NASA, 30 Temmuz 2020’de fırlattığı Perseverance gezgininden yeni görüntüleri yayımladı. 18 Şubat 2021 günü Mars’ın Jezero Krateri’ne iniş yapan araç, aylardır faaliyetlerini sürdürüyor. NASA’nın bilim ekibinin gözü de onda. Zira gezgin araç, Mars’ta eski yaşam belirtilerini araştırıyor.
Ayrıca gezgin, Dünya’ya geri dönmek için kaya ve regolit (kırık kaya ve toprak) örnekleri toplamaya çalışıyor. Bu arada araç, NASA’nın bugüne kadarki en gelişmiş Mars gezgini. Çünkü çeşitli görevler için çok sayıda kameralı bilim araçları bulunuyor.
Kısa bir tatilin ardından ABD uzay ajansı, Mars’tan yeni görüntüleri paylaştı. İşte Perseverance’ın hızlandırılmış bir gezinti videosu…
Çarpıcı keşif: Plüton’un atmosferi yok oluyor!
Bilim insanları, Plüton hakkında yeni bir keşif daha yaptı. Buna göre, son yıllarda bu cüce gezegenin atmosferi gittikçe inceliyor.NASA, Perseverance aracının hızlandırılmış görüntüsünü yayımladı
NASA’nın Perseverance’a ait Twitter hesabından paylaştığı yeni bir görüntü ilgi çekti. Uzay ajansının paylaştığı hızlandırılmış görüntü, gezginin Mars yüzeyinde hızlandığını gösteriyor. Ancak açıkçası gezgin araç o kadar hızlı hareket etmiyor.
Digital Trends‘in haberine göre, NASA Perseverance aracının hızı aslında oldukça düşük. Gezginin düz, sert zemindeki en yüksek hızı saniyede yalnızca 4,2 santimetre (veya saatte 152 metre). Bu görüntüde NASA, hızlı hareket efekti oluşturmak için her kare arasında yaklaşık 30 saniye olacak şekilde yaklaşık 200 kat hızlandırma yaptı.
NASA’nın yayımladığı görüntülere baktığımızda, gezginin Mars arazisini nasıl dolaştığını görüyoruz. Ayrıca yerleşik sensörlerin ve yazılımın, otonom aracı gezegenin yüzeyindeki kayalıkların çevresinde ustaca yönlendirdiğini daha net anlıyoruz.
Görüntü, altı tekerlekli Perseverance gezginin, AutoNav (otomatik navigasyon teknolojisi) kullanarak 167 metre mesafe kat ettiğini gösteriyor.
Bu arada, NASA, Perseverance dahil Mars’taki araçlarıyla bağlantısını bu ayın başında planlı şekilde kesti. Yani bu video, kesintinin ortadan kalktığını gösterme amacı taşıyor. Ayrıca kesintinin sebebi ise, Güneş kavuşumu dediğimiz bir fenomen.
Bu sene 2-14 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleşen bu süreçte, Mars Güneş ile yaklaşık olarak aynı düzlemde yer aldı. Bu durum, NASA’nın Mars’taki araçlarına göndereceği sinyalleri bozabiliyor. Bu nedenle mühendisler, normal iletişim devam edene kadar Perseverance’a kısa bir mola verdi.
Nihayet geldi yeni resimler. Muhtemelen görmek istemedigimiz resimleri elediler . Bir değeri olmayan görüntüleri yuklediler