Sistemdeki tek gezegenin Dünya olmadığının fark edilmesinden günümüze kadar Mars, fazlasıyla dikkat çekiyor. Bilim insanlarını üzerinde çok çalıştığı bu gezegene dair yıllardır çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların ortak noktası ise “Mars’ta yaşam var mı ya da var mıydı?” oluyor.
Şimdilerde ise NASA ve bir kitle kaynak platformu olan HeroX, Mars’ın bir zamanlar yaşama ev sahipliği yapma potansiyelini üzerinde çalışıyor. Verileri daha iyi analiz etmek için ise NASA, yarışma düzenliyor.
Uzay araçlarının topladığı veriler ilk olarak taranacak
‘Mars’ta yaşam var mı?‘ sorusunun yanıtlarını daha iyi analiz etmek için yaratıcı fikirleri bir araya getiren HeroX ve NASA, yarışma düzenliyor. Bu yarışmanın birincisine ise 30 bin dolar verileceği iddia ediliyor.
Antik çağ döneminde Mars yüzeyinde su bulunması bakımından yaşama ev sahipliği yaptığı düşüncesi yer alıyor. Yaşamın olup olmadığı ya da yaşamın modern zamanlara kadar sürdüğü konusunda da henüz bir bilgi yer almıyor. Tüm bunlara rağmen, bozulmamış bir örnek için Avrupa Uzay Ajansı ve NASA birlikte çalışıyor.
Uzaydan dünyaya sınırlı bağlantı kanalı olması nedeniyle, daha fazla mühendis uzay aracını göndermeden önce bilgilerin toparlanması ve ayıklanması düşüncesi var. Bilim insanlarının bu sorunuyla ilgili HeroX sayfası şu açıklamaları yapıyor.
Dünyadaki bilim insanları keşif aracından örnek veriler aldıklarında, sonraki işlemleri öncelik sırasına koymak ve bu talimatları uzay aracına geri göndermek için bunları hızla analiz etmeli ve kimyaya dair zor çıkarımlar yapmalıdırlar.
Yarışma için son başvuru tarihi 18 Nisan
Tüm bunların yanı sıra HeroX, uçucu bileşikleri inceleyen kimyasal bileşiklerin listesini de yayınladı. Böylece bir gaz analizinden ‘ailelerini‘ tespit edecek modellerin oluşturulması gerekiyor. Analizlerin ise analog numuneler üzerinde yapılacağını belirtiyor.
Aynı zamanda yarış sayfasında, “Kazanan teknikler, Mars’tan gelen verileri analiz etmeye yardımcı olmak ve hatta potansiyel olarak görev araçları için gelecekteki tasarımları bilgilendirmek için kullanılabilir” sözleri yer aldı.
HeroX, sonuçları analitik kimyagerler, gezegen jeologları ve pek çok veri bilimcileriyle de paylaşacak. Yarışmanı son başvuru tarihi 18 Nisan olarak yer alıyor. Yarışma hakkında daha fazla bilgi almak için buraya ya da HeroX yarışma sayfasına tıklayabilirsiniz.
Peki ya siz bu yarışma hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorum ve SDN Forum kısmından paylaşabilirsiniz.
Vaaay ca nı naaa bu çoook iyi hatta muhteşem
Süper…
Yarışmaya katılacak mısın ?
Süper
İşten güçten zaman olsa da böyle şeyleri kovalasak
Allah’ın Müjde sabredip ibadet edip ibadetimize devam edersek Allah’ım bizim için köşkler saraylar vaat ediyor ya işte o gezegeninden insanoğlunun köşkleri sarayları hepsini bize gösteriyor işte
Bunlar hep flakkadan
Evet marsta yaşam var ama marstaki havayı alıp izole ederek havasını deştire bilirsiniz ama havanın yoğunluğunu hesabakatarak toplan masılazım ondan son ra bikişinin oraya inip yada araçyolayarak fidan ekin belliolur ama marsın havasıyla yahmuruyla yada göndereceğiniz aracın bitki büyütme yani hemsulucak hemde onugözlücek ancak öyle belli olur ama marşları fırtınayı kontroleden birteknolojiyaparsanız olamaz budün yadakigibi yaşanabiryer elde edersiniz bide oradaki depremvarmıdi bakmanızlazım bide dünyadaki saat farkları vardır aralarında mesela burada beş se orda saat se gece dokuzdur yada yedidir saat ölçmeciyazıdalazım daha büyüğü fikrim varda süanlık bukadar yeter bence
Soruyu anlamadık ki