Ukrayna’ya başlattığı işgal sonrasında Batılı ülkelerin ve teknoloji devlerinin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya, iletişim altyapısını hala Nokia’dan alıyor gibi görünüyor. Finli telekom devi işgal sonrasında Rusya’dan çekildiğini söylese de, Rus altyapısı için kritik bir ekipmanını geride bıraktı.

New York Times tarafından hazırlanan son rapora göre Nokia, “para kazanma hırsıyla baskıcı hükümetlere bile yardım etmeye istekli” olabilir. İddialara göre Nokia, Rusya’nın hem telefon hem de internet iletişimini gözetlemesini sağlayan SORM sistemine ekipman ve hizmet satmaya devam ediyor.

Nokia’dan hayal kırıklığı yaratan ‘telefon’ açıklaması!

Nokia’dan hayal kırıklığı yaratan ‘telefon’ açıklaması!

Bir dönemde akıllı telefon sektöründe zirveye oynayan Nokia, kısa süre önce hayal kırıklığına uğratacak bir açıklama yaptı.

Nokia el altından Rusya’ya destek mi veriyor?

New York Times’ın Nokia için hazırladığı son rapor, Finli şirket ile Rusya’nın en büyük telekom servis sağlayıcısı MTS’nin gizli anlaşmasını deşifre etti. Rus hükümetinin gözetleme aracı olan Operasyonel Soruşturma Faaliyetleri Sistemi (SORM) için altyapı desteği sunan Nokia, devlet bağlantılı Rus firmalarıyla çalışıyor olabilir.

nokia-g50-android-12-aliyor

Rapora göre Nokia iletişimi gözetleyen teknolojiyi üretmiyor olsa da, SORM sisteminin MTS ile olan şebeke bağlantısını gerçekleştiriyor. Nokia’nın “para kazanma hırsına yenik düşerek” savaş suçu işlediğini belirten belgeler, şirketin başına bela olabilir.

Times’ın elde ettiği belgeler, Nokia’nın Rus hükümetine yardım ettiğini ve bunun sonucunda her yıl yüz milyonlarca dolar gelir elde ettiğini gösteriyor. Rus altyapısını inceleyen rapor, sistemin Nokia’nın yardımı olmadan kullanılabilir olmayacağına da dikkat çekiyor.

SORM sistemi sayesinde Rusya; aktivistleri, gazetecileri ve Putin’e karşı gelen siyasi muhalifleri yıllardır takip edebiliyor.

Telekom devlerinin el altından hükümetlere yardım etmesi ilk kez fark edilmiyor. Örneğin daha önce AT&T, Amerika Birleşik Devletleri’nin gözetleme ekipmanlarına hizmet sunmasıyla gündem olmuştu. Huawei gibi Çinli şirketler ise Afrika’daki hükümetler tarafından siyasi muhalifleri, eleştirmenlerini ve gazetecileri gözetleme çabalarına yardım etmişti.

Peki ya siz Nokia tarafından Rusya altyapısına destek verildiği iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.