Dizüstü bilgisayarın günümüzde bugün bu kadar çok popüler olmasının arkasında netbook’ların önemli bir payı var.
Ufak boyutları sayesinde çok rahat taşınabilen netbook’lar her yaştan insanın ilgisini çekti. Hatta son birkaç yıl içinde birçok insanın bilgisayarla tanışması netbook’lar sayesinde oldu.
ASUS Eee PC 1215P’nin fiyatı ve satın alma seçenekleri için buraya tıklayın
Aralarında Ne Fark Var?
Her ne kadar son dönemde tabletlerin gölgesinde kalmış olsalar da netbook‘lara hala büyük bir ilgi gösteriliyor.
Teknoloji marketlere gittiğinizde birçok markanın, onlarca farklı netbook modelini görebiliyorsunuz. Peki, bu modeller arasında ne fark var, hangisi size göre tam olarak biliyor musunuz?
{pagebreak::Hangi İşlemciler Var?}
Hangi İşlemciler Var?
Piyasada çok fazla netbook modeli olsa da bunlar arasında çok büyük farklar olmadığını baştan söylemek gerek. Bunun sebebi ise hemen hemen hepsinin aynı yonga setine ve aynı serideki işlemcilere sahip olması.
Netbook’larda genel olarak bir Intel hakimiyetinin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. AMD ve VIA gibi markaların da netbook’lar için hazırladığı platformlar olsa da bunları taşıyan ürünleri bulabilmek zor.
ASUS Eee PC 1015PEM’nin fiyatı ve satın alma seçenekleri için buraya tıklayın
Atom’un Rakipleri
ARM tabanlı çok az sayıdaki modeli de bunlar arasına dahil edebiliriz. Şu an için AMD, VIA ve ARM tabanlı modellerin performans konusunda Intel‘in gerisinde olduğunu söyleyebiliriz.
Sadece AMD‘nin yeni Fusion E ve C serisi modelleri Intel‘e ciddi bir rakip olabiliyorlar.
{pagebreak::Atom Modelleri}
Atom Modelleri
Intel hakimiyeti bu kadar geniş olduğu için öncelikle Atom işlemcilerinden bahsetmek gerekiyor. Piyasada bulunan Intel tabanlı netbooklar’da Atom‘un üç farklı serisinden modellere rastlamak mümkün.
Atom N200, N400 ve N500 serileri arasında önemli farklar bulunuyor. N400 ve N500 serilerinin en önemli özelliği bünyelerinde bir de grafik işlemci bulundurmaları. N200 serisinde böyle bir durum yok.
Ayrıca N200 ve N400 serisindeki modeller tek çekirdekliyken, N500 modelleri çift çekirdekli.
Mobee Slim 120NA-FH7S’nin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
Hangisini Tercih Etmeli?
Performansları her zaman için kafada soru işareti olan netbook’larda bu sıkıntıyı minimuma indirmek istiyorsanız, tereddüt etmeden N500 serisini tercih etmelisiniz.
Yine de Atom modelleri arasındaki performans farkının çok büyük olmadığını da belirtelim.
{pagebreak::Diğer Donanım Özellikleri}
Diğer Donanım Özellikleri
Donanım konusunda dikkat etmeniz gereken tek şey işlemci değil elbette. RAM miktarı da genel performansa büyük etki ediyor.
Netbook’larda RAM konusunda çok fazla seçeneğiniz yok. Genelde ya 1 GB ya da 2 GB RAM bulabiliyorsunuz. 1 GB ile 2 GB arasındaki fiyat farkı çok büyük olmadığından, mutlaka 2 GB‘lık bir modeli tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
Acer Ferrari One’ın fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
Sabit Diskler
Sabit disklerde de çok seçenek yok. Genelde 250 ya da 320 GB‘lık modeller bulunuyor.
Çok ender olarak SSD‘li netbook’lara rastlasak da bunların fiyatlarının yüksek, kapasitelerinin de düşük olduğunu göz ardı etmemek lazım. Zaten netbook‘lar da SSD’lerin performansından tam olarak faydalanabilecek yapıda değil.
{pagebreak::Ekran ve Klavye}
Ekran ve Klavye
Netbook’ların ufak ve taşınabilir olmalarının yan etkisi ise ekran ve klavyelerin küçük olması. Netbook’larda ekran boyutu 7 ile 12 inç arasında değişse de piyasada en çok 10,1 inçlik modeller bulunuyor.
Boyutun yanında ekran çözünürlüğü de önemli. 10,1 inçlik bir ekranda 1024 x 768 çözünürlük ile çok fazla çalışma alanınızın olmadığını göreceksiniz.
Ekran konusunda mümkün olduğunca daha büyük ve çözünürlüğü daha yüksek modellere yönelmeniz daha iyi. LED ekranların daha iyi renk kalitesi ve daha az güç sarfiyatı sunduğunu da hatırlatalım.
HP Mini 110’un fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
Klavyeyi Mutlaka Deneyin
Boyutların küçük olmasından etkilenen bir diğer şey ise klavye. Bir netbook almadan önce mutlaka klavyesini denemelisiniz.
Masaüstü bilgisayarınızda kullandıklarınızdan çok daha küçük olan netbook klavyesi ile yazı yazmanın en başlarda sizi epey zorlayacağını söyleyelim.
{pagebreak::Başka Nelere Dikkat Edelim?}
Başka Nelere Dikkat Edelim?
Pil konusu da verimli kullanım için çok önemli. Günümüzde altı hücreli pillerle ortalama 8 saate varan kullanım sunuluyor. Alacağınız netbook’un pilinin kaç hücreli olduğuna mutlaka bakın.
Netbook alırken dikkat etmeniz gereken diğer şeyler arasında, ses ve görüntü çıkışları, kaç adet USB girişi olduğu, kart okuyucu, Bluetooth, 3G ve WiFi özellikleri gibi şeyler bulunuyor.
Ayrıca artık ekranı döndürülüp, tablet şeklinde kullanılabilen modeller de mevcut. Neye ihtiyacınız olduğunu iyi belirleyip, ona göre bir tercih yapmalısınız.
Lenovo Ideapad S10-3T’nin fiyatı ve ödeme seçenekleri için buraya tıklayın
İşletim Sistemi
İşletim sistemi konusunda da Windows 7, alışkanlıklar ve kullanım kolaylığı düşünüldüğünde ilk seçeneğiniz olmalı. Ayrıca bazı Linux tabanlı netbook’lara da rastlayabilirsiniz.
Windows 7 ile beraber Linux tabanlı ufak sistemlere sahip olan modeller de var. Windows 7‘den çok daha hızlı açılan bu sistemle, internete girip, e-postalara göz atmak gibi temel işleri yapabiliyorlar.
Arkadaslar ben yeni ASUS Eee PC 1015 aldim. Performans konusunda problemli biraz, takilmadan acilan program yok gibi biraz zolayinca hemen takiliyor. pil konusunda cok iyi sayilir bana 6 saat kadar gidiyor. kullanisli guzel bir makine ama alacak arkasalara tafsiyem dahili 3G modeli bir cihaz almalaridir;
Mobee s CW001 kullanıyorum ve çok memnunum. Ayrıca fiyatı da piyasadaki diğer modellere gore çok uygun çünkü içinde Ubuntu kurulu olarak geliyor. Gereksiz yere windows lisans parası ödemiyorsunuz.
Servis ağı gayet gelişmiş.
2 adet usb,1 ethernet çıkışı var ve monitörlere doğrudan ağlantı kurabiliyorsunuz. Dahili hafıza kartı okuyucu ve kamera da mevcut. Express kart slotu var. Şarjı normal kullanımda 4 saat kadar falan gidiyor(ubuntu üzerinde wifi-firefox).
Performans olarak da gayet başarılı, hatta windows7de de linux dağıtımlarında da 2.6 ghz masaüstümden daha hızlı açılıp çalıştığını söyleyebilirim.
netbook’ta ubuntu kurmak bilgisayar kullanmanın farkına varmak olur herhalde