NASA‘nın, Perseverance (Azim) isimli aracıyla Mars yolcuğuna çıkan helikopteri Ingenuity, uçuş için geri sayıma başladı. Daha önce helikopterde yaşanan sorun bir sorun nedeniyle uçuş ertelendi. Ancak NASA gerekli çalışmaları yaptı. Helikopterin yazılımsal sorunlarına çözüm getiren çalışma, Dünya’dan Mars’a yolcuğuna başladı. Uçuş için yazılımda yapılan değişikliklerin Mars’a ulaşması bekleniyor.
Heyecan veren Mars çalışmaları için yeni haberler geldi. Kızıl Gezegen hakkında araştırmalar sürerken, helikopterde yaşanan sorun nedeniyle çözüm çalışmaları başladı. Helikopterin yazılımında değişikler NASA tarafından yapıldı. Yapılan değişikler gönderimden önce test aşamasından geçti. Böylelikle güncellemenin 236 milyon km’lik yolculuğu başladı.
NASA’yı Ay’a Elon Musk gönderecek!
Elon Musk ve şirketi SpaceX, Ay'a insan göndermeyi amaçlayan Artemis projesinde kullanacağı uzay araçlarını inşa etmek için NASA ile anlaşma gerçekleştirdi.Mars helikopteri için geri sayım
Kızıl Gezegen’de yapılan çalışmalar arasında en dikkat çekenlerden biri de helikopter uçuşu oldu. Bunun için çalışma yapan NASA, özel bir helikopter geliştirdi. Ancak bu helikopterde sorun yaşanınca uçuş ertelendi. ‘Ingenuity’ (marifet) ismi verilen helikopter, tarihe geçmeye hazırlandı. Çünkü Ingenuity, Venüs’teki balonlu test cihazları dışında başka gezegende uçurulan ilk helikopter olacak.
Mars helikopteri için hazırlanan uçuş takviminde öncelikle test uçuşları yer alıyor. Bu uçuşların tamamlanmasından sonra da gerçek uçuşların yapılması planda yer alıyor. Helikopter geçtiğimiz haftalarda Perseverance’den ayrılarak ilk gecesini geçirmişti. Ayrıca bu ilk gecede soğuğa karşı dayanıklılık göstermişti. Bu dayanıklılık da helikopterin yeteneklerine dair kanıt olmuştu.
Bu bilgiler ışığında NASA’nın yaşanan sorunu çözdü ve gereken güncellemeleri gönderdi. Ancak uzun olan mesafe nedeniyle güncellemelerin varmasını beklemek gerekiyor. Bilindiği üzere Perseverance’den gelen ilk yüksek çözünürlüklü görseller için de bir süre beklemek gerekti.
Ingenuity özelliklerine bakıldığında dikkat çeken bilgiler öne çıkıyor. NASA, Ingenuity için bugüne dek 85 milyon dolar harcama yaptı. Mars’ın atmosferi Dünya atmosferine göre yüzde 90 daha az yoğun olduğu için Ingenuity’deki paneller yeryüzündeki helikopterlere göre daha hızlı dönüyor. Bu dönüş hızı dakikada 2300 ile 2900 arasında gerçekleşiyor. Ayrıca helikopter sadece 1.8 kg ağırlığına sahip. Bununla birlikte panellerden sağlanan enerjinin sadece 1/3’ü uçuş için kullanılıyor. Çünkü soğuk olan Mars’ta devreleri sıcak tutmak gerekiyor. Bu ısıtma işlemi için enerjinin 2/3’ü kullanılıyor.
Helikopterin ilk uçuşu için yakın zamanda duyuru yapılacağı beklentisi öne çıkıyor.
Beyler hani uzayda hava yoktu? Hava yoksa nasil helikopter ucuyo?
Hava var ama oranları bizim için uygun değil.
Tamamda gezegenlerin atmosferi olabilir değil mi?
Uzayda hava yok Mars bir gezegen orada çok az gaz yoğunluğu olan bir atmosfer var. Icinde oksijen olmayan karbondioksit gazı ağırlıklı bir atmosfer bu sayede bu araç uçacak diye bu aracı yapmışlar.
Uzayda uçmayacak marsta uçacak. Dünya gibi kendine ait atmosferi var.
Teknoloji dostu uzay demiyor mars diyor. Mars ta Dünya gibi gezegen olduğu için bünyesinde ince de olsa bir atmosferi ve havası var. Helikopter neden uçamasın???
NASA Mars da ne kadar elmas var? Kaç ton altın, bakır ve diğer değerli madenler var? Adamların bulmak istediği bu soruların cevapları. Zira NASA gelecekte kendi kendini finanse edebilmek istiyor. ABD Senatosunun her yıl NASA nın bütçesini kısmaya çalıştığı düşünülür ise adamlar hiçte haksız değil.