NASA, ilk İzleme ve Veri Aktarma Uydusu‘nun (TDRS) fırlatıldığı 1983‘ten beri iletişim röle uydularından yararlanıyor. Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) yani Lazer İletişim Röle Gösterisi, optik iletişimin yeteneklerini sergileyecek. Uzayda lazer iletişimini son derece uzun mesafeler için test edecek bir NASA görevi olarak biliniyor. Bu röle, NASA‘nın ilk iki yönlü, uçtan uca optik rölesi olacak.
NASA, bu sonbaharda Lazer İleşitim Rölesi Gösterisi‘nin piyasaya sürüleceğini doğruladı. Lansman 22 Kasım tarihinde Florida‘da olacak. Söz konusu olan LCRD, Mayıs ayında Florida‘ya getirildi. Şu anda ise ev sahibi olan uzay aracına tamamen entegre edildi. Uzaya gönderilmeden önce yapılacak testlere hazır durumda.
LCRD tam olarak ne işe yarayacak?
LCRD, konumlar arasında lazer ışınları yoluyla bilgi göndermek ve almak için kızılötesi bir ışık ortamı kullanıyor. Gösteri, uzaydan kızılötesi lazer iletişiminin kullanılmasının faydalarını göstermek amacıyla yapılacak. Bu optik iletişim, radyo frekansı sistemlerinden 10 ila 100 kat daha fazla bant genişliğine ulaşacak. Bu sayede görevler için önemli yarar sağlayacak.
Radyo frekansı iletişiminden farklı olarak, optik sinyaller bulut kapsamına giremiyor. Bu nedenle NASA‘nın hava nedeniyle kesintileri önleyecek kadar esnek bir sistem oluşturması gerekiyor. LCRD, görevlerden alınan verileri California ve Hawaii‘de bulunan iki yer istasyonuna iletecek. Bu konumlar, minimum bulut kapsamı için seçildi.
Bu gösteri, uzay araçlarındaki iletişim sistemlerinin boyut, ağırlık ve güç gereksinimlerini de azaltıyor. Şu anda sistem için, son testler yapılıyor. Denetimler gerçekleştirilirken donanım parçaları da sağlanacak. Mayıs ayında Florida‘daki Astrotech Uzay Operasyonları Tesisi‘nde fırlatma için donanım sistemleri testi Titusville gerçekleştirildi.
İlk kullanıcıları kim olacak?
LCRD, ilk kullanıcısı başlatılana kadar, yer istasyonlarına ve yer istasyonlarından test verileri gönderme alıştırması yapacak. Bu test verileri, görev operasyon merkezinden radyo frekansı sinyalleri aracılığıyla gönderilecek. Ardından LCRD uzay aracı optik sinyaller üzerinden yanıt verecek. Bu testler sayesinde uzay aracının sağlık verileri elde edilecek.
LCRD‘nin ilk operasyonel kullanıcılarından biri, Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda barındırılacak bir yük olan Entegre LCRD Düşük Dünya Yörünge Kullanıcı Modemi ve Amplifikatör Terminali (ILLUMA-T) olacak. Terminal, uzay istasyonundaki deneylerden ve cihazlardan yüksek çözünürlüklü bilim verilerini alacak. Daha sonra bu verileri LCRD‘ye aktaracak ve daha sonra bu verileri bir yer istasyonuna iletecek. Veriler Dünya’ya ulaştıktan sonra görev operasyon merkezlerine ve görevdeki bilim adamlarına yönlendirilecek.
Siz NASA‘nın bu yeni rölesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}