Baykar, bir yandan Bayraktar TB3 ve Kızılelma çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da Akıncı için yeni nesil güdümlü mühimmatların entegrasyonu üzerinde çalışıyor. Hatta bu doğrultuda başarılı bir test atışı da yapıldı. Bugün ise bir grup NATO yetkilisi Bayraktar Kızılelma başta olmak üzere İHA, SİHA ve TİHA modellerini görmek için bir ziyaret gerçekleştirdi.
NATO yetkilileri Bayraktar Kızılelma SİHA’yı inceledi!
NATO yetkilileri, bugün Baykar’a yaptıkları ziyarette Bayraktar Kızılelma yani MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) başta olmak üzere, Akıncı TİHA ve TB2 SİHA modellerini inceledi. Tabii yalnızca Avrupa’nın değil, tüm dünyanın gözü Kızılelma’nın üzerinde.
Çünkü Kızılelma, selefleri TB2 ve Akıncı başta olmak üzere tüm İHA, SİHA ve TİHA platformlarından ayrılıyor. Zira teknik ve tasarımsal özelliklerine baktığımızda aslında karşımızda insansız bir savaş uçağı yer alıyor.
Bayraktar KIZILELMA, F-16 ve F-35’in yerini alabilecek mi?
Tabii NATO bünyesinde yer alan birçok ülke insansız hava araçları üzerinde çalışıyor. Hatta TB2’ye alternatif ve aktif kullanımda yer alan SİHA’lar mevcut. Fakat MİUS kavramı, 5. nesil savaş uçaklarının bir adım ötesi anlamına geliyor.
Türkiye her ne kadar şu anda kendi jet eğitim ve savaş uçağı modellerini geliştirse de tamamen insansız ve otonom özellikleri bulunan bu araçlar önümüzdeki 100 yılın tek lideri olacak. Öyle ki jet uçaklardan insan faktörünü elimine ettiğimiz zaman gerçek potansiyelleri ortaya çıkıyor. Buna çok daha keskin manevralar ve yüksek süratler örnek olabilir.
Fakat bu tip sistemlerin gelişimi, teknoloji ile doğru orantılı olarak ilerliyor. Örneğin Tesla’nın otonom araçları bile hala tam olarak trafiğe çıkmaya hazır değil. Bu tip bir insansız jet uçağın ise savaş alanında yüzlerce, belki de binlerce hedefi ve dostu ayırt etmesi, kendi başına yol alması ve görev gerçekleştirmesi için oldukça sağlam bir altyapı çalışması gerekiyor.
Dolayısıyla Bayraktar Kızılelma’nın önümüzdeki 20 yıl içerisinde çok farklı yerlere evrildiğini göreceğiz. Hatta NATO gibi projeye ilgisi yüksek olan ittifaklar ve kuruluşların da katkısı ile beklenenden daha hızlı bir yol alınabilir.
Baykar resmi hesabından yapılan açıklamada ise şunlar söylendi:
NATO Parlamenter Asamblesi Siyasi Komisyon ile Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu’nu, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde ağırladık. Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği, sınıfında dünya lideri olan İHA’larımızı ve #MilliTeknolojiHamlesi’ni anlattık.
Bayraktar KIZILELMA özellikleri:
- Uçuş süresi/ Havada kalış süresi: 5 saat
- Maksimum kalkış ağırlığı: 6 ton
- Operasyonel irtifa: 35 bin feet
- Görev yarı çapı: 500 NM (deniz mili)/ 900+ km
- Seyir hızı: 0.6 Mach (gelecekte 0.8+ Mach ve 1.2+ Mach hızlara çıkabilir)
- Faydalı yük kapasitesi: 1500 kg (dahili silah istasyonları ile)
- Yüksek manevra kabiliyeti
- Otomatik iniş ve kalkış- seyir
- Düşük radar izi
- SATCOM haberleşme
- Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış
- AESA radarı ile uyumlu
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Ülkemizin bu tür teknolojikere ihtiyaçı var, bu işte emeği geçen herkese teşekkür ederim
Rabbim senin gibi insanların sayısını artırsın rabbim sizlerin yardımcısı olsun güzel insan Selçuk bayraktar seninle gurur duyuyoruz yolun bahtin açık olsun gardaşim Allah’a emanetsiniz
O sevmediğin kayınbabası iktidarda değilken hiçbir projelerinin hayata geçirilmesine izin vermediğini söylüyor Selçuk abimiz
Herşey çok güzel. Ancak fabrikanın bulunduğu yer havadan olası bir saldırıya korunmasız gibi sanki.
Bu kadar kıymetli birikimin bir anda yok olmasına müsaade edilmemelidir.
Mius Kızılelma insansız ama dost ve düşman ayrımı insan tarafından yapılmıyor mu tb2 ler gibi? Bunun dışında otonom teknolojilerin tb2 lerden geliştirilerek mius a aktarıldığını düşünüyorum öyleyse NATO ile niye ortaklık yapalım? Belki 5.nesil, radar görünürlüğü olmayan malzeme ve AESA radarlar icinmi?
6 tane ayrı yerde üretim hattı var.. milli savunma bakanlığı gerekeni yapmıştır siz merak etmeyin.. hisar ailesi ile…
Allah yar ve yardımcınız olsun.Ayağınıza taş değmesin.Vatan size minnettardır.
NATO kesinlikle bu işe minimum seviyede karıştırılmalıdır. Çünkü dostumuz değil.
Böyle bir başarıya, gurura siyasetin karasını sürmeyin be Arkadaş… Allah Selçuk Bey ve tüm personelle birlikte olsun… (not: bu başarının arkasında Selçuk Bey’in kıymetli ve rahmetli Babası, Prof. Necmettin Erbakan ayrıca balyoz ergonokon ile içeri alınan onlarca rütbeli Askerimiz var)
Kesinlikle hayata geçirilmesi gereken bir proje. Hemde hemen. Bu işin siyasetle alakası yok milli bir proje.
Nato nün ne işi var bizim milli projemizde baş düşman nato değilmi neyimizi onlarla geliştirip paylasıcaz..!? Saka gibi
Kayınbabasını sizin sevmenize gerek yok, Kayınbabasını da Erbakanı da Selçuk Beyi de biz seviyoruz. Allah cc hepsinden razı olsun..
Nick naminin fakir olma sebebini hiç kardeşim??
Bence satılmamasi daha iyi çünkü onu daha da özel kılar savaş uçağı tarihe karışacak gibime geliyor F-16 ve F35 kat kat üstün gelecek kızıl elma vatana millete hayırlı olsun
Gurur duyuyorum
Bu tip teknolojilerde en önemli 2 unsur var. Birincisi kimin dost, kimin düşman olacağına karar veren tipleme (özür dilerim tam Türkçe karşılığını bulamadım) teknolojisi, 2.si ise hıza bağlı görünmezlik teknolojisi. Bunları yapan sınıfı geçecek.