ABD’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu NASA, Perseverance Rover aracıyla Mars 2020 projesi kapsamında topladığı kaya ve toprak örneklerini başarıyla analiz edebiliyor. Ancak NASA’nın bu konuda daha iddialı bir girişimi olduğu ortaya çıktı. Alınan örneklerin Dünya’ya getirilmesi üzerine bir anlaşma gerçekleştirildi.
Altı buçuk aylık bir yolcuğun nihayetinde yaklaşık bir ton ağırlığa sahip Rover tipi uzay aracı Perseverance ile Mars’a iniş yapan NASA hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor. Mars’ta yer alan ekibin kontrolleri büyük ölçüde tamamlanırken, kızıl gezegende yaşam izlerinin arayışı da sürüyor.
Perseverance Mars’taki ilk hareketini gerçekleştirdi
NASA, Mars’taki örnek parçaları Dünya’ya getirecek
Perseverance aracı Jezero Kateri‘ne iniş yaptı ve ilerleyen birkaç yıl boyunca bölgede yaşam belirtileri arayacak. Ekibin bulduğu kaya parçaları ve benzeri maddeler, özel olarak hazırlanmış hiper-steril kaplar sayesinde korunaklı bir şekilde saklanacak. Sonraki aşamada tüplere yerleştirilecek bu parçaların kapsamlı bir biçimde araştırılması için Dünya’ya getirileceği biliniyor.
Mars Sample Return Mission adı verilen Mars’tan dönüş görevinde ikinci bir uzay aracı gönderilmesi planlanıyor. Gezegene indikten sonra Perseverance ile buluşacak araç, örnekleri teslim aldıktan sonra Mars’ın yörüngesinden ayrılarak yeniden Dünya’ya dönecek.
Bu uçuşun hayata geçirilmesi adına NASA, Northrop Grumman ile 84,5 milyon dolar karşılığında bir sözleşmeye imza attığını açıkladı. Mars’a gönderilecek araca güç sağlamak adına hizmet verecek Mars Ascent Propulsion System (MAPS), Grumman’ın desteğiyle faaliyete geçecek.
Yapılan planlara göre kaya örneklerini alacak uzay gemisi 2026 yılında fırlatılacak ve 2028’de Mars yüzeyine inecek. Bu örneklerin Dünya’ya getirilmesi ise 2031 yılını bulacak diye düşünülüyor. Fakat ilerleyen zamanlarda bu tarihlerde çeşitli değişiklikler yapıldığını mümkün olabilir.