundaki kepçeyi bir kez daha kullanmaya çalıştıktan sonra, sonda herhangi bir ilerleme olmadan 500 ek çekiç darbesi gerçekleştirdi.
Gelinen bu noktadan sonra NASA ekibi, göreve son verildiğini duyurdu. DLR’den Tilman Spohn NASA’nın duyurusunda, görevi şöyle ifade ediyor; “Elimizdeki her şeyi verdik, ancak Mars ve kahraman köstebeğimiz uyumsuz kalıyor” dedi.
Ek olarak Spohn, Mars‘ın yüzeyi hakkında çok şey öğrendikleri için bu sonda üzerindeki çalışmanın gelecekteki görevlere fayda sağlayacağını da belirtti.
Son olarak NASA‘nın Washington genel merkezinde bilim yöneticisi olan Thomas Zurbuchen, görevin ekibiyle gurur duyduğunu ve çalışmalarının bir amaca yönelik olduğunu söyledi.
Almanlar sağlam yapmış ama akıllıca yapamamış. Bizim mühendisler yapsaydı her türlü fırıldak numarası olurdu.