Bu oyun Casper’ın Nirvana NOZ modeli (i7 4770K 3.50 GHz, 16 GB bellek, Nvidia GeForce GTX 760, 2 TB sabit disk) ile incelenmiştir.

Need for Speed: Rivals ile birlikte Need for Speed serisini eski günlerine döndüreceğinin sürekli olarak altını çizen Electronic Arts (bu da son dönemde iyice moda oldu), söylediklerinin ne kadarını gerçekleştirebilmiş az sonra göreceğiz.

Yeni nesil konsollar için bir çıkış oyunu olan Need for Speed: Rivals aynı zamanda PC, PlayStation 3 ve Xbox 360 platformları için de piyasaya sürüldü. PlayStation 4 hariç diğer tüm platformlar için 22 Kasım tarihini bekleyen Electronic Arts, Xbox One’ın çıkışıyla birlikte Need for Speed: Rivals’ı da tüm platformlar için yayımlamış oldu.

Öncelikle belirtmem gereken şey, Need for Speed: Rivals’ın ortaya karışık bir sonuç çıkardığıdır. Çünkü bir yarış oyununda olması gereken her şey yerli yerinde duruyor. Fakat Electronic Arts ve Need for Speed: Rivals’ı hazırlayan Ghost Games, bazı problemler yaşamış hissiyatı yaratmanın önüne geçememiş durumdalar.

Eskiden Need for Speed oyunları piyasaya sürüldüğünde aylarca başından kalkmaz ve hem kariyer modunu bitirmek için hem de sadece (Underground ile başladı bu durum) şehirde hız yapmak ve polislerden kaçmak için saatlerimi harcardım. Fakat Need for Speed: Rivals kesinlikle aynı hissiyatı yaratamıyor. Belki ilerleyen yaşa bağlanabilecek bir durum gibi görünebilir ama hala saatlerimi oyunlarla harcadığımı düşünecek olursak, yaş konusu biraz ilgisiz kalıyor. Hem de benim gibi büyük bir Need for Speed hayranı için bu durum kesinlikle gerçek olmaktan çok uzak.

{pagebreak::2}

Görmek ya da görmemek

Need for Speed: Rivals‘ın en büyük problemi görsellikte yaşanıyor. Aslında PC için gerçekten çok iyi denilebilecek düzeyde grafiklere sahip ve kesinlikle PlayStation 3 ile Xbox 360‘tan daha iyi görünüyor ama Ghost Games akıllara zarar bir karar alarak oyunu 30 FPS ile sınırlamış durumda.

Böyle bir şeyi neden yaptıklarını oyunun yapımcılarıyla tek tek görüşmek ve çocukluklarına inmek istiyorum desem yeridir. Yahu sanane kaç FPS ile oynadığımdan, ki şu an bu oyunu test ettiğim PC muhtemelen ultra detaylarda 3.000 FPS falan alır.) beni 30 FPS ile nasıl sınırlandırabilirsin?

Aslında bu tarz problemler biraz oyunların Xbox 360 üzerinden portlanmasına bağlanır ama Need for Speed: Rivals’ta durum biraz farklı gibi. Oyunun PC optimizasyonu bir hayli iyi yapılmış olmasına, grafiklerin gerçekten ama gerçekten çok iyi görünmesine rağmen FPS’nin 30 ile sınırlandırılması insanı kısıtlayan bir durum. Ghost Games’e bu yüzden birçok laf hazırladım ama söylemeyeceğim.

Bunu geçecek olursak araç tasarımları ve modellemeleri bir hayli başarılı. Ghost Games iyi bir iş çıkarırken vurayım derken öldürmüşe benziyor.

{pagebreak::3}

Bana bir masal anlat baba

Gelelim oyunun kariyer moduna. Kariyer modunda iki seçeneğimiz bulunuyor. Zaten Need for Speed: Rivals‘ın Rivals eklentisi de bu yüzden doğmuş. Kariyer modunu ya polis olarak ya da yarışçı olarak oynayabiliyorsunuz. Bu da aslında Need for Speed: Rivals’ın oynanış süresini neredeyse ikiye katlıyor. Çünkü bir modu bitirdiğinizde diğerini de merak ediyorsunuz.

Yani çizginin diğer tarafında ne var onu görmek istiyorsunuz. Hal böyle olunca kariyer modu başarılı denilebilecek seviyelere taşınmış oluyor. Yarışçı olarak oynarken yapabilecekleriniz ise normal yarışlar ve zamana karşı gerçekleştirilen yarışlardan ibaret. Hop döndük mü başa? Ghost Games birçok NFS oyununda yer alan modları neden ortadan kaldırmayı seçmiş anlam vermek çok güç.

Polislerden kaçarken ne kadar tehlikeli bir sürüş gerçekleştirdiğinize göre Speed Points adı verilen ve SP olarak geçen şeylerden kazanıyorsunuz. Bu bir nevi para yerine geçiyor ve SP’lerinizi yeni araçlar alıp araçlarınıza yükseltme yapmak için kullanıyorsunuz. Araçlar yalnızca SP ile açılmıyor. Bir başka yöntem de o araçları Speed List adı verilen görevlerinizi yerine getirerek açmak.

Speed Lists genelde üç görev barındırıyor ve oyunu nasıl oynamak istediğinize göre bu görevleri yerine getiriyorsunuz. Bazı görevler bir hayli kolayken bazen 60 saniyede yetişmeniz gereken alanlar oluyor ve gerçekten oyuncuyu zorlamaya başlıyorlar.

Polis olarak oynamayı seçerseniz yapacağınız şey belli: yarışçıları kovalamak. Yine bu modda da SP’leriniz geçerli fakat SP’yi kazanmak için daha çok aranan yarışçıların peşine düşmeniz gerekiyor. Polis olarak yapılabilen diğer görev ise Rapid Response adı altında listelenmiş. Bu da yarışçı modundaki zamana karşı yarış ile tamamen aynı mod. Tek farkı kaza yaptığınızda süre cezası almanız.

Ayrıca polisler araçlarını yükseltemiyorlar. Çünkü her aracın üç farklı modu bulunuyor. Bu da oyunu nasıl oynamak istediğinizle ilgili olarak seçim yapmanıza olanak tanınan bir durum. Pursuit Tech adı altında hazırlanan bu sistemde aracınızı zırhlı araca çevirmek ya da artistlik yapıp FBI ajanı gibi takılmak gibi seçenekleriniz bulunuyor.

Tabii Pursuit Tech bununla sınırlı değil. Aracınıza EMP mayınları ya da turbo hızlandırıcılar gibi bazı özellikler ekleyebiliyorsunuz. Ne işe yaradıkları ise ortada. Aslında bu bahsettiğim özellikler hem polisler hem de yarışçılar için geçerli olduğundan polis olarak oynarken de çok rahat davranamıyorsunuz.

Yarışçı olarak oynarken ne kadar süre yolda kaldığınıza göre ‘Heat’ yani polisler gözündeki aranma seviyeniz yükseliyor. Bu da güvenli evinize döndüğünüzde size daha fazla SP olarak geri dönüyor. Arama seviyeniz arttıkça polislerin size karşı tepkisi de artıyor. Aslında oyunun en güzel yanı bu olabilir çünkü Need for Speed: Most Wanted’ın sevilen tüm yönleri oyuna eklenmiş durumda.

{pagebreak::5}

Bak anne! Gökyüzünde uçan bir araba var!

Need for Speed‘in oynanışından da yeteri kadar bahsettik. Gelelim müziklere ve seslere. Oyunun çoğu Need for Speed’de olduğu gibi yine etkileyici müzikleri var. Abartmanın lüzumu yok tabii, çok da etkileyici ya da muhteşem değiller ama amaca hizmet ettikleri kesin. Sesler konusunda araçların motor seslerinin birebir alınmış olması etkileyici olarak tanımlanabilir ama. Gerçi bu bahsettiğimiz olayın 2000’li yılların başından beri yapıldığını da düşünecek olursak, Ghost Games yalnızca yapması gerekeni yapmış olarak da bakabiliriz duruma.

Need for Speed: Rivals oynanış açısından da arada kalmış durumda. Bir kere oyunda manuel vites bulunmuyor. Otomatik oynamak zorundasınız. Burnout oyunlarına benzer şekilde arcade havası yakalanmış ama simülasyon tarafı o kadar zayıf durumda ki, birçok oyuncuyu da iteceğini düşünüyorum. Son olarak oyunu tek kişilik modlarda bile durduramayacağınızı, ESC tuşuna bastığınızda yarışın devam edeceğini ve bu yüzden kapının ya da telefonun çalmaması, çişinizin gelmemesi için dua etmeniz gerektiğini de belirterek incelemeyi noktalayayım.

Yeni nesil konsollar için çıkış oyunu olarak adlandırılan Need for Speed: Rivals, bir çıkış oyununun etkileyiciliğinden uzak. Yine de ortalıkta ciddi simülasyonlar dışında başka bir yarış oyunu olmadığını düşünecek olursak (PC için konuşuyorum), Need for Speed: Rivals denemeye değer bir oyun.

Eğer serinin ölümcül fanatiklerinden biriyseniz zaten bu incelemeye göz atmadan bile Need for Speed: Rivals’ı oynayacaksınız ama emin olun ki bu oynayış süresi beklediğinizden daha kısa sürecek.

İyi oyunlar.

7/10

Artılar: İki farklı kariyer modu var. Grafikleri PS3 ve Xbox 360’tan daha iyi görünüyor. Yarışçı modundayken polislerden kaçmak oldukça zevkli.

Eksiler: Oyun 30 FPS ile sınırlandırılmış. Kariyer modu farklı olmasına rağmen çok basit hazırlanmış. Uzun süreli oynanış vadetmiyor.

:: Need for Speed: Rivals’ı oynadınız mı?

Bu oyun Casper’ın Nirvana NOZ modeli (i7 4770K 3.50 GHz, 16 GB bellek, Nvidia GeForce GTX 760, 2 TB sabit disk) ile incelenmiştir.