Gizlilik sözleşmeleriyle arası pek iyi olmayan dostlarımızın bildirdiğine göre, Nintendo, piyasa değerleri kıyaslandığında Honda’dan daha değerli bir firma durumuna gelmiş. Gameboy‘dan bu yana oyuncuları kendisine bağlamayı bilen Nintendo, en son ürünleriyle birlikte bir tarz hâline geldi. Peki bu başarının ardında yatan şey ne?
Etkileşim Her Şeydir
Ülkemizdeki ana haber bültenlerine bile çıkan Nintendo’nun Wii ürünü, uluslararası platformda, kullanıcılara sunduğu çok yüksek etkileşim seviyesiyle çok fazla ses getirdi. Özellikle birçok bilgisayar ve konsol oyun denetçisi üreten firmaların “yeni ürünümüz titreşimli mi olacak yoksa titreşimsiz mi?” yaklaşımını “titremesi değil, titrettiğinde işe yaraması önemli” yaklaşımıyla noktalayan Nintendo, özellikle Wii ile beraber çıkan Wii Sports ile olaya noktayı koymuş oldu. Oyunun kumandaları o kadar gelişmiş ki, Wii başında üç düz takla ardına yedi salto attığınızda makine bunu anlayabiliyor. Yok, puan tabelaları kaldıran bir parça henüz üretilmedi.
Etkileşim mi istedin? 50 şınav çek de aklın başına gelsin!
Nintendo DS ise Nintendo’nun bir başka etkileşim canavarı durumunda. Öyle ki bazı oyunlarda mikrofona üflediğinizde “ohh transistörlerim serinledi” şeklinde olmasa da bazı oyunlar için ciğer kuvvetinize göre bile etkileşim sağlanabiliyor. Bunun yanında Nintendo DS iki ayrı kartuş yuvasıyla sadece Gameboy Advanced oyunlarını çalıştırmakla kalmıyor; birçok farklı denetim aracını ve elentinin de ürüne bağlanmasını sağlıyor. Örneğin bir araç sayesinde Nintendo DS’in konumunu değiştirerek oyun içindeki harekete yön verebiliyorsunuz. Yani elinizdeki basit çift eksenli kumandayı arabaya viraj döndürürken sağa sola vücudunuzla bükmekten çok daha fazla bir etkileşimden bahsediyoruz. Tabii o kumanda sadece sinirinizi alıyor; yoksa eğmenizin bi esprisi yok.
Ana Haber Bülteninde Bile Nintendo
Nintendo Wii’nin ülkemizdeki tanıtımına zamanında beraber çalıştığımız oyunsever arkadaşlar katılmıştı. Aynı günün akşamında veya sonraki bir haber bülteninde, dikkatleri cezbedecek şekilde bir haber gördük: Ünlü bir ana haber bülteni insanları eğlendirirken forma sokan bir oyun makinesinden bahsediyordu. Tabii etrafta Wii Sports icra eden insanları tanımasak neden bahsedildiğini anlamayacaktık; zira Nintendo veya Wii ismi asla haberde geçmedi. Arada Nintendo Türkiye’nin başında bulunan Hasan Çolakoğlu bile çıkıp konsolun etkileşim özelliklerinden bahsediyordu; ama sonuçta halka ulaşan mesaj; artık oyun oynarken formda kalabileceği oldu.
Bilmiyoruz ki Nintendo, Türkiye’deki habercilik zihniyetinden mi feyz aldı ama üzerine Wii Fit adlı sistemi piyasaya sürerek bu konuda bir adım daha attı. Artık Nintendo Wii, sizle beraber kültür fizik yapan bir aygıt haline gelmiş oldu.
Bundan Sonra Ne Var?
Açıkçası SDN’deki arkadaşlarla beraber Wii ve diğer Nintendo sistemlerinden beklediğimiz bir sonraki etkileşim şekli, dolaysız şekilde Huzurbulucu (Sakarya Karasu’da esnafın esnafa dağıttığı bir çeşit emprovize sopa, haydar; konvansiyonel fiziksel mücadele aygıtı) modülüyle beraber “Asayiş Berkemâl” adlı bir oyun çıkararak gerçek sokak kavgalarını bize yaşatacak düzeyde bir gelişim göstermesi. Tabii kullanıcının sergileyeceği fiziksel şiddete konsolun elektrikle karşılık vermesinin Nintendo yetkili servisinin elektronik çöplüğüne dönmesine sebep olacağını düşünürsek, Nintendo’dan konsollarının daha delikanlı şekilde mücadeleye girmesini rica edeceğiz. Yoksa iş “Tesla Coil” kurmaya kadar gider. Zira dostluğa dostluk, şiddete de şiddetle yanıt vermesini bilen bir neslin torunlarıyız.
Bilgi İçin: Nintendo
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
berkin bozdogan sen bi daha birsey yazma lutfen rica ediyorum yazimi yayinlamayin ama arkadasta bi daha yazmasin bi sey anlasilmiyor
Berkin bozdogan sdn ye sıkıcı reklamlardan ve video gibi populist haberimsilerden kurtarıp gercek teknoloji haberleri ile seviyeyi br adım daha arttıran bir yazardır. SDN yazarları catlasın hadi sıkıysa bunu yayınla. TŞKRLER berkin bozdogan
o kadar okudum hiç bir bilgi alamadım çok ama boş bi yazı
Okudum bir şey anlamadım diyenler anlatma ve anlama kapasitenizi geliştirin çünkü gayet açıklayıcı bir yazı. Bu yazı sıkıcı ve reklam kokan yazılar gibi değil. Teşekkürler Berkin
Berkin okuması en keyifli yazarlardandır, tamam, bazen dozu yükseltip teknik yazar ama yukarıdaki yazıdaysa şikayetiniz ben rahatça anladığımı ve keyif aldığımı söyleyebilirim.
komık dılde bır yazı olmus bence hos tesekkurler
“berkin bozdogan sen bi daha birsey yazma lutfen rica ediyorum yazimi yayinlamayin ama arkadasta bi daha yazmasin bi sey anlasilmiyor”
Arkadaşım ille her haber senin ilgini çekçek diye bir mücadele içinde değildir bu site sanıyorum. 20 bin üye olduk diyo adamlar. her telden bişeyler var. sen kendi ilgini çeken konuları okursun olur biter. beğenemdiğini de okumayı verirsin. her konu beğenmeyen yorum yazarsa tıkanır bu işler. biraz içinde tutmak lazım.
Tesla Coil’in ne olduğunu ve Hasan Çolakoğlu’nun kim olduğunu bilmediğimi söyleyebilirim. Ancak bunların dışında kalanları gayet iyi anladım.
Editör: Kusura bakmayın, kendisi hakkındaki bilgiyi yazıya ekledik. Tesla Coil ise Command&Conquer oyunu serisinden bir bina; hafiften elektrik saçıyor.
Espirili key’f verici bir yazar… okurken dinlendiğimi itiraf edeyim. iş yerindeyim günün yorgunluğumu yaptığın esprilerle üstümden attığın için teşekkürler yazılarının devamını diliyorum…
Muratk
Azınlık raporu Filminde Böyle Bişey var dı etkileşimli oyun insanlar ufak oda benzeri yerlerde etkileşimli oyunlar oynuyorlardı