En yeni teknoloji, uygun fiyat ve kolay taşınabilir olma özellikleri sunan Netbook’lar kullanıcıların internet ve ofis ihtiyaçlarını karşılamak için üretildiler. İlk çıktığı günden bu yana oldukça popüler olan bu cihazları hemen hemen her yerden edinmeniz mümkün.
Bu cihazların üzerinde kullanılan Windows veya Linux işletim sistemi sayesinde cep telefonuyla yapamayacağınız birçok iş bu cihazlarla yapmak mümkün.
300 ila 999 USD arası bedellerle kullanıcıların beğenisine sunulan Netbook’ların ilk örnekleri geçtiğimiz Ağustos ayı içinde görülmeye başladı. Netbook’ların bu kadar ilgi göreceğini ummayan imalatçılar ilk parti üretim sayılarını cüzi miktarlarda tuttular. Bu pazarın kullanıcı yapısı genellikle ikinci bilgisayar satın alan kullanıcılardan oluşuyor. Çünkü Netbook’lar kullanıcıların tam bir bilgisayar gereksinimini desteklemiyor.
Netbook’lar kablosuz bağlantı, webcam, USB, Bluetooth, HDMI ve daha fazlasıyla birlikte geliyor. Bu yüzden Netbook seçimi konusunda oldukça dikkatli olmakta fayda var. Piyasada birçok marka ve model var. Bunlar arasında seçim yapmak oldukça güç. Seçim yapmadan önce kendi ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz.
{pagebreak::Ekran Boyutu Belirleme}
Ekran Boyutu Belirleme
7 ila 10.2 inç arasında değişen ekran boyutlarına sahip ürünlerin ekran boyutlarının kasanın büyüklüğüyle orantılı olmadığını görüyoruz. Ekran ne kadar büyük ise Netbook’un kasası da o kadar büyüyor. Ama ekran küçüldüğünde kasaq orantılı küçülmüyor. Çünkü 10,2 veya 8,9 inç ekran büyüklüğüne sahip Netbook’lar içersinde kullanılan donanımlar aynı form faktörlere sahipler.
Küçük boyutlu ekrana sahip olan modelleri kullanıcılar fazla tercih etmese de fiyat açısından makul bir çözüm sunuyorlar. 7 inç ekrana sahip modeller ürünlerin piyasaya çıktığı ilk günden bu yana oldukça azaldı. Çünkü Netbook üreticilerinin araştırmasına göre kullanıcıların internet memnuniyetini karşılayacak en küçük ekran boyutu 8,9 inç. Bunun altındaki ekran boyutu kullanıcının işini zorlaştırıyor.
{pagebreak::Çözünürlük}
Ürünlerin ekran çözünürlüklerine baktığımızda iki farklı çözünürlük görüyoruz. Ürünlerin 1024×600 piksel ve 1280×768 piksel çözünürlüleri bulunuyor. Bu günümüzde Netbook’lar için yeterli bir çözüm oluşturuyor. Ekran seçiminde dikkat edeceğimiz başlıca konu ürünlerin pil süresi. Küçük ekran seçimi dezavantaj gibi gözük e de pil süresi açısından oldukça uzun ömür sunuyorlar.
10.2 inç ekranlı bir Netbook’la 8,9 inç ekranlı bir Netbook’u karşılaştırdığınızda, pil süresi açısından % 15 ila %20 fark olduğunu görüyoruz. Bu da bir saate yakın bir zamana karşılık geliyor ki, bu kayda değer bir süre. Demek oluyor ki ekran seçimini bize gerekli olan pil süresine göre yapmalıyız.
Bu arada belirtmemiz gereken bir husus da şu ki, piyasadaki Netbook’ların en çok tercih edilenleri 10.2 inç ekran büyüklüğüne sahip olan modeller. Yeni 11 inç ekrana sahip olan Netbook’ların haberleri geldi ama ürünlerin satışları hakkında henüz bir bilgi yok.
{pagebreak::İşlemci Seçimi}
İşlemci Seçimi
Netbook seçerken dikkat etmeniz gereken ikinci konu ise işlemci seçimi. Bu konuda fazla alternatif olmadığı için hızlıca seçim yapılabilir. Günümüzde piyasada bulunan modellerin çoğunda Intel’in N270 (1,6 GHz) Atom işlemcisi bulunuyor. Bu işlemci Hyperthreading özelliğiyle birlikte kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak bir çözüm oluşturuyor. Bu işlemciye alternatif olarak Via’nın Nano C7M (1,6 GHz hızında) işlemcisi bulunuyor.
Bu iki işlemci arasında pek fazla fark olmasa da, bağlı oldukları cihazların pil süreleri açısından farklar var. Bunun sebebi Intel Atom N270 işlemcinin 2,5 Watt güç harcamasına karşın, Via Nano C7M’in 3,5 Watt güç tüketmesi. Bu da dolaylı olarak cihazların pil sürelerini etkiliyor.
Intel Atom N280 işlemcili Netbook’lar yavaş yavaş ülkemize gelmeye başladı. Satışta bulunan bir iki model bulunuyor. Bu ürünlerin fiyatları N270 ile karşılaştırıldığında yüksek kalıyor. Üreticilerin de desteğini alan Intel’in Atom işlemcisi bu yarışta bir adım önde gidiyor. Fazla söze gerek yok. Yaptığımız testlerde Intel Atom N270 ve N280 performans açısından Via Nano C7M işlemcisine göre bir adım önde.
{pagebreak::Bellek}
Bellek
Netbook’ların bellek miktarları 512 MB ila 2 GB arasında değişiyor. Tavsiyemiz 2 GB kullanmanız yönünde. Ama fiyat açısından 1 GB’lık modellerde uygun bir çözüm oluşturuyor. 512 MB’lık modellerden ise uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü 512 MB ile 1 GB’lık modellerin test sonuçlarına baktığımızda çok az fark olduğunu görüyoruz. Farka fiyat açısından baktığımızda ise arada 10 dolar bile yok.
{pagebreak::Sabit Disk mi? SSD mi?}
Sabit Disk mi? SSD mi?
Netbooklar’da depolama tercihi için ikji seçenek bulunuyor. Bu seçenekler SSD disk ve Mekanik sabit disk. Alacağınız Netbook SSD disk kullanılıyor ise veri işleme hızı daha fazla. Çünkü SSD disklerin performansı normal sabit disklere göre daha iyi. Ama fiyatı oldukça yüksek olan bu disklerin tercih edilme sebebi sadece hız ile sınırlı kalıyor. Şu anda Netbook’larda maksimum 256 GB kapasiteye sahip SSD sabit disk kullanılıyor. Bu diskin kullanılması ürünün fiyatını tavana çıkartıyor.
Sabit diskli Netbook’lar ise fiyat açısından daha uygun bir seçenek oluşturuyorlar. Standart sabit disklerin kapasite boyutu 640 GB’a kadar çıkıyor. Bu yüksek kapasite tercihini daha Netbook’larda görmesek de, günümüzde en fazla 500 GB kapasiteye sahip modellere rastlıyoruz. Ama fiyat açısından uygun model arıyorsanız 120 GB^lık modellere yönelmelisiniz.
{pagebreak::SSD Daha Hızlı}
Seçim kararı depolama donanımı için oldukça güç. SSD disklerin performans değerleri normal sabit disklere göre oldukça fazla. Ama şunu unutmayın ki alacağınız cihaz Netbook ve sistem kaynakları sınırlı. Bu yüzden Netbook üzerinde kullanılan SSD disk tam performansını kullanıcılara sunamıyor. Normal sabit diskli modellerin hızı daha düşük olsa da, iş uygulamaya geldiğinde hem fiyat, hem de kapasite açısından SSD diskli modellere göre daha makul bir çözüm sunuyor.
{pagebreak::En önemlisi Klavye }
En önemlisi Klavye
Bilgisayarlarla ana iletişim elemanımız olan klavyelerin, Netbook’lar üzerinde konumlandırılmaları oldukça karışık bir konu. Neredeyse her marka diziliş ve boyut farklılığı gösteren klavye türlerini kullanıyor. 8.9 inç ekran boyutuna sahip Netbook’larda genellikle klavye boyutu oldukça küçük. Bu durum eliniz normalden büyükse sorun yaratabiliyor. 10.2 inç ekran büyüklüğüne sahip modellerde ise klavye normal dizüstü bilgisayarlara yakın bir dizilişte konumlandırılmış.
Seçim yaparken hangi klavyede daha rahat edeceğinizi biliyorsanız sorun yok. Ama bilmiyorsanız size tavsiyem ürünlerin teşhir edildiği satıcı mağazalarda deneme yapmanız. Bu sayede size daha rahat gelen modeli seçme şansınız olacaktır.
{pagebreak::İşletim Sistemi}
İşletim Sistemi
Netbook’ların sistem performansları oldukça kısıtlı. Bu yüzden üzerinde bulunan işletim sisteminin önemi bir kat daha artıyor. İşletim sistemi Netbook’u hem az yormalı, hem de kullanıcıya sistem kaynaklarını maksimum sunmalı. Bu yüzden sizin görüşleriniz burada bir kat daha önem kazanıyor. Windows işletim sistemine alışkınsanız bu tarz modellere yönelmeniz daha doğru olacaktır.
Bunun yanı sıra Linux işletim sistemi yüklü modellerin de Windows’tan aşağı kalır yanı yok. Bu tarz bir ürüne alışabilmek için biraz vakit geçirmeniz şart. Çünkü başlarda neyin nerede olduğunu bulmak için uğraşıyorsunuz. Ama eliniz alıştıysa tam gaz devam. Bu arada şunu söylemeden geçmeyelim, Windows işletim sistemiyle birlikte gelen modellerde Türkçe desteğine rastlamak mümkün. Ama üzerinde Linux işletim sistemi olan Netbook’larda bu desteği göremedik.
{pagebreak::Ne Kadar Ağırlar?}
Ne Kadar Ağırlar?
Netbook üretiminin amaçlarından biri olan ağırlığı azaltmak ne kadar başarılmışsa, kullanıcıların o kadar hoşuna gidiyor. Yanınızda taşırken hissetmediğiniz bir PC’yi kim istemez ki? Bu yüzden ağırlığı bir kilonun altındaki modellere yönelmenizde fayda var. Bir kilonun üzerindeki model sayısı az olsa da, bu ürünlerin de performans açısından diğer ürünlere nazaran daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.
{pagebreak::Batarya Ömrü}
Batarya Ömrü
Netbook’unuzun adaptörsüz çalışma ömrü o kadar uzun olmalı ki aldığınıza değsin. Bu da ürünün üzerinde kullanılan platform ve ekran büyüklüğüyle ilgili. Ekranınız ne kadar büyük ise pil ömrü de o kadar azalacaktır. Platformlara baktığımızda Intel’in Via’lı modellere göre biraz daha fazla pil ömrü sunduğunu görüyoruz. Tabii ki burada asıl amaç kullanıcının ihtiyacı. Siz bir Netbook’u ne kadar süre batarya ile kullanmayı düşünüyorsunuz?
Bu sorunun cevabı size Netbook seçiminde yol gösterecektir. Burada size tavsiyemiz 6 hücreli bataryaya sahip modellere yönelmeniz. Bu Netbook’unuzun ağırlığını 100-200 gram etkileyebilir. Ama bu tarz bataryaya sahip bir ürünün adaptörsüz hayatta kalma süresi 6 saate yakın olacaktır.
{pagebreak::Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?}
Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?
2009 yılı Netbook’ların yılı olacak. Çünkü satış rakamları günden güne artıyor. Bu durum yeni platform ve markaların kullanıcıların beğenisine sunulmasına sebep olacak. Bu yarışta geride kalan AMD yeni Yukon platformu üzerinde Huron işlemcisiyle Intel’in Atom’una rakip olmayı hedefliyor.
Tabii ki Intel suskun değil. O da 2009 yılının sonlarına doğru yeni Moorestown platformunu piyasaya sürecek. Bu platform üzerinde yeni 32 nm mimarisine sahip Menlow işlemcisi Atom’un yerine geçecek. Tabii ki Çinli işlemci üreticilerini de unutmamak gerekiyor.
Onlar da hazırlıklarını sürdürüyorlar ve 2009 yılının ikinci çeyreğinden itibaren yeni işlemci ve platforma sahip ürünlerini kullanıcıların beğenisine sunacaklar. 2009 yılında Netbook tasarımında büyük ilerlemeler bekleniyor. Çift çekirdek işlemcili modellerin çıkışına çok az süre kaldı.
Bu konuda oldukça hızlı ilerleyen piyasa kriz sürecinde neler gösterecek oldukça meçhul. Ama üreticilerin beklentisinin oldukça yüksek olduğunu söylememizde fayda var.
ekran kartı hakkında bir araştırma yok mu
Merak ettiğim bişey var yanlışım varsa lütfen düzeltin. Burda sdece ıntel notbooklardan bahseilmiş amd ler ne oluyor acaba. arıca 2 GB dan fazla ra yok yazılmış 4 Gb ram ile satılanlar hikayemi. hardikstede 250 den fazlası yok gibi bir analtım yapılmış. ayrıca 11″ den buyuk ekranlı nootbook yokmu 17″ ler ne oluyor acaba. yada benim bildiğim notbook farklı bişeymi yanlışım varsa düzeltirmisiniz acaba.
bana en uygun orta direğe hitap eden notebook hangisi acaba telecomun verdiği nasıl
deli çoban
Beni duzeltin diye arkadasa cevaben;
Arkadasim burda bahsi gecen aletler yani notebook/netbook oluyor yani laptop degil. Bunlar hani su kucucuk mini bilgisayarlar. Hatirlarsa asus eee pc ile gundeme gelmislerdir, yoksa 21″ ekranda var, 8 gb ram de var, 2 tb diskte.
Bu arada yazara ufak bir hatirlatma keske yeni cikan ubuntunun bu ufak makinalar icin urettigi easy versiyonundan da bahsetseydi yada önerim ayri bir yazida detayli inceleme. Tesekkurler.
teşekkürler.Güzel bir araştırma yapmışsınız.Bu arada yorum yazmanın bu kadar kolay olduğunu ilk defa bu sitede gördüm.(kayıtlı olma zorunluluğu yok…vs)
eline sağlık gerçekten çok güzel açıklama olmuş ben şahsen bir netbook almayı düşünüyordum.Bu gerçekten işime çok kolaşlaştıracak
Cengizhan Gençoğlu
Şimdi netbook mu kaldı