NASA, büyük yankı uyandıran InSight inişinden sonra 101955 Bennu isimli asteroide gönderilen ve oradan bir numune alıp dünyaya geri getirilmek üzere planlanan OSIRIS-REx ile yeniden gündeme geldi. Paylaşılan rapora göre NASA uzay aracı, 101955 Bennu isimli asteroid ile ilgili oldukça önemli bir keşfe imza attı.

Ay’ın karanlık yüzü mercek altında!

Ay’ın karanlık yüzü mercek altında!

Bilim insanlarının uzay merakı dur durak bilmiyor. Bu merakın bir sonucu olarak Chang'e 4 isimli uzay aracı dün gece itibariyle Ay yolculuğuna başladı.

NASA uzay aracı OSIRIS-REx büyük keşfe imza attı!

101955 Bennu, ilk keşfedildiğinde, dünyaya çarpma ihtimalinden dolayı insanlık için büyük bir risk oluşturan asteroid olarak gündeme gelmişti. Daha sonrasında yapılan hesaplamalar sonucunda 2135 yılında Dünya’ya çok yakın bir mesafeden geçeceği, fakat olası bir çarpışma riskinin bulunmadığı açıklanmıştı.

Bildiğiniz üzere NASA uzay aracı OSIRIS-REx iki yıllık yolculuğunun ardından 3 Aralık Pazartesi günü ilk teması kurmuştu.  Keşfedilen 101955 Bennu asteroidinin yüzeyinde bir takım araştırmalar yürüten OSIRIS-REx, yürütmüş olduğu keşif çalışmalarında su kalıntılarına rastladı.  Dünya’dan yaklaşık olarak 122 milyon kilometre uzaklıkta olan 101955 Bennu asteroidinin yüzeyindeki kayaçlarda oksijen ve hidrojen moleküllerine rastlayan, OSIRIS-REx, uzayda yaşamın olup olmadığına dahil önemli bir keşfe imza atmış oldu.

NASA‘ya toplamda 800 milyon dolara mal olan uzay aracı çalışmalarını 2023 yılına kadar sürdürecek. Bu çalışmalar sonrasında toplamda 101955 Bennu üzerinden 4 kilogram ağırlığında kayaçlar getirecek olan uzay aracı, böylece uzayda yaşamın olup olmadığını gözler önüne serilecek.

Ayrıca buradan toplanan örnekler sayesinde Dünya’da yaşamın nasıl başlandığı ve güneş sistemimiz ile ilgili detaylı bilgilere de ulaşılması ön görülüyor.