NASA, uzayda kalan astronotlarla ilgili son kararını verdi!

0

NASA tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir rapor, havacılık devi Boeing’in Starliner uzay mekiği projesindeki ciddi aksaklıkları gözler önüne serdi. Rapor, iki NASA astronotunun Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) beklenmedik şekilde mahsur kalmasına neden olan olaylar zincirini detaylı bir şekilde açıklıyor.

NASA: “Deneyimsizlik!”

Haziran ayında gerçekleştirilmeye başlanan ve sadece 8 gün sürmesi beklenen ‘Mürettebat Uçuş Testi’ görevi, eğer büyük bir mucize olmazsa 2025 yılına kadar uzamış olacak. NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams, Boeing’in kalite kontrol süreçlerindeki eksiklikler nedeniyle ISS’de adeta mahsur kaldı.

nasa-uzayda-mahsur-kalan-astronotlarla-ilgili-sessizligini-bozdu-2

NASA Müfettişlik Genel Ofisi’nin hazırladığı rapor, Boeing’in projedeki başarısızlığının altında yatan nedenleri açığa çıkarıyor. Raporda öne çıkan sorunlar arasında deneyimsiz teknisyenler, yetersiz iş planlaması ve zayıf denetim mekanizmaları gibi bu tip devasa bir projenin olmazsa olmazları gibi görünüyor.

NASA, uzaylıların varlığını tespit edebilmek için ilginç bir yöntem deniyor

NASA, raporun sonuç bölümünde Boeing’e kalite kontrol standartlarına uymaması nedeniyle mali cezalar kesilmesini öneriyor. Görrünen o ki NASA özeleştiri yaptığı kadar işbirliği yaptığı şirketi de suçlamayı ihmal etmiyor.

Boeing ise tüm bu iddialara rağmen, Starliner uzay kapsülünün astronotları güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirebileceği konusunda ısrarcı. Ancak şirket, NASA’nın kararı doğrultusunda kapsülü boş olarak geri getirmek için gerekli adımları atacaklarını da belirtti.

Gelinen noktada iki mağdur astronotun SpaceX tarafından dünyaya geri getirilmesi gibi oldukça ilginç alternatifler de gündeme gelmiş vaziyette. Tüm bu bilgilerin ışığında, Butch Wilmore ve Suni Williams‘ın yeni yıla Uzay’da gireceği kesinleşmiş gibi görünüyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version