Geçtiğimiz Temmuz ayında Norveç’te oldukça ürkütücü bir olay yaşanmıştı. Anders Behring Breivik isimli Norveçli şahıs, planladığı ve düzenlediği iki ayrı saldırıda toplamda 77 kişiyi öldürmüştü. Yakalanan Anders Breivik’in duruşması başladı. Duruşmanın dördüncü gününde Breivik, mahkemeye oldukça ilginç bir detay verdi.
Suçlamaları en başından beri kabul eden ve katliamı kendisinin yaptığını belirten Breivik, katliama Call of Duty Modern Warfare oynayarak hazırlandığını açıkladı. Annesinin evinde kaldığı süre boyunca günde 16 saat Call of Duty Modern Warfare oynadığını belirten Breivik, oyunun oldukça detaylı olduğunu da söyledi.
Call of Duty ile planlamış
Bazı günler World of Warcraft da oynadığını ancak onun normal bir oyun olduğunu, saldırıları planlamasında katkısını bulunmadığını belirtti. Call of Duty’nin ise özellikle saldırıyı planladıktan sonra çok işine yaradığını, her gün oynayarak saldırılara hazırlandığını söyledi.
Breivik, bu açıklamaları daha çok yeni yaptığı için basınımızda yer bulmadı. Ancak bulmaya başlayınca gerek ülkemizde gerek de tüm dünyada bir süredir tartışılan konuyu tekrar canlandırmış olacak. Video oyunları gerçekten insanları şiddete yönlendiriyor mu sorunu yeniden tartışılmaya başlanacak. Sonuçta birçok uzman video oyunlarını günah keçisi ilan edecek. Bazı kesim filmerin aksiyon sahnelerini savunacak ancak Breivik’in Call of Duty‘i bir simülasyon olarak kullanması bu iddiayı da çürütecek.
Gerçekte durum nasıl?
Tabii ki bir uzman ya da psikolog değilim. Ancak iletişim fakültesi mezunu olarak filmlerde gösterilen şiddetin üç etkiye yol açtığını söyleyebilirim. Bazı insanlar oyunlardaki şiddet ile şiddete eğilimi artarken bazıları ise şiddete olan eğilimini oyunlar ile köreltebiliyor. Yani bazı insanlar şiddete yöneiirken bazıları tam tersi yönde etki ediyor. Bir de hiçbir etki etmeyen insanlar var. Ancak şiddete yönelmeyen insanlar değil de sadece şiddete yönelenler ön plana çıktığı için oyunlar sadece şiddete yönelim konusunda gündeme geliyor. İçindeki şiddet arzusu olup da oyunlar ile bunu köreltenler ise doğal olarak konuşulmuyor.
Geçtiğimiz günlerde bir uzman ise bu konuda televizyonda rolleri karıştırmamakla ilgili bir konuşma yapıyordu. Bu konuda da insanların bilinçli olması gerekiyor. Ekranda gördüğümüzle empati yapmamamız, onun gibi düşünmememiz gerekiyor. En azından bilgisayarı ya da konsolu kapattığımız zaman tekrar kendimiz olmamız gerekiyor. Aksi taktirde kendini pikaçu zannedip balkondan atlayan çocuklar gibi insanların silahları kuşanıp sokağa çıkması mümkün.
Bana göre esas sorulması gereken soru şu: Eğer oyunlar bazı insanları şiddete yöneltiyor diye yasaklarsak, şiddetini körelten insanlar köreltemediği şiddeti gerçek hayatta uygular mı? Peki uygularsa kim suçlu olur? Gelin bu konuyu hep birlikte tartışalım. Buradan yorumlarınızla ve forumdaki konumuza yazarak fikirlerinizi iletebilirsiniz.
:: Siz de bu konudaki fikirlerinizi bizimle paylaşın.
bu adamın ciddi anlamda sorunları var. call of alt tarafı bi oyun.
cok geride kalmis yaa cod serisinin tamamini oynadim ama kalkipta birini oldureyim demedim burdan breivik’e bi mesajim : gelmiim oraya kirarim kafani gozunu iblis adam gibi otur yat cek cezani dingil neynis oyun oynamis oyun uzerinden plan yapmis :@ (infooo)
Alın işte oyun düşmanlarının eline bir koz daha geçti. Bir insan ruh hastası olduktan sonra değil oyunlardan, filmlerden hatta doğal yaşamdan etkilenip uygunsuz davranışlar sergileyebilir. Bugüne kadar oynadığım oyunlarda bir binlerce hatta onbinlerce insan, yaratık, uzaylı vs gibi düşmanlar öldürmüşümdür ancak bir sineğe, bir karıncaya bile zarar veremem.
benim mwf serisi tecrübem 700saat civarı ve benden çok daha delileride var ama kalkıp komşuyu sotelesem demiyorum. eğer adamın içinde varsa bırak bu tarz oyunları minefield bile oynasa hatta monopoly bile oynasa malum norveçlinin yaptıklarını yapar. bence oyunları günah keçisi ilan edenleri sorgulamak lazım, horoz dövüşü düzenleyen hayvansever dernekleri var 🙂 zihniyet böyle olursa
insanın önce ruh sağlığının yerinde olması lazım. kişinin ruh sağlığı yerinde değilse bu tür bahanelerin arkasına saklanmak çok basit.Bu oyundan, filmden v.b. etkilendim yaptım demek bence inandırıcı değil. Altında kesin başka nedenler vardır. Yani biz Carmageddon ile büyümüş bir nesiliz ama kimse kalkıpta sokakta insanları ezip puan toplamaya çalışmıyor 🙂 Çıkarsa da 1000de 1 🙂 yani araba sürerken kaza yapma riski var diye kimse arabaya binmem demediğine göre bu oyun, film v.b. şeylere de laf söylenemez bence.. Hatta bence bu tür oyunlar insanların günlük hayatın stresinden uzaklaşıp deşarj olmasını sağlıyor.
Aslında doğru evet insanı bu anlamda geliştirebilir ne bileyim tüfek sesinden korkmaması hakkında ya da isabet yeteneği hakkında geliştirebilir. Fakat yine de gerçekle alakası olmayan bir deneyim sunuyor. Yani çok iyi bir oyuncuysanız iyi atacaksınız diye bir şey yok. Ayrıca bir tane manyak oyunla hazırlandığı söyledi diye bizde tüfeklerimizi alıp sokağa çıkıp katliam yapacağız diye bir şey yok. Saçma yani alt tarafı bir oyun. Bu Breivik’in sorunu.
Bende nekadar FPS oyunu varsa Call OF Duty seriside dahil hepsini bitirdim.Tecrübem hat safhada.Şimdi gidip bu tecrübeyle birilerinimi öldürmem lazım ? Bu adam tam bir ruh hastası.. Varsa fps tecrübeniz savaş çıktığında kullanın 😀
SAÇMA..call of duty de hiçbir bölümde tek başına değilsin.2-3 kişi seninle.bu adam herşeyi tek başına planlamış.ve yaptığı katlima en yakın sahne makarov un havalimanında yaptığı katliam var.ama orda 4-5 kişiler.bence asıl sorgulanması gereken oyun GTA dır 🙂
katil, çocuk yaşta biri olsa hadi tamam anlarım oyunun etkisini. adam gelmiş kaç yaşına. oyundan etkilenecek durumu mu kalır. üstelik bir de ifadesine göre plânlamayı yaptıktan sonra işine yaradığını belirtmekte. piyasada cod olmasaymış medal of honor ile hazırlanacaktı. piyasa da savaş oyunu olmasa o zaman atış poligonuna gidecekti.
cod, reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığıyla çok ön plana çıktı.
oyunlar şiddete yöneltir mi yöneltmez mi bilmem. şimdi o ölen gençlerin ailelerini vs. düşününce savunasım da gelmiyor açıkçası. ama ben başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. o manyak oyunu oyunu sadece hazırlık amaçlı kullandığını söylüyor. yani oyunun onu şiddete ittiği yönünde birşey yok. olamaz ya da öyle olmamış da değil tabii de ama bu adam manyak yani anlaşılan hertürlü bu işi yapacaktı. ayrıca başka bi yorumcunun gta örneği daha dikkat çekici geldi. bizim yaşam tarzımız ona daha uygun ama herhalde cod gibi oyunlar simülasyon olduğu ve oyunun yapısı öldürmeye dayalı olduğu için ön planda herhalde. çok konuştum.