Neandertal ve Denisovan kan grupları çözüldü

0
(Foto: Newscom)

Bilim insanları, Neandertal ve Denisovan kan gruplarını yeni bir çalışmada açıkladı. Paleoantropolog, popülasyon genetikçileri ve hematologlardan oluşan araştırma ekibi, soyu tükenmiş bu homininlerin kökenlerini, tarihini ve sağlığını anlamak için yeni veriler ortaya koydu.

Şimdiye kadar yaklaşık 15 bireyin genleri dizilenmişti. Ancak 300 bin ila 40 bin yıl önce Avrasya‘da yaşamış olan bu soyu tükenmiş hominin soylarının kan grupları belirlenmemişti.

DNA’mızın yalnızca yüzde 7’si türümüze özgü

Neandertal ve Denisovan popülasyonları da bizim gibi

Aix-Marseille Üniversitesi ekibi çalışma bulgularını geçtiğimiz günlerde PLOS ONE‘da yayımladı. Çalışma, bu soyu tükenmiş türlerin modern insan kanıyla bilinenden daha fazla ortak yanı olduğunu gösteriyor. Çünkü araştırmacılar Neandertallerin hepsinin 0 kan grubuna sahip olduğunu düşünüyordu.

Neandertal ile modern insan

Üç Neandertal bireyinin önceden dizilenmiş genomları üzerindeki analizler kanlarında polimorfik varyasyonlar olduğunu gösterdi. Yani ABO kan grubu sisteminde bulunan diğer kan türlerini de taşıdıklarını gösteriyor. Çalışmaya göre, 0’ın yanı sıra aynı zamanda A ve B kan gruplarına da sahipler.

ABO keşiflerine ek olarak, araştırmacılar bu eski insanlarda kan gruplarının altında yatan genler hakkında da bulgular edindi. Buna göre, Neandertallerin ve Denisovanların Afrika kökenli olduğu yönündeki görüşleri pekiştiriyor. Diğer genetik ipuçları, günümüzün iki bireyi dışında modern insanlarda bulunmayan RHD geninin bir aleli (aynı genin farklı versiyonları) de dahil olmak üzere çok daha sonraki bir zaman dilimine işaret ediyor: bir Avustralyalı Aborijin ve bir Papua yerlisi.

Neandertal kan grupları ile bir Aborijin ve Papua yerlisinin kan grupları arasındaki belirgin genetik bağlantı, modern insanlar Güneydoğu Asya’ya göç etmeden önce Neandertaller ve modern insanlar arasında çiftleşme olasılığını düşündürüyor.

Aynı zamanda Neandertal bireyleri fetüsleri ve yeni doğanları etkileyen hastalıklara karşı hassas kan grubu alellerine sahipti. Bununla birlikte, modern insanlara kıyasla birçok alelin değişkenliği de azaldı. Böylece, düşük genetik çeşitlilik ve düşük üreme başarısı Neandertallerin yok olmasına neden oldu. Genel olarak bulgular, insanların evrimsel tarihini anlamada kan gruplarının önemini vurguluyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version