Reklam

Neler Aptallaştırır, Neler Zekileştirir?

4
Reklam

Oyunların ve İnternet sitelerinin insanların üzerindeki etkileri konusunda günümüze kadar belki de yüzlerce araştırma yapılmıştır. Bunların sonuçları hiçbir zaman genel geçer kanunlar olarak kabul edilmese de hepsinden oldukça ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor.

Bu konuda yapılan son araştırmada da çok enteresan sonuçlar ortaya çıktı. İskoçya’daki Stirling Üniversitesi bünyesinde çalışan psikolog Dr. Tracy Alloway’in yaptığı çalışmada bilgisayar başında yaptığımız hangi işlerin bizleri zekileştirdiği ve hangilerinin aptallaştırdığı belirtiliyor.

Reklam

{pagebreak::Zekileştirenler}

Zekileştirenler

Dr.Alloway’in yaptığı çalışmanın sonucunda strateji ve FPS oyunlarının çocukların zeka gelişimine büyük katkı yaptığı iddia ediliyor. Bu tip oyunlar sayesinde çocukların kısa sürede durum analizi yapıp, doğru karar verebilme ve baskı altında çalışabilme yetenekleri gelişiyor.

Yapılan araştırmada bunların dışında Facebook’ta dolaşmanın da zekaya katkısı olduğu belirtiliyor. Buna sebep olarak ise Facebook’un sadece tek bir konuda yoğunlaşmak yerine birçok farklı şeyi bünyesinde barındırması gösteriliyor. Facebook’ta geçirilen vakit daha uzun olduğu için beyin daha fazla aktif olmak zorunda kalıyor.

{pagebreak::Aptallaştıranlar}

Aptallaştıranlar

Dr.Alloway’in aptallaştırdığını iddia ettiği şeylerin başında ise son dönemde tüm dünyada neredeyse bir çılgınlık haline gelen Twitter geliyor. İnsanların dikkatini toplamasına fırsat vermeden kısa süre içinde ve kısa ifadeler kullanılarak yapılan işlemlerin beyni tembelleştirdiğini savunan Alloway, bu sebeple Twitter’ın insanları aptallaştırdığını belirtti.

Alloway bunun dışında YouTube ve benzeri video paylaşım sitelerinin ve cep telefonundan mesaj göndermenin de zekaya olumsuz etki yaptığını belirtiyor. Bunların sebebi ise Twitter ile aynı, çok hızlı yapılan işlemlerin beyni tembelleştirmesi.

{pagebreak::Sonuçlar nasıl elde edildi?}

Sonuçlar nasıl elde edildi?

Dr. Alloway elde ettiği bu sonuçlara öğrenme güçlüğü çeken 11 ile 14 yaş arasındaki çocuklar arasında yaptığı çalışma sonucunda ulaşmış. Oyun oynayan, Facebook, Twitter ve YouTube’da vakit geçiren çocukları daha sonradan bellek testine sokan Alloway, demin bahsettiğimiz sonuçları elde etmiş.

British Science Festival’da bir konuşma yapan Dr. Tracy Alloway çalışma sonucunda bazı çocukların IQ’sunda 10 puanlık artışlar gözlemlediğini belirterek, bunun inanılmaz olduğunu söyledi.

:: Dr.Alloway’in araştırmasının sonuçlarına katılıyor musunuz?

4 Yorum

  1. Facebook ta çeşit değil amaç önemli millet oraya iq seviyesi ölçmeye girmiyor herkesin orada aradığı belli ne yazık ki…

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version