NASA, Perseverance uzay aracı ile Mars üzerinden akustik lazer sesi kaydetti ve paylaştı. Uzay aracından, Mars yüzeyinde bulunan kayalara yapılan lazer çarpma sesi kaydedildi. Kayıt sonrasında Dünya’ya gönderilen ses kaydı, 15 saniye olarak paylaşıldı.
SuperCam cihazıyla kayıt altına alınan seste, birbirinden farklı yükseklikte lazer sesi duyuluyor. Toplamda 30 vuruşun kaydedildiği belirtilirken, kaya örneğinden Mars hakkında önemli bilgiler alınabileceği kaydedildi. Bu bilgiler sertlik, hava koşulları ve fiziksel yapı hakkında bilgi sağlayacak.
Mars, akustik lazer sesi için duyuru yaptı
NASA tarafından paylaşılan ses kaydında lazer ile yapılan atışın sesi rahatlıkla duyulabiliyor. Kısa süreli olan kayıtta farklı yükseklik ve tonlarda lazerin kayaya çarpma sesi duyuluyor. Uzay aracı üzerinde bulunan mikrofon tarafından kaydedilen sesin, 2 Mart tarihinde kaydedildiği belirtiliyor.
Bilim insanları, Mars’ın jeolojisi için yaptığı araştırmada söz konusu kaydı kullanacak. Çünkü Mars yüzeyinden gelen akustik lazer sesi, gezegenin fiziki yapısı hakkında değerli veri olarak görülüyor. Bu nedenle NASA da aşağıdaki ses kaydını yayınladı. Ek olarak yayınlanan kayıtta 3.1 metre uzaklıkta olan bir kayaya atış yapıldığı paylaşıldı.
NASA’nın Mars yüzeyinde olan araştırmaları devam ediyor. Mars yüzeyine iniş yaptığında bilim dünyasına büyük heyecan yaşatan Perseverance, 30 Temmuz 2020’de fırlatıldı ve 18 Şubat 2021’de Mars’a indi.
Perseverance, Mars’ta ilk sürüşünü gerçekleştirmesinin ardından toplam 70 metrelik mesafe katetmişti. NASA, aracın çektiği yeni bir fotoğrafı da paylaşmıştı.
Gereksiz boş işlerle uğraşmayı ne çok seviyoruz
Sadece çok zeki olanlar bu sesten anlam çıkarabiliyormuş. Hmm evet çok ilginç önemli bir buluş!
İnşaat var herhalde
Ne marsı arkadaş şu ana kadar alçak yörüngenin dışına kimse çıkamadı çıkamayacak ta, dünyamız düzdür ve evrenin merkezidir ,bunun aksini ispatlarım diyenler sadece nasa(iss) in foto ve paylaşımlarından öteye gidemez🤔🙄
Oksijensiz ortamda çakmak yakmaya çalışıyolar
Düzdünyacılar kuduruyor aynen bilim falan danışıklı yalan inanmayın. Yok bilim diye bir şey herkes yalan söylüyor. Bir düzdünyacılar akıllı.
Bu projeyi hafife almayın. Dalga geçeceksiniz bile biraz yaratıcı olun. Projenin önemine gelecek olursak uzak gezegen görevlerinde süreç ve iletişim ile birlikte standart bir araştırmanın destek hizmetler ile uzun zaman sürdürülebilir olması çok önemli. Bunun bir ileri aşaması belkide inşaa ve insan yolculuğu olacaktır. Mars’a insandan önce makina ve robotlar göndererek insanlar için yüzeyde yaşam alanları bile inşaa edilebilir. Bunu insan faktörü olmadan nasıl yapabiliriz diye sormayın. En basıt örnek bir iş makinasının konturolü bir uzaktan kumanda ile yapılabiliyor. Eğer iletişimde gecikme sorunu yapay zeka ile çözebilir ise geriye bir sonraki adımın ne olacağı sorusu gündeme gelir. Bunada yine bir fikir olsun diye mars bir ara nokta sahada ileriye götürecek bir ara nokta yada sıçrama noktası olarak düşünebiliriz. Dünya tarihi ve göçlere bakın…
Üst komşunun çocuğu marsta koşturuyor