Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformları son dönemde devlet görevlilerine karşı katılaştırdığı hizmet politikaları ile gündemde. Özellikle eski ABD başkanı Donald Trump‘ın hesaplarının askıya alınması ile başlayan bu durum, dünya genelindeki birçok politikacıyı da etkilemişti.
Bunun örneklerinden biri de geçtiğimiz günlerde Nijerya‘da yaşandı. 1 Haziran‘da Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari‘nin attığı bir tweet‘i silen Twitter, Nijerya’dan gelen bir açıklama sonrası şok oldu.
Nijerya, Twittter’ı ‘süresiz olarak’ askıya aldı
Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, attığı tweet ile 60’lı yılların sonlarında Nijerya’nın Biafra bölgesindeki iç savaşa atıfta bulunarak, ” Bugünkü isyancıların çoğu, Biafra savaşı sırasında meydana gelen yıkım ve can kayıplarının farkında olamayacak kadar genç. 30 ay boyunca alanda savaşan bizler, onlara anladıkları dilden davranacağız. ” ifadelerini kullanmıştı. Buhari, Biafra savaşı sırasında 1 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan bir general olarak görev yapmıştı.
Buhari’nin attığı bu tweet, kısa bir süre sonra Twitter hizmet politikalarını ihlal ettiği gerekçesi ile silindi ve devlet başkanının hesabı askıya alındı. Twitter’ın hamlesinden kısa süre sonra ülkenin Enformasyon ve Kültür Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Twitter Nijerya’nın kurumsal varlığını baltalayabilecek faaliyetleri nedeniyle “süresiz olarak” askıya alındı. Ülkede ciddi tepkiye neden olan bu olay, Nijeryalı Twitter kullanıcıların VPN uygulamalarına yönelmesine neden oldu.
Twitter’ın askıya alınmasından kısa bir süre sonra Nijerya Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı, VPN gibi uygulamalar ile yasağı delmeye çalışan herkesin tutuklanacağını açıkladı. Diğer yandan, hükümetin yetkililere bu tür uygulamaları kullanan kullanıcıların tespiti ve tutuklanmasına yönelik bir emir verdiği iddia edildi.
Bu karar sonrası açıklamalarda bulunan Twitter, ” Twitter’ın Nijerya’da engellenmesinden derin endişe duyuyoruz. Ücretsiz ve #OpenInternet’e erişim modern toplumda temel bir insan hakkıdır. Nijerya’da dünyayla iletişim kurmak ve bağlantı kurmak için Twitter’ı kullanan herkesin erişimini yeniden sağlamak için çalışmalara başladık. ” ifadelerini kullandı.
Yavaş yavaş biz de bunlara alışsak mı?
twitter devlet başkanını yasaklamış, devlet başkanı ise twitter’ı yasaklamış. ne bekliyorlardır ki? kafasına göre hareket eden bir şirketin karşılaştığı çok orantılı bir çözüm bence. üstelik hiç bir şey yokmuş gibi #openinternet konulu açıklama yapmaları da komik bence.