NASA bunu da başardı: Kara deliğin sesi kaydedildi!

25

NASA, bugün yaptığı bir paylaşımda, yaklaşık olarak 235 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Perseus Galaksisi içerisindeki kara deliğin sesini kaydetmeyi başardığını söyledi. Peki uzay boşluğunda kara deliğin sesi nasıl ve hangi araçlarla kayıt altına alındı?

NASA, Ay’a kadın mankenler yolluyor!

Kara deliğin sesi, Chandra X-ışını Gözlemevi tarafından kaydedildi!

Chandra X-ışını Gözlemevi, 1999 yılında NASA’nın STS-93 göreviyle birlikte uzaya fırlatıldı. Aradan geçen 23 yıldan sonra ise bugün tarihe geçen bir keşif yaptı. Gözlemevi tarafından kayıt altına alınan kara deliğin sesi bilim insanları tarafından astronomik verilerden kulağımızın duyabileceği bir hale dönüştürüldü.

Bu paylaşımın ardından pek çok kişi uzay boşluğunda kayıt altına alınan sesin gerçekliğiyle ilgili pek çok eleştiride bulundu. Fakat bunu gerçekleştirmek aslında oldukça mümkün. Zira uzayın çoğu boşluktan oluşuyor olsa da tüm maddeyi, gezegenleri ve galaksileri saran büyük gaz kütleleri mevcut.

NASA ise çoğunlukla ses dalgalarının ilerleyebilmesi için uzayda bulunan bu büyük kütleli gaz bulutlarının yeterli olduğunu söylüyor. Ayrıca uzayda ses olmadığına dair yaygın bir yanlış anlaşılmanın da yapılan bu paylaşımla birlikte son bulacağına inanıyor.

Buna ek olarak, Chandra X-ışını Gözlemevi tarafından yakalanan bu ses dalgalarının normal şartlarda insan kulağı tarafından algılanamadığını belirtelim. Bizim, yani insan kulağının duyabileceği seviyeye getirebilmek için ise sesin yaklaşık 58 oktav yükseltildiği belirtiliyor. Ayrıca paylaşılan dosya içerisindeki sese kulağa hoş gelmesi için hiç bir müdahalede bulunulmadığının da altı çiziliyor.

Hans Zimmer’ın Interstellar/ Yıldızlararası filmindeki müziklerini aratmayan kara delik sesini dinlemek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

25 YORUMLAR

    • Gözlemevi tarafından kayıt altına alınan kara deliğin sesi bilim insanları tarafından astronomik verilerden kulağımızın duyabileceği bir hale dönüştürüldü.

      Bunu senin kulağının duyamayacagi birşeyin duyacağın formata dönüştürüldüğünü anlatıyor. yani normalde evet senin dediğin gibi senin kulagin belki uzayda birşey duymaz ancak frekanslar senin duyabilecegin formata dönüştürülebilir. İşte o zaman duyarsın veya görürsün.

  1. Biz şimdiye kadar ses boşlukta yayılmaz diyorduk. Şimdi uzaydaki sesi kaydettiğimizi söylüyoruz. Bence bunda farklı parametrik değerler kullanılmıştır. Üstelik bir arkadaşımızın da belirttiği gibi ışığın kaçamadığı karadeliğin, sese etki etmemesi tuhaf..

  2. Canli bir şeyin değilde cansiz bir seyin olusu, hareket ediyor olmasi, cansiz bir varligin evrende var oldugunu kanitlar nitelikte acikcasi dogrumu yalan mi dan daha cok buyuleyici. Muazam bir kutle! Sanki yok olustan ziyade var olusu temsil eder nitelikte kanitti bu ses.

  3. Hocan dalga geçmekle haklı. Ses boşlukta iletilemez. Bu kara deliğin sesi, kara deliğin yaydığı radyo dalgaları ile üretilmiş yapay bir ses.

    • Hoca dalga geçmekle haklı mı?! Çok biliyorsa aydınlstsaydı çocuğu. Niye bizden bilim insanı çıkmıyor sorusunun cevabı ortada. Umarım siz de öğretmen değilsinizdir.

    • yanlış demeden önce nasıl elde edildiğini araştırmalısın. yanlışlık yok “duyabilseydik”in mealidir bu duyduğun. evet karadeliğin sesi duyulamaz ama ölçülebilir, bu ölçümlerin sonucudur dinlediğin.

  4. Elin Amerika lısı milyon kilometre uzaklıkta bulunan kara deliklerin sesini kaydetip gezegenlerin üzerinde robotunu gezdirirken hala daha dünya düzdür buna inanmayan kafirdir düşüncesine sahip olanlara sormak lazım,siz hâlâ daha fikrinizde sabit misiniz

  5. Hadi size bi kıyak yapayım da Evrim Ağacı ile tanışın.

    Google’da “Evrim ağacı uzayda ses yayılır mı?” diye aratarak da bulabilirsiniz.

  6. Karadeliğin olay ufku dediğimiz bir hayali çizgisi var işte onu geçersen hiçbir şekilde kurtulamazsın çizgiyi geçmediğin sürece yörüngesinde döner durursun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version