Reklam

Netflix sonrası RTÜK Başkanı da açıklama yaptı

107
Reklam

Geçen hafta içinde RTÜK tarafından dijital yayınlar için alınan karar özellikle sosyal medyada büyük ses getirdi. Birçok kişiyi ikiye bölen konu için ilk olarak Netflix cephesinden bir açıklama gelmişti. Aradan geçen kısa sürenin ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de bir açıklamada bulundu.

RTÜK Netflix denetimine girdi

RTÜK Başkanı: Eleştirileri analiz ediyoruz

Resmi Gazete‘de yayımlanan dijital platformlar kararı ile birlikte Netflix ve BluTV gibi platformlara RTÜK’ün doğrudan müdahale edilmesine karar verildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de konuyla ilgili yaptığı açıklamada aldıkları eleştirilerin büyük bir kısmının eksik bilgi nedeniyle olduğuna değindi. Tüm eleştirileri tek tek analiz ettiklerini söyleyen Şahin, yönetmeliğe tabi kuruluşlardan hiçbir itiraz gelmediğinin altını çizdi.

Söz konusu düzenleme internet üzerinden yayın yapan radyo ve TV’leri kapsıyor.

Reklam

RTÜK’ün işini yaptığını savunan Şahin, eleştirilerin bir kısmının iyi niyetli olmadığına da değindi. ‘İnternete sansür geldi’ şekline eleştirilere de yanıt veren Şahin, bunun da yönetmeliğin sağlıklı bir şekilde incelenmemesinden kaynaklandığını belirtti.

Şahin, İzleyici Eğilimleri Araştırması 2018 verilerinden de bahsetti. Kullanıcıların yüzde 70,4’ünün internet üzerinden yayın yapan platformların denetlenmesini istediğini söyledi.

Ortaya çıkan yeni düzenlemenin ardından RTÜK üyesi Faruk Bildirici ise internet yayınları ile ilgili çıkan yönetmeliğe dair dair “Medya özgürlüğü ve toplumun haber alma özgürlüğü otoriteler tarafından sınırlandırılmamalı” yorumunu yapmıştı.

Netflix’ten açıklama

107 Yorum

  1. Yönetmelik dediğin ne kanundur ne Anayasa, istendiği vakit kanunlara aykırı olmamak kaydıyla rahatça değiştirilebilir.

  2. Youtube netflix vs yakında kapanır . Vpnleri hazırlayın.Tek amaç ana akım medyanın etkisiz hale gelmesinden ve farklı düşüncelerin internet ortamında güçlenmeye başlaması nedeniyle diğer düşüncelerin kısıtlanmasıdır . Örneği youtube üzerinde yayın yapan bir gazatecinin ülkenin en büyük tvlerinden daha fazla izlenmesidir. ESKİDEN KONUM OLARAK ORTADOĞUDAYDIK . ŞİMDİ YÖNETİM OLARAK

  3. La casa de papel 3. Sezonda sürekli Tanrı bile bilemez, Tanrı bile durduramaz gibi bizim meşrebemize uymayan cümleler türemiş bu tarz şeylere müdahele olsa yerinde bi mekanizma olur

    • onlara sansür gelmemeli çünkü dizi karakterlerinin şahsi görüşü, eğer onlara sansür gelirse dizi içeriği binevi değişmiş olur örneğin tokyo kişisi tanrı beni durduramaz derse tokyonun tanrıya karşı geldiğini anlarız ama sansür gelirse o kısım kesilirse tokyo kişisinin tanrıya karşı olmadığını hatta tanrıya bağlı olduğunu bile düşünebiliriz umarım anlatabilmişimdir

    • İzleme o zaman kardeşim! Senin meşrebine uyan trt dizilerini izle. Seni elime geçirsem tanrı bile durduramaz beni anladın sen..

    • senin maşrafana uymuyor olabilir, düşündün mü hiç dünya senin maşrafandan ibaret değil, beğenmiyorsan izlemeyeceksin bu kadar basit, oldu diziler senin keyfine göre maşrafana göre uygun çekilsin. her milletin, her inancın huyuna suyuna göre dizi çekilmez. oyüzden bu platforma extra para verip üye olup izliyoruz, senin gibiler müdahale edemesin ve bizde konunun ruhu ile oynanmadan doğru düzgün bir şeyler izleyebilelim diye. Cem yılmaz’ın sözleri geliyor sizin gibileri görünce aklıma.. izlemeyin kardeşim, izlemeyin. dizi bu dizi, kurgu, iki cümleden kıl kaparsınız yanınızda komşunuz 10 yaşında çocuğa sarkar gıgınız çıkmaz. camilerde, kuran kurslarında çocuklara tecavüz edilir tek kelime etmezsiniz.

    • O zaman, ben de dini her şeyin sansürlenmesini istiyorum. Senin inancın Le Casa de papel ile sarsılıyorsa afedersin ama inanma zaten

    • Tanrı bile bilemez cümlesi size normal geliyorsa dinden çıkış yapmışsınız hayırlı olsun, sonra neden sözde müslüman ülkesi olduk adalet yok ahlak yok.. sizin gibi sığ düşünüp ne olacak diyenler yüzünden kültürümüz … sardı

  4. Irzina gecmediginiz netflix youtube kaldi, onada gecin. Okdr ahlaklisiniz ki hirsizlikda basi cekiyorsunuz, sonra milletin uckuru derdiniz oluyor. Insan azmanlari.

  5. İzleyicilerin %70 denetle demiş sansür koy dememiş ikisi apayrı şeyler. Netflixden vergi alabilirsin ama sansür koyamasın çünkü bu bedava televizyon yayını değil .insanlar parasıyla seyrediyor . Bi Netflix kalmıştı Onu da yok ediyorsunuz

  6. İnsanların para vererek ve isteyerek içeriğinden haberdar olarak kendi istekleriyle izledikleri yayınlara müdahale edilmesi bana saçma geliyor. Bana aynen şöyle geliyor siz bir restoranda gidiyorsunuz ve çorba içmek istediğini söylüyorsunuz ve çorbanız geliyor ama arkadan birisi gelip çorbanıza acı biber döküyor ve diyor ki bu böyle daha güzel size sormadan etmeden. Eğer bu hoşunuza giderse bilemem ama ben istemem.

  7. Beyin göçü olmasında ne olsun. Netfilix başkanı pakistan gibi ülkede bile sansür görmüyoruz türkiyede asla olma diyo hoooopp 15 gün sonra sansür😂😂😂😂. Beyin göçü ülkesi olduk.

  8. Denetlensin, uygun olmayan içerikler kaldırılsın. Özgürlük denilen kavramı başka bir tarafınızdan anlamayın.

    • Özgürlükten bahsedip benim özgürlüğümü kısıtlayacak mısın? Özgürlük kavramının bin bir türlü açıklaması var. Kurgulanmış öyküleri (dizi,film) izlemek için parasını verip hizmet alıyorum, ben parasını verince o platformu öyle kabul ederek satın alıyorum sen kimsin ki benim parayla öyle kabul edip satın aldığım hizmete müdahale edeceksin? Kime göre uygun olmayan? Neye göre uygun olmayan? Yasalaşmış maddeleri okumadan at kafadan, sığırlık gibi bir şey bu.

  9. Netflixin yerinde olsan çok tın der geçerim. İsteyen vpn ile izler. Amaçları zaten bizim tvlerde saçma sapan aşk komedi dizilerini izletmek. Yerindede olsam şirket mirketde açmam.

  10. gayet doğru buluyorum! netflix’te degerlerimize (örn. atatürk) hakaret edilse bunu nasıl denetlicez? Türkiye aleyhine propoganda yapılsa nasıl müdahele edicez…

    • Bu dediğinle sansür apayrı şeyler. İlk önce yasadaki maddeleri oku. Müthiş derece ucu açık, tam olarak neyi sansürleyeceğinin bilgisini vermeden, nereye kadar denetleyeceğinin açıklığını kavuşturmayan maddeler var. Müthiş derece kötüye kullanıma açık her bir madde. Her zamanki devlet kurumunun yalanı dolanı bunlar.

  11. Hayır ne her şeye müdahale olma cidden bu tür şeyleri savunan var mı merak ediyorum?? Hiç mi netflix dizisi filmi izlemeyelim ya ne istiyosunuz insanlardan anlamıyorum. Yok çoluğum çocuğum izliyor izletme kardeşim biz para veriyoruz netflixe bunun için adam akıllı şeyler izlemek için. Çok istiyorsanız gidin türkiye televizyonalarında saçma sapan yayınlanan aşk dizilerini izleyin netflixe veya internette yayın yapan kuruluşlara karışmayın yeter ya

    • Sen kimsin de milletin zıvanadan çıktığının kararını veriyon? Dangalağa bak, senin demenle millet zıvanadan çıkmış olmuyor. Sen başkalarına müdahale edemezsin.

  12. Seçenek koyun kardeşim sansürlü mü istersiniz sansürsüz mi diye altyazı seçeneği gibi isteyen istediğini izlesin ben sansürsüz özgürlükten yanayım

  13. Eş cinsel teşvikine dur denmeli… Herkesin seçimine ahlaksızlık yapmadığı sürece saygımız var ancak bu teşvik edilmemeli.

    • Teşvik mi? Bunları görerek eşcinsel olmaya yöneliyorsan içinde eşcinsellik vardır zaten, teşvikle alakası yok bunun. Ha rahatsız oluyorsan vermezsin parasını izlemezsin olur biter, seni geren ne?

    • Öncelikle eşcinsel diye yazılır. ikinci olarak seçim değil yönelimdir. Son olarak bu teşvik edilmelik bir şey değil sadece bir nebze olsun görünür kılınabilmek içindir. Kitap okumaya falan teşvik edilebilir. Senin teşvik endişen öncelikle kadına şiddet ve tecavüz sahneleri üzerinde olmalıydı. Ayrıca hadi diyelim teşvik içeriyor ben de hetero ilişkilerin teşvik edildiğini düşünüyorum ki bu kişinin üzerinde hissettiği baskıyı artırır, o halde o diziler filmler de kaldırılsın…

  14. o %70 kullanıcı grubu kimmiş ? nasıl hesapladınız bunu ? nereden buldunuz, açıklamanız bile amacınızı ortaya koyuyor zaten..

    umarım internet kullanıcıları olarak birlik olabilir ve gereken tepkiyi koyabiliriz de nereye dokunduklarını anlarlar..

  15. Yine felaket senaryoları yazılmış. Arkadaş demek ki siz her konuyu böyle abarta abarta yaşıyorsunuz. Rahat olun, sakin olun. Hayat bu kadar stres kaldırmaz.

  16. O kadar o tür şeyleri düşünüyorlarsa o zaman türkiyede ki dizilere el atsınlar bakalım niye milletin para verip izlediği dizilere el atıyorsun

  17. Sansür işlemi yapılmayacak. Aşağıdaki maddeyi okuyun.

    Çocukların korunması

    MADDE 21 – (1) İnternet ortamından yayın lisansı verilen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile yayın iletim yetkisi verilen internet yayın platform işletmecileri, çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.

    (2) Çocuğun üye olamayacağı ve kişiye özel üyelik sistemi ile hizmet veren internet ortamından yayın lisansı verilen medya hizmet sağlayıcılar ile internet yayın platform işletmecilerine, 6112 sayılı Kanundaki ve bu Yönetmelikteki çocukların korunması amacına yönelik hükümler uygulanmaz.

  18. Çocuklar için zararlı gıdalar var. Anne baba olarak bunlardan uzak tutuyoruz ama okul veya arkadaş çevresinde yine bunlara ulaşma imkanı oluyor. İşte bunu çözemiyoruz. Durum bundan ibaret. Sende olması bile tehlike yaratıyor. Ayrıca kurs veya eğitim yerlerinde göndermiyoruz. (taciz, tecavüz). İleride çocuklarınız olunca anlarsınız.

    • sen önce enes batur denen salaktan uzak tut çocuğunu… netflix izleyen kitle kafası çalışan kitle.. Sansüre gerek yok, zaten neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz!

  19. Lastiği bile fazla çekerseniz bir yerde kopar ayarı kaçırmamalarını dilerim her yasak bıkkınlık ve merak uyandırır.

  20. Netflix seyredenler arasında yapacaksın o anketi bize ne ilgisi olmayan çizmeli mehmet ağanın ne düşündüğünden.Türkiye nereye gidiyor ? Dikdatörlüğe mi ? Sizin gibi düşünmeyen artık sizden fazla vatandaş var farkına varın artık bunun.

  21. Valla ben de çıkarım artık netflixten, şayet çoğu içerik izlenmez duruma gelir kırpılmaktan veya boğuk sansürden. Belgesel izlemek için de veremem o parayı.

  22. İsteğe bağlı izlenen yayınlarda sansür olmaz tv gibi değil. O zaman youtube’a da sansür gelmesi gerekir. Bunlar çekilirse korsan izleniyor diye şikayet etmeyeceksiniz.

  23. Bu iş para için yapilmadi ise ilk once trt payı daha alınmayacak dediginiz ve hala yillardir elektrik faturasindaki trt payı aldığınız payı kaldırın her yönünüz nerden para gelse nerden milleti somursek ona bakiyorsunuz

  24. 100 tane imama sormuşlar 70’i “denetleyin kardeşim, bu ne böyle yav” demiş. biri kararsız, diğerleri de “ya bize ne sanki izliyor muyuz” demiş

  25. Ulan, izlemek için zaten para ödüyoruz. Bir rahat bırakın yaaaa. Rahat rahat izleyelim. Bu kadar da olmaz. Rahatsız olan izlemesin zaten.

  26. Wikipedia adlı siteye yaklaşık 2 yıldır erişim engelli var .Netflixe getirelecek sansür kadar dikkat çekmemiştir Tabii ikiside farklı platrormlar neticede toplum bu hizmete para vermekte .Bu kadar el atmakta baskı vermektedir gerekdiği kadar el atılmalıdır

  27. Kimse özgür bir millet olduğumuzu söylemesin! Ne seyredeceğimize kararı veren kişi varsa, olay modern kölelikten başka bir şey değil!

  28. sizin ciğerinizi biliyoruz biz.önce TV de yayınlanan elinden silah düşmeyen piskopat dizilerini kaldırın.halkı korumuyosunuz

  29. amcasının karısına tecavüz serbest mafyalı çeteli her bölüm sanki ülkede polis yokmuş gibi silahla yargı dağıtan örgütlü diziler serbest şiddet serbest ama netflix günah haram haram niye yandaş medya artık reyting yapamıyor tek derleri o

  30. Sevgili RTUK size gelen bu kadar sikayeti emininki en ince ayrintisina kadar inceliyorsunuzdur. Internet uzerinden yayin yapan platformlari bu sikayetci kisilere nasil engelleyeceklerini ogretseler. Madem sikayetcisin neden izliyorsun veya ariyorsun diye sorsan. Mayfa dizilerine ayni hassasiyeti gostersen… Terorist olarak anilan kisinin roportajini ornegin yayinlamasan…. Ulu onder M K ATATURK e hakaret eden yayinlari durdursan veya erisimini engellesen Kanallara toplumsal mesaj ileten film ve dizileri yayinlama zorunlulugu getirsenmaasini hakederdin. Oyle Ankaranin en iyi yerinde ofiste calisip 5 yildizli otellerde denetleme ayagina kalip calismayi hepimiz isteriz

  31. Eleştiriler iyi niyetli değilmiş, hadi ordan! Televizyonları getirdiğiniz hal ortada, ”Tanrı” kelimesinin sansürlendiğini duyduk, dizi ve filmlerde geçen ”lan” kelimesi bile sansürleniyor. Düzgün bir kurum olsaydınız kimse de size bu ağır tepkileri göstermedi. Sansürcü zihniyetiniz güven vermiyor.

  32. Ensar vakfı olaylarını ve din adamlarının sapıklıklarını unutturmak için gündem değiştimek için yapılmış senaryo bunlar

  33. RTÜK o halde neden televizyonlarda mafya dizileri dönüyor? Neden konusu tecavüz olan diziler sürekli karşımıza çıkıyor? Ayrıca 21. yüzyıldayız sansürle gerçekten bir şeylere çözüm bulabileceğinizi düşünüyor musunuz? Çocuğa ceza verir gibi yaklaşıyorsunuz olaya. Netflix’te olan hemen hemen her dizi internetteki sitelerde var, onlar için ne yapacaksınız?

  34. Kimse Çocuk Değil 30 yaşındaki adama çocuk muhamelesi yapamazsınız heleki para verip aldığı bir paket için ona bakılırsa yetişkin kanalları hergün oynuyor tv de para veriliyor diye !!!

  35. RTÜK’e ne oluyor paramızı veriyoruz rahatsız olacağım bir şey için para vercek kadar aptal embesil değilim! çok rahatsız oluyosanız kötü insanları sansürleyin

  36. Arkadaşlarda alışkanlık oldu herşeyi yasaklamak yedikleri nanelerin duyulmasını engellemekle başlayan bu işlem alışkanlık oldu işlerine gelmeyen herşeye yasak getirmeye.Netflix ve diğer paralı olan platformları parası olan ve bu durumu kabul edenler seyrediyor seyredemeyenin bundan etkilenmesi söz konusu değil ama onların yediği her nane Türk halkını yakından ilgilendiriyor.Ne dmişler”Yavuz Hıesız Ev sahibini bastırırmış.”

  37. Sana ne kardeşim benim ne izlediğimden SANA NE!! Benim için neyin iyi olduğuna sen kim oluyorsun da karar veriyorsun.. İsteyen verir parasını istediğini izler.. İstemeyen, rahatsız olan aboneliğini iptal eder izlemez..

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version