Apple’ın Eylül ayında tanıttığı Touch ID, parmak izi okuyucusuna sahip mini tableti iPad mini 3, Nokia’nın yeni tableti N1’in karşısına çıkıyor.
Nokia’nın Android işletim sistemini tam anlamı ile kullanan (X serisindeki gibi kısıtlama olmadan) ilk cihazı olan N1, bu sebepten dolayı bir hayli ilgi çekmeyi başardı. Peki iPad mini’yi yenebilecek mi?
:: Nokia N1’de USB çift taraflı kullanılabilecek
İlk bakış
Nokia’nın yeni tableti iPad mini’ye gereğinden fazla benziyor. Cihaz iPad mini’ye o kadar çok benziyor ki, Apple ile Nokia arasında yeni bir patent savaşı başlatabilir.
Bu benzerliği bir kenara bırakırsak cihazların ikisi de alüminyum kasaya sahip ve bu özellik ikisinin de elde sağlam his bırakmasını ve dayanıklı olmasını sağlıyor. Genellikle kullanıcılar tarafından daha çok sevilen alüminyum kasa, iki tabletin de ortak avantajı.
İki cihazın boyutları birbirine benzerken (iPad Mini 3 200 x 134.7 x 7.5 mm ve Nokia N1 200.7 x 138.6 x 6.9 mm) ağırlıkları arasındaki fark tahmin edilenden daha fazla.
Nokia N1 iPad mini 3’e göre 23 gram daha hafif. Bu kadar benzer boyutlarda ve görünümdeki cihazların ağırlıkları arasında en fazla 5-6 gram fark olması beklenir.
Nokia’nın Android konusunda fazla deneyimli olmaması büyük bir dezavantaj. Tablet piyasaya çıktıktan sonra anlaşılacak sorunlar olabilir. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Onun dışında cihaz Nexus 9’u saymazsak kutudan Android 5.0 Lollipop ile çıkacağı söylenen ilk tablet olma özelliğini taşıyor.
{pagebreak:: 2}Ekran
İki tablette 7,9 inç büyüklüğünde 2048 x 1536 piksel çözünürlüklü bir ekrana sahip. Cihazlar 324 ppi yoğunluk sunuyor ve iki tabletin ekranı da IPS LCD teknolojisini kullanıyor. Karşılaştırmalarda pek görmediğimiz önemli ayrıntı ekran/kasa oranı Nokia N1’de %69 iken, iPad Mini 3’te %71.
Donanım
Nokia yeni tabletinde Intel Atom işlemcileri tercih etti. Netbooklar dönemindeki performansları sebebi ile kullanıcılar tarafından tedbirli yaklaşılan Atom işlemciler, artık eskisinden çok daha performanslı. Intel mobil sektöre bir hayli yatırım yaptı ve Atom işlemcileri geliştirdi.
Nokia N1’in Atom işlemcisi 64 bit desteğine sahip, 4 çekirdekli ve 2,3 GHz saat hızında çalışıyor.
Apple iPad Mini 3’ün A7 işlemcisi ise yine 64 bit desteğine sahip, çift çekirdekli ve 1,4 GHz saat hızında çalışıyor. Apple A7’nin performansı dillere destan. iOS 8 ile oldukça yüksek performans sergileyen mobil işlemci, Nokia N1’in Atom işlemcisinden daha performanslı çalışacaktır. Yine de Intel Atom’un da sizi yarı yolda bırakacağını düşünmüyoruz.
RAM miktarlarına bakacak olursak. Nokia çoğu Android cihazda olduğu gibi N1’de 2 GB RAM kullanmayı tercih etmiş. Apple’ın iPad Mini 3’ünde ise iPad Air 2’nin aksine 1 GB RAM bulunmakta. Android işletim sistemine 1 GB RAM artık yetmese de ( önümüzdeki aylarda 4 GB RAM’li modeller ile tanışacağız) iOS’in RAM’i tasarruflu kullanması sebebi ile 1 GB RAM iPad’e (ve iPhone 6’ya) yetiyor.
İki tabletin de grafik işlemcisi de (GPU) aynı. Nokia’da Apple’da PowerVR G6430 GPU’yu tercih etmiş.
{pagebreak:: 3}Kamera ve pil ömrü
Nokia Lumia serisi akıllı telefonlarında her zaman ön plana çıkarttığı kamera özelliklerini N1 tablette göremiyoruz. 8 MP çözünürlüklü kamera iPad Mini 3’ün 5 MP’lik kamerasından daha iyi olsa da, Nokia bu sefer kameranın üzerinde fazla durmadı.
İki tablet ile de 1080p çözünürlüklü HD videolar çekilebilirken cihazların ön kameraları Nokia N1’de 5 MP ve iPad Mini 3 1,2 MP olarak sıralanıyor.
Nokia N1’in 5300 mAh boyutunda bataryası bulunuyor. Bu batarya ancak işlemcinin ve ekranın performansına göre değerlendirilebilir şu an için Nokia N1’in şarjı mükemmel gidecek ya da saat başı şarja takacaksınız gibi bir öngörüde bulunmamız mümkün değil. iPad Mini 3’ün ise 6350 mAh gücünde (N1’den 1000mAh daha güçlü) bir bataryası bulunuyor.
iPad Mini’nin LTE sürümü bulunurken, Nokia N1 sadece WiFi bağlantısına sahip.
{pagebreak:: 4}Fiyat
Nokia N1 32 GB dahili hafızaya sahip. Cihazın fiyatını 32 GB sadece WiFi bağlantısına sahip iPad Mini ile karşılaştırmak daha doğru olur. Ama maalesef Apple bu yıl 32 GB hafıza seçeneğini kaldırdı. iPad Mini 3’ün 16 GB modeli 399 dolara satılırken, 64 GB modeli 499 dolar fiyat etiketine sahip.
Bunların yanı sıra iPad Mini 3 ile pek fazla farkı bulunmayan iPad Mini 2’nin 32 GB’lık sürümü mevcut. iPad Mini 2’nin 32 GB’lık sürümü 349 dolar fiyat etiketine sahip. Nokia N1 ise Şubat ayında Çin’de yaklaşık 250 dolarlık bir fiyat ile satışa çıkacak.
:: Sizce iPad Mini 3’mü yoksa Nokia N1’mi?
Benzerse benziyor ne okacak en iyi androidli tablet bence n1 ipad dende iyi
gayet basarılı bir cihaz olmus 🙂 satar abi bu cihaz yeter kı fıyatta makul bişey yapsınlar
şu gereksiz apple ı yüceltmeyi bırakın artık lütfen 2.3 ghz 4 çekirdekli bir işlemcinin 1.4 ghz çift çekirdekten üstün olma ihtimali mümkünati bile olmayan bir durum hangi teknolojiyle üretilirse üretilsin hemde.. apple nasılsa ürünlerimi satıyorum isim yapmışım diyerek çok kısıtlı bir donanım sunup çok daha yüksek donanıma sahip cihazlarla aynı fiyatlara satıyor.. one m8 de oyun oynuyorum birde 6 da arada belirgin bir şekilde akıcılık farkı var günkü baştan sona daha güçlü bir donanıma sahip ..!!
win 10 yakışırdı buna keşke sattığı markanın işletim sistemini kullansaydı garip olmuş
Batarya sıkıntılı 4 çekirdeğe az pil omru. .
Bence Nokia yemişim gerisini
Anlamadığım şey, microsoft nokianın cihazlar bolumunu satın alma olması. Bu u geçtim nokianın elimdeki patentlerin çoğuda microsoft da. Lisansları elinde bulunduruyorsa, apple dava açamaz çunku nokia senelerin markası çoğu patent var diye biliyorum, dediğim gibi eğer Microsoft ta verilmemişse
Yalnız İpad Lityum ion kullanırken nokia Lityum Polimer kullanıyor. Buda Nokianın bataryasının İpad kadar gidebileceği ve ekstradan İpad seneler sonra pil ömrü azalacağını biliyoruz. Ama Nokianın fazla azalmayacak fark %40
Sonunda adam olmuş nokya:)
işlemcilerde toplam mimari kalite önemlidir ve bu mimarinin üzerinde çalışan yazılım ile uyumu da önemlidir… her parametre neticeye etki eder… sadece frekans hızına veya çekirdek sayısına bakarsanız yanılırsınız… eğer böyle olmasa idi benchmark yazılımı diye bir durum olmazdı… herkes frekans değerine ve çekirdek sayısına bakıp karar verirdi… ama öyle değil… doğrudur… apple iki çekirdekli ve düşük frekanslı işlemci üretiyor… ama her ne hikmetse benchmark değerlerinde alayını ezip geçiyor… son kullanıcı olarak bizleri ilgilendiren şey de sadece ve sadece neticedir… yani telefonu kullanırken size sunduğu performans… nasıl yaptığı çok da önemli değil bizler için…
Bu ne arkadaş Nokia telefonlar Windows phone işletim sistemiyle Tabletler androidle iyice sıyırdı Nokia ve Windows. Neyi nasıl satacaklarını şaşırdılar.
Sırf 7.9″ ve alüminyum kasa diye ipad miniye benziyorsa artık size birşey söyleyemiyorum. Ne yapsındı adamlar 6gen bir tablet falan mı yapmaları gerekiyordu sizin “benziyor/kopyalamışlar” dememeniz için. Gözünüz bozuk değilse üstteki fotoğrafa dikkatli bakın, bir tablet 4gen formda daha ne kadar farklı yapılır onu söyleyin bari…
Arkadaşlar bu Nokia’nın Microsoft ile alakası yok. Microsoft Nokia’nın cihazlar ve servisler bölümünü aldı. O yüzden Nokia bu tableti üretecek fabrika ve oluşuma sahip değil. Foxconn üretecek tableti. Ipad Miniye yakın fiyatta sattığı tabletin başarılı olması zor. Anlayacağınız Nokia’nın son çırpınışları. Tablet piyasasında rekabet çok. Microsoft Windows lisansından vazgeçtiği için 99$ tabletler piyasaya girmesi bekleniyor. Daha ucuz tablet yapıp piyasaya girmeleri gerekiyordu.
Benim nokia e71 de de lityum iyon vardı 1 yıkdan sonre batarya kendi kendine 20 dakkada bitiyodu adaptörde kullanıyodum
Nokia olsunda o logoyu yillar sonra da olsa goreym yetr walla cok ihtiyaci var piyasanin Nokia ya insallah ülkemizde satışa sunulur makul fiyattan eminim ki iyi satacaktr.
APPLE MODELLERİNİDE FOXCOON ÜRETİYOR NOKIA’NIN URETİM ÇİN ELİNDEKİ MALZEMEYİ MİCROSOFTA SATMASI B ZATEN YAZILIM VE ATSARIMI NOKIA YAPIYOR.
2016 DAN İTİBAREN ANDROİDLİ NOKIA DA GÖRECEGİZ
merhabalar,
beklediginiz 5 – 6 gram farki neye gore bekliyorsunuz ? Kabaca birmatematik yaptiginizda bile farkin 16 gram civarinda olmasini beklemeniz gerekir.
Zira : aradaki hacim farki 10112.562 milimetre kup. Ipad mini 3 kapladigi hacim bakimindan bu kadar daha buyuk.
simdi Ipad mini 3 un toplam agirligini toplam hacmine bolup ortalama bir yogunluk bulsak (cok dogru olmayan ama yaklasiklik acisindan yetecek bir hesaplama olacaktir sanirim) ve aradaki fark ile carpsak. Ortaya yaklasik olarak 16 gram cikmakta. Bu sartlarda 5-6 gram farki nasil beklediginizi anlatabilir misiniz ?
Nexus 9 kadar olmasada bu da iyiymiş.