Japon otomotiv devi Nissan, elektrikli araba dünyasına yaptığı yatırımları artırıyor. Yeni elektrikli araba bataryası için NASA ile çalıştığını duyuran Nissan, “oyun değiştirici” olduğuna inandığı katı hal bataryanın 2028’de kullanılabilir olacağını söyledi.
Elektrikli arabaların en önemli bileşeni olan lityum iyon pilden farklı olarak katı hal batarya, fiyatları düşürerek ve performansı artırarak elektrikli otomobil dünyasını sarsmayı vaat ediyor. Japon şirket, 2028’e kadar tamamen katı hal pile sahip ilk elektrikli arabasını satışa sunmak istiyor.
Nissan katı hal bataryalı elektrikli araba için tarih verdi
Nissan, tamamen katı hal pil teknolojisini erken benimseyen firmalardan biri olacak. Otomobil üreticisi, tamamen lityum iyon pil destekli arabasını 2028 yılına kadar montaj hattından indirmeyi planlıyor. Bu piller için Japonya Araştırmaları Merkezi’nde üretim tesisi açan firma, 2024’te ilk üretimi yapacak.
Nissan’a göre tamamen katı hal pil, 2028 ürün lansmanı ve 2024’te pilot fabrika lansmanı için kullanımda olan lityum iyon pilin yerini alacak. Kalp pillerinde kullanılabilecek kadar güçlü olan bu katı hal batarya, mevcut pillerin yaklaşık yarısı büyüklüğünde olacak ve birkaç saat yerine 15 dakikada şarj olacak.
Aslında geçen yılın sonlarında Japon şirket, Nissan Ambition 2030 yol haritasının bir parçası olarak 2028 yılına kadar kendi katı hal pilleriyle piyasaya çıkma planlarını açıklamıştı. Fakat son raporlar, tamamen katı hal pile sahip ilk elektrikli arabayla ilgili bilgiler sağladı.
Hızlı şarjlı piller, özellikle mevcut şarj altyapısıyla uyumluysa, kullanıcıların benzinli araçlarını tamamen elektrikli modeller ile değiştirmelerine yardımcı olabilir. Lityum iyon pil menzil kapasitesinin mevcut araçlarla karşılaştırılabilir olduğunu da varsayarsak, 2028 planı gerçekçi görünüyor.
İklim değişikliğine ve kirliliğe katkıda bulunan fosil yakıtların kullanımına ilişkin endişeler nedeniyle elektrikli araçlara ilgi artıyor. Tesla ve Waymo gibi elektrikli araba sektöründeki oyuncular büyüyor ve rekabet her geçen gün kızışıyor.
Peki ya siz Nissan tarafından geliştirilen katı hal batarya hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum kısmında ya da SDN Forum‘da belirtebilirsiniz.
Elimizdeki telefonlar ne zaman 5 dakikada şarj olur, 5 gün giderse o gün yeni bir çağ açılmış demektir, elektrikli araçları ve uçan araçları görmemiz uzak değil, bunun adı her ne olacaksa dünyada büyük çalışmalar var Nissan da bunlardan birini yapmaya çalışıyor ama daha erken yapacak birilerini olduğunu düşünüyorum.
TOGG
Togg
Kim mesela
Bence o teknoloji coktan hazır lakin para politikası bilinçli yaşlandırma v.b bir sürü köpek dolabı dönüyor örneği 1900 çıkan ilk naylon kadın çorapları o kadar sağlamdı ki üreten şirket batma aşamasına gelmişti o zamandan bu yana tüketim ürünlerine bilinçli bir ömür konulduysa çıkan buluşlarda öyle önce eski teknolojiyi satalım sonra bşr üstü bir üstü bu zincir böyle sürer gider
10 yıldır Nissan Qashqai kullanıyorum , Japonların bu işi de halledeceklerine sonsuz güvenim var .
Kendilerine sonsuz güven ve saygı duyuyorum .
Nissan Renault’un
Mehmet bey merhaba, Nissan Renault un değil. Sadece şirketler arasında ortaklık var.
Nissan renaultun değil. Nissan Renault ve Mercedes arasında kurumsal alt yapı işbirliği var. Nissan ciro ve şirket olarak renaulttan daha büyük ve dünya çapında daha yaygın bir firmadır. Renaultun nissanı satın almasına imkan yok zaten.
JAPON Teknolojisi, Takdire şayan , Adamlar Çalışıyor,Helâl olsun…
Bir gün biri çıkıp nükleer pil bulduk demesini bekliyorum.
Muhakkak vardır ama nükleer denemelerin hertürlüsü yasak olduğu için cok gizlidir. 0 şarj 1 yıl kullanım. Aslında okadar mekanik ti yürğyendi yagdı gayıstı bunlar çok Allah bize güneş vermiş bedava enerji ama kapitalist sistem bize o yağı vidayı kayışı yedeği satmadan 100 200 sene daha salmaz..
Nükleer enerji şuan aşırı tehlikeli ve dengesiz,nükleer enerjiyi bir motor boyutuna küçültsek bile özel sektörde kullanılamaz.
Katı hal batarya pilin ne olduğu hakkında bilgi verseydiniz.Bizde bu konuda yorum yapardik.
Google da yazınca açılıyor
Alimünyum batarya
Hidrojen temelli bataryalar bence daha verimli ve ulaşılabilir bir hammadde olacak.
O ne demek hidrojen temmelli pil 🤭😅
Hidrojen temmelli pil ne demek 🫣😂
Bunlar bize hayal. Okuyup bilgi sahibi oluyoruz o kadar.
Teknoloji Zengine deyil, zengin onu başka nasıl satarım ve para kazanırım peşine düşürmeden insanlığa gelece nasıl bir dünya bırakabiliriz bu ülkenin çocukları bizim çocuklarımız üretene çalışana çifçiye işçiye memura toplumun her ferdine nasıl yansıtıla bilirse güzeldir dünya, Gelecekten umutlu ve mutlu bir gençlik tertemiz bir hava bırakmak önce devletimizin sonra insanlarımızın görevidir yarinlere her güzel çalışma bir umuttur çalışana çalışmalarına hangi dinde milletten olursa olsun insanlık adına çalışana Rabbim yardım etsin takdire şayandır, Saygı ve Selamlarımla.
İyi olur başarılı olmasını diliyorum
İnsanların 2028 yılına kadar bekleyecek ne gücü nede sabrı kaldı.!!!
Toryum pili ve Türkiye
halal olsun dayı oğli…
Lipo bataryaları inceleyin. 2012 yılında 12c yani 5dk da dolan piller zaten vardı. uzaktan kumandalı araclarda kullanılıyordu. Boyutuna göre cok kapasitesinin 70-140katı yüksek enerji verebiliyordu. Bugünün tartışmaları 10 yıl önce model arac sektöründe de yaşanmıştı. Ben size söyleyeyim gececek 10 yılın sıkıntısı bu pilleri şarj edebilecek çok yüksek kapasiteli ve enerji depolayan şarj istasyonları meselesidir. Bu konuda öncü yatırım yapan bütün dünya pazarını avucuna alır. 5dk da dolan pil görmek isteyen varsa da thunder power 12c yazıp aratın. C değeri ise bir bataryanın kapasitesinin kaç katı gücle şarj yada dışarı akım verebileceğini ifade terimdir.
Kısa sürede şarj olması ve daha az yer kaplaması çok iyi şu an kullandığımız araçlara da adapte edilmesi iyi menzili ne kadar acaba
Ne olduğu hakkında detaylı bilgi olmadan nasıl yorum yapalım?
Katı kapasitörlü bir tasarım gibi. Katı hal pilyok bildiğim kadarıyla. Bütün piller elektrolit sıvı içeriyor ve şarjları saatler sürüyor. Fakat kapasitörler öyle değil. Süper kapasitörler katı halde tasarlanabilir. Şarj işlemi elektriği fiziksel olarak depolar ve hızlı çalışır. Problem ise kapasitesinin düşük olması idi. Bir çare biliyorlarsa işi çözmüşler demektir