NASA’nın üzerinde çalıştığı akıllara durgunluk veren uzay teknolojileri

9

NASA, uzun yıllardır uzayın derinliklerini keşfetmek ve insanlık için ikinci bir ev bulabilmek adına çalışmalarını büyük bir çabayla ilerletmeye devam ediyor. Elbette olay yeni keşiflerle bitmiyor ve bilim insanları, maliyetleri düşürerek daha fazla keşif yapmanın yeni yollarını aramaya devam ediyor.

Biz de sizler için bu yazımızda, NASA’nın başlattığı, ortak olduğu veya yatırım yaptığı bazı uzay teknolojilerinden bahsetmek istedik. Listede gördüğünüz teknolojiler, her ne kadar bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünse de bunları yakın zamanda gerçek dünyada görmemiz epey olası.

Astreoidleri uzay araçlarına dönüştürmek: RAMA

İlk bakışta kulağa ütopik gelebilir ancak NASA, uzay araçlarının maliyetlerini minimuma indirmek için RAMA adında bir proje üzerinde çalışıyor. RAMA projesindeki amaç, uzaydan elde edilen parçalarla birlikte uzay araçları başta olmak üzere daha fazla robotik ekipman üretebilmek.

NASA, kendi yayınlamış olduğu makalede, RAMA projesiyle birlikte 10 metre uzunluğundaki ve 100 metre genişliğindeki astreoidleri, ay yörüngesinde hareket edebilecek uzay araçlarına çevirebileceklerini belirtiyor. Elbette böyle bir teknolojinin ne zaman uygulanabilecek hale geleceği ise henüz belirsizliğini koruyor.

Şekil değiştirebilen robotlar: Shapeshifter

Boston Dynamics gibi şirketler sayesinde artık insanlar gibi hareket edebilen, parkur tamamlayabilen robotlara aşina olmaya başladık. Ancak bu robotların en büyük ortak özellikleri, çoğunlukla insan veya köpek şeklinde tasarlanmaları ve dolayısıyla bu şekillerin dışına pek fazla çıkamamaları.

NASA, Shapeshifter adını verdikleri yeni bir robot ile bu kuralı yıkmayı hazırlanıyor. “Uçan amfibi robot” olarak nitelendirilen Shapeshifter, istenildiği anda robotik top ve kısa torpido gibi aletlere dönüşebiliyor.

Mars’ın havasını insanlar için uygun bir hale getirebilecek oksijen jeneratörü

Bildiğiniz üzere gelecekte Mars’ta koloniler kurma hayallerimiz, Elon Musk başta olmak üzere birçok insan tarafından mümkün kılınmaya çalışılıyor. Ancak işe başlamadan önce ilk önce Mars’ın havasını soluyabileceğimiz bir hale getirmemiz gerekecektir.

Bunun için Arizona Eyalet Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan Ivan Ermanoski’nin bir fikri var: taşınabilir oksijen jeneratörü.

Mars’ın atmosferinden oksijen üretmek için termal salınımlı adsorpsiyon adı verilen bir teknik kullanan bu jeneratör, Ermanoski’nin elde ettiği verilere göre aynı amaç için test edilen yöntemlerden 6 kat daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor.

Yıldızların parlamasını engelleyen futbol sahası büyüklüğünde gölge

Uzay hakkında gözlem yaparken karşılaşılan en büyük sorunlardan bir tanesi, yıldızların parlaklığının teleskopa engel olmasıdır. Bu sebeple bilim insanları, bir uzayda bir olayı veya başka bir yıldızı incelerken teleskopun görüşünü engelleyen yıldızı bir şekilde engellemek isterler.

NASA’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı en büyük projelerden bir tanesi de futbol sahası büyüklüğüne, yıldızların parlaklığına engel olacak bir “gölge” yaratmak. 100 metrelik bir genişliğe sahip olacak bu gölge, proje tamamlandığı zaman diğer gezegenlerin ışığına herhangi bir müdahelede bulunmadan istenilen spesifik bir yıldızın üzerine gölge düşürebilecek.

Kağıt inceliğinde uzay çöpü toplayıcısı: Brane Craft

Aslına bakarsanız NASA, 2014 yılından beri uzayda bulunan enkazları toplayabilecek bir alet olan Brane Craft üzerinde çalışıyor. Brane Craft’ın amacı, uzay boşluğundaki eşyaları toplayıp bir yerdebiriktirmek değil, onları bir hediye paketi misali sararak yörüngeye indirip yanmalarını sağlamak.

NASA’nın üzerinde çalıştığı bu teknolojiler hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Sizce bu teknolojileri yakın bir zamanda görebilir miyiz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında veya SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

9 YORUMLAR

  1. Yakmak.mtiksiz..nedenmi…biyerde.biriktirip.acil.durum.da…yedek.parca….bir.üst.olmali.dünya.gelgit…maliyet..örnegin.bir..balonu.düşünün…boş.bir.alan.na.bırakırsan.gider.gider..çarpar.patlar.. n.anladız.

    • Onlar zaten bilim değil filim insanı. Sosyal ve siyasi arenanın bilimsel şaklabanları bunlar. Para alıp hayal satıyorlar.
      2mb bellekli PC ile aya gidip, rüzgarsız ortamda Ay’a bayrak dikip dalgalandırıyorlar.
      Üstelik 70 sene evveli teknolojiyi kaybettiklerini, bir daha gidemeyeceklerini söylüyorlar. YERSEN

  2. Önce tüm dünyada ki enerji krizi ne Çare bulsunlar…çok uzun ömürlü piller.
    Yıldırım enerji sini toplayabilen kondansatör Ler.. petrol ve doğalgaz a ba bağımlılığı sona erdirecek yeni enerji santralleri oluşturmak bunları NASA için çok da zor şeyler olmasa gerek trilyonlarca doları saçma şeylere savuracağına dünyanın enerji krizini isteseler çok çabuk çözebilirler di

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version