Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

NASA’dan Mars’ta yaşam ile ilgili yeni açıklama

Ana sayfa /

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bazı dünya organizmalarının Mars‘ta geçici olarak hayatta kalabileceğini açıkladı.

NASA ve Alman Havacılık Merkezi‘nden bilim adamları, 2019‘da MARSBOx deneyinin bir parçası olarak stratosfere birkaç mantar ve bakteri organizması fırlattı. Ozon tabakasının üzerinde yer alan ve dünya atmosferinin ikinci büyük tabakası olan stratosfer, Kızıl Gezegene çok benzeyen koşullara sahip. Bu sebeple de Mars‘ta hayatta kalıp kalınamayacağını anlamak için örnekler göndermek adına mükemmel bir yer olarak ifade ediliyor.

Perseverance, Mars’tan yeni fotoğraflar yolladı

7 aylık sürecin ardından NASA'nın uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyi hakkında bize bilgi veriyor. Basın toplantısının ardından yayınlanan ilk renkli fotoğraflar, görev hakkında merak oluşturuyor.

Reklam
Reklam

Mikroorganizmalar, Mars benzeri koşullara maruz kaldı

Bilim adamları yaptıkları deneyle ilgili bulgular hakkında bir makale yayınladılar ve burada siyah küf sporlarının yolculuktan nasıl kurtulduklarını aktardılar.

Elbette mikroorganizma sadece geçici olarak Mars yüzeyinde yaşabilirdi, ancak araştırmacılar sporların eve döndükten sonra yeniden canlandırılabileceğini buldular.

Ekip, MARSBOx (Radyasyon, Hayatta Kalma ve Biyolojik Sonuçlar Deneyi için Atmosferde Mikroplar) alüminyum kabının içindeki MASE-IM-9 bakteri hücrelerine ait yaptığı açıklamada, kabın içinde iki numune tabakası olduğunu belirtiyor. Alttakinin radyasyondan korunduğunu ifade eden araştırmacılar, böylece radyasyonun etkilerini diğer çevresel koşulların etkilerinden ayırabildiğini aktarıyor.

 

Yapılan deneyde bir NASA balonu, konteyneri stratosfere taşıdı. Burada örnekler, Mars benzeri koşullara maruz kaldı ve güneş yanığına neden olan seviyelerden bin kat daha fazla UV radyasyonuna maruz kaldı.

Yolculuktan kurtulan Aspergillus nigerin uzay yolculuğu için ne anlama geldiği ifade eden Alman Havacılık ve Uzay Merkezi‘nden bir ekip üyesi olan Katharina Siems, konuya ilişkin şöyle diyor;

Mars’a mürettebatlı uzun vadeli görevlerle, bazıları astronotlar için sağlık riski oluşturabileceğinden, insanlarla ilişkili mikroorganizmaların Kızıl Gezegende nasıl hayatta kalacağını bilmemiz gerekiyor. Ek olarak, bazı mikroplar uzay araştırmaları için paha biçilmez olabilir.”

Siems ayrıca MARSBOx görevi gibi deneylerin, “uzay yolculuğunun mikrobiyal yaşam üzerindeki tüm etkilerini keşfetmemize ve bu bilgiyi şaşırtıcı uzay keşiflerine nasıl yönlendirebileceğimizi keşfetmemize yardım etmenin gerçekten önemli bir yolu” olduğunu ifade ediyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam