NASA, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve geçen sene duyurduğu lazerle iletişim için çalışmaları hızlandırdı. Şimdiye kadar iletişimde radyo dalgalarını kullanan uzay ajansı, LCRD ( Laser Communications Relay Demonstration) adlı bu teknoloji ile daha fazla veriyi daha hızlı şekilde iletmeyi planlıyor.
Uzay görevlerinin Ay ve dünya sınırından Mars ve uzak gezegenlere taşınması yeni iletişim imkanlarının da ortaya çıkmasını sağladı. NASA‘da bu anlamda yeni bir teknoloji ile karşımızda.
NASA, lazerle iletişim için düğmeye bastı
LCRD yani lazerle iletişim teknolojisi, 1950 yılından beri kullanılan radyo dalgasının yerini alacak. NASA, bu teknoloji sayesinde dünya ile olan iletişim veri transfer hızını artırmanın peşinde.
NASA, yaptığı deneylerde LCRD’nin teorik olarak daha fazla veri taşıyabildiğini aktardı. Radyo dalgaları olan iletişim, uzun süredir kullanılan ancak mesafe arttıkça ulaşım hızının yavaşladığı bir teknoloji. LCRD, kızılötesi ışınlarla gerçekleşiyor. Bu anlamda uzak mesafelerde daha az kayba neden olacak.
NASA, lazerle yapılan bu iletişimin neredeyse hiç yayılmadan dünyaya ulaşacağı görüşünde. Buna göre Mars’ın eksiksiz bir haritası radyo dalgalarıyla 9 haftada, lazerle iletişim ile sadece 9 günde dünyaya ulaşacak. Bu anlamda LCRD teknolojisinin veri taşıma kapasitesini 10 kat ile 100 kat arasında artırması bekleniyor.
NASA, yapacağı deneyler sayesinde, lazerle iletişim teknolojisinin radyo dalgasının yerini alıp almayacağına karar verecek. Yerde yapılan denemelerde ise LCRD teknolojisi oldukça başarılı sonuçlar verdi.
LCRD için ilk test ise çok yakında Haziran ayında gerçekleşecek. ABD, ilk LCRD modülünü, Dünya’nın 22 bin mil üzerinde yörüngeye fırlatacak. NASA bu fırlatma sonrası Kaliforniya ve Hawaii üsleriyle modül arasında veri transferi deneyleri yapacak. Bu testler ise iki yıl sürecek.
NASA, uzay iletişiminde tüm dengeleri değiştirecek teknolojisi LRD için asıl adımı ise 2022 yılında atacak. Buna göre uzay ajansı Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılacak olan LCRD Düşük Dünya Yörüngeli Kullanıcı Modemi ile değişimi başlatacak.
Bu teknoloji uzun zamandır var sadece biraz daha geliştirilmiş. “NASA Derin uzay için lazerle haberleşmeye geçiyor” başlığı daha doğru olur.
Starlink zaten bu şekilde çalışacak.