NASA yeni bir Ay görevi için hazırlıklara başladı. Çin ve Hindistan‘ın ardı ardına Ay’a araç göndermesi sonrası NASA’nın uzay yarışında geride kalmaya niyeti yok gibi görünüyor. Ay’a inişin ellinci yılı dolayısıyla sürece daha da önem veren kuruluş, 2022’de Ay görevi için araç gönderecek.
Peki ama NASA, 1972 yılından sonra ilk uzun Ay görevi ile ne amaçlıyor? Bu adım sadece uzay yarışında geride kalmamak için mi? Tahmin ettiğiniz gibi NASA çok daha stratejik bir hedef için Ay‘a geri dönmeyi planlıyor.
NASA Ay görevi ile gizemlerin peşine düşüyor
Ay her ne kadar insanlığın uzayda ayak bastığı tek toprak parçası olsa da hala çözülemeyen birçok gizeme sahip. Bunlardan biri de Ay’ın güney kutbunda yer alan buz gölü. NASA’da görev alan bilim insanları uzun yıllardır bu gölün sırını çözmeye çalışıyor.
Uydunun güneş almayan güney kutbunda, su buzları oluşuyor, NASA daha önce yüzeye çeşitli sinyaller göndererek bu donmuş alanda su olduğunu kanıtlamıştı. Şimdi ise bu suyun çok önemli bir altın yatağı olduğu düşünülüyor.
NASA, her ne kadar Trump’ı zar zor ikna etmiş olsa da Mars görevi için hazırlıklar yapmaya başladı. Bu hazırlıklardan en önemlisi de Ay üzerine inşa edilecek olan tesis.
Kurumun 2022 yılında Ay‘a göndermeyi planladığı VIPER adlı araç ise güney kutbunda yapacağı analiz ile bu sürece büyük katkı sağlayacak.
Özellikle Ay’a inişin ellinci yılı ile birlikte NASA‘nın artan popülaritesi de bu yatırımların önünü açmışa benziyor.
Araçta buzu delecek ve sondaj yapacak bir matkap ve sudan aldığı örnekleri analiz edecek ekipmanlar bulunuyor. Ay‘ın güney kutbu güneş almadığı için VIPER, yolculuğu sırasında sürekli olarak güneş enerjisi depolayacak.
NASA bilim insanlarının tahminleri doğruysa, bu gölde bulunan altın rezervleri Ay‘da kurulacak olan tesisleri daha da stratejik hale getirecek gibi görünüyor.
Peki siz ne düşünüyorsunuz, Ay görevi ile birlikte uzay yarışı daha da kızışabilir mi? Yeni bir uzay yarışı ve gerçekleşecek Mars görevi gerçekten de insanlığın teknolojik olarak daha da ilerlemesine katkı sağlayabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
69’da aya insan çıkaran Nasa 50 yılda bir daha ay’a çıkamadı =d yersen
Mars gezegenine araç yollayıp veri alabiliyorken neden Ay’da böyle bir çalışma yok.? ne tuhaf dimi..
Ay a gidildiği yalanı üzerine bir de sıvamış palavracı nasa . İnsanların dünyanın dış atmosferinden çıktığı bile meçhulken. Acaba bize uzay diye yutturulan şey dünya atmosferinin bir kısmı mı
Dünya atmosferinden çıkılmışmı? arkadaşım iss nerden yayın yapıyor bilgisayarından uzay istasyonunun kameralarına bağlanabiliyorsun bunları aşın artık gözlerinizi bu kadarda kapamayın görmek istemiyorsanız zaten baksanızda göremessiniz. Önce ileri ye dönük çalışmaları desteklemek gerekiyor. İnsanoğlunun ilerleyebileceğine inanmak gerekiyor, dünya sanki hep bugünkü halindeymiş gibi davranmayın, insanlık nereden nereye geldi tarihede bir bakın. Birde şu 50 sene önce gidildi madem niye şimdi gidilmiyor popüler sorusu var biraz mantık çerçevesinde bakınca bu sorunun cevabı kolaydır. Ozamanlar uzay yarışı vardı Abd ve Rusya nın prestiji sözkonusuydu aya önce kim ulaşacak çok büyük paralar harcandı ayrıca aya bir kez gidildi şeklinde yanlış bir algı var apollo programı dahilinde defalarca gidildi iniş gerçekleşmeyen görevde oldu örnek apollo 13 gibi yeterince taş örnekleri toplandı 300 kadar taş örneği getirildi müzede var ziyaret edilebiliyor amaç sadece gitmekti ve küçük çapta araştırma yapmaktı. Aradan 50 yıl geçti uzay programları ve teknoloji gelişti şimdiki amaç artık aya üs kurmak aydan kaynak çıkarmak, maden çıkarmak, çeşitli gazları depolamak tır şu andaki amaç çok daha farklı ay ve mars programları eş zamanklı yürütülüyor en büyük engelse maddiyattır uzay araştırma çalışmaları çok masraflı bir iş hükümetlerin onayladığı bütçelerle çalışmak zorundalar o yüzden ilerlemek kolay olmuyor.
Ulan burayı cahiller basmış kaçııııın😂
Yeter ki eyleme geçsinler. Uzay çok büyük ama hayat küçük.